ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Ένα νέο ….αξιοθέατο στη Μύρινα

 

Του Κ. Σκούρα 

 

Ζωγραφιά φαίνεται από ψηλά η Λήμνος. Ζωγραφιά που περιμένει τους επισκέπτες να τη θαυμάσουν.

Παραδοσιακά χωριά, ωραία σπίτια, χρώματα, αρώματα, αρχαιότητες, σημεία θέασης για μια εικόνα μαγείας. Κατάξανθα σιτηρά αυτή την εποχή, πινελιές με πράσινο από βελανιδιές, αμυγδαλιές , τζιτζιφιές και συκιές. Ένα δυνατό διεγερτικό των αισθήσεων και των αισθημάτων.

Μια καρτ ποστάλ του παλιού καιρού η Μύρινα από το λόφο της Ντάπιας, από τον Αη Νικόλα, από το Κάστρο από τον Άγιο Αθανάσιο. Παιχνίδια της στεριάς με τη θάλασσα, ωραία αρχοντικά στο Ρωμέικο γιαλό, ομορφιά στο παλιό λιμανάκι, όμορφος ο δρόμος της κεντρικής αγοράς.

-Να την περπατήσουμε όλη, μου είπε ο φίλος μου επισκέπτης από τη Θεσσαλονίκη.

Ξεκινάμε από το νέο λιμάνι και αφού περάσουμε τα… στενά εκεί στο 2ο Δημοτικό παίρνουμε τη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Δικαιολογήθηκα για το στενό και βρήκα κατανόηση. Έτσι είναι στους παραδοσιακούς οικισμούς, συμφώνησε.

– Ωραίο το σχολείο σας, λέει ο επισκέπτης. Το δικό μας στην πόλη είναι παλιό και με μια υποτυπώδη αυλή. Ενθουσιάζεται ο φίλος μου.

Περπατάμε δεξιά στη λεωφόρο. Τα πράγματα όμως σιγά- σιγά δυσκολεύουν. Το πεζοδρόμιο διακόπτεται από φράχτες, άλλοτε από καταστήματα που το έχουν κάνει ημιυπαίθριο. Κατεβαίνουμε στο οδόστρωμα δίπλα σε αυτοκίνητα που τρέχουν. Περνάμε τη γέφυρα στην Αγία Τριάδα  κάνοντας το σταυρό μας για να φτάσουμε στην άλλη άκρη ζωντανοί. Επιτέλους! Το πεζοδρόμιο μπροστά στα Επαρχείο μας δίνει μια ανάσα. Ως εδώ ήταν όμως.  Μια βαθιά τάφρος μας συνοδεύει από δεξιά και εμείς ακροβατούμε ανάμεσα στα αυτοκίνητα και το χαντάκι μέχρι να φτάσουμε στο παλιό μουντό τεράστιο κτίριο, το εκκοκκιστήριο.

Εκκοκκιστήριο; Με ρωτά ο επισκέπτης. Του εξηγώ. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάτι,  μια πινακίδα έστω για την ιστορία του; επιμένει. Και πόσα χρόνια βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση;

Επιστρέφουμε  προς τη Σούμπρα από την οδό Μητροπόλεως. Η ίδια κατάσταση. Τάφρος από τη μία , διακοπτόμενο πεζοδρόμιο από την άλλη. Φτάνουμε στο parking . 6-7 κάδοι σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων χάσκουν. Οι γάτες μπαινοβγαίνουν, και ένα αυτοκίνητο έχει φράξει το δρομάκι που πάνε οι πεζοί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας. Πατάμε σε μια λασπουριά,  ενώ δίπλα μας ένα σύννεφο από μύγες απολαμβάνει τους γλυκούς χυμούς κάτω από τη μουριά.

Καταντράπηκα.  Η ώρα πήγε μία το μεσημέρι . Πάμε τώρα στην κεντρική πλατεία μου ζητάει ο φίλος μου. Μήπως και εγώ ξέρω ποια είναι η κεντρική πλατεία; Τον πήγα στην πλατεία ΚΤΕΛ , ήταν και τα λεωφορεία εκεί. Αυτό δεν είναι πλατεία μου λέει. Σταθμός λεωφορείων και ΤΑΧΙ φαίνεται. Πήγαμε στην Πλατεία Υψιπύλης.  Ένας μικρός κύκλος  στο κέντρο έμεινε η πλατεία. Όλος ο  υπόλοιπος χώρος έχει καταληφθεί από τα καταστήματα.

 Τον είδα να δυσανασχετεί και να απογοητεύεται.

-Θα σε πάω στο Ρωμαίικο του λέω. Εκεί να δεις ομορφιά.

 Πήραμε την παραλιακή από του Βόντελα και προχωρήσαμε προς τα Ρηχά. Δίπλα  ωραία αρχοντικά αλλά και  κάποιες ασχήμιες από νεόπλουτους. Και το ερείπιο πια Χριστοδουλίδειο, και το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο ΚΑΣΤΡΟ.

-Τόσο ωραίο μέρος αλλά τόσο παραμελημένο! με παρατήρησε. Του έδειξα το Μουσείο και το Γυμνάσιο χωρίς να του πω λεπτομέρειες για το σεισμό και τα υπόλοιπα. Που να τολμήσω να  πω ότι είναι κλειστό 7 χρόνια! Βλέποντας το κτίριο του γυμνασίου έμεινε με το στόμα ανοιχτό.

-Τι όμορφο κτίριο ! Τυχεροί οι μαθητές της Μύρινας αναφώνησε.

Τον άφησα να μείνει με την εντύπωση. Δεν είναι ώρα για γκρίνια  ούτε χρειάζεται να μαθαίνουν και οι ξένοι τις αμαρτίες μας σκέφτηκα και αποφάσισα να μην μιλήσω.

 Ας μην προχωρήσουμε άλλο του είπα. Προφασίστηκα τον ήλιο που έκαιγε, την ώρα που πέρασε,  δεν ήθελα να δει και το ερείπιο δίπλα στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μύρινας. Ούτε το …βομβαρδισμένο μετεωρολογικό στο πιο όμορφο σημείο  της πόλης.  Πήραμε το δρόμο δίπλα από την μάντρα της Μητρόπολης.

– Εδώ; Μου λέει. Υπάρχει στρατόπεδο μέσα στην πόλη ή κάποια φυλακή;  Κοίτα εδώ δεξιά!. Δεν πιστεύω να είναι και ηλεκτροφόρα!

Πάνω στο μαντρότοιχο ύψους 1,60 περίπου , προστέθηκαν  σιδερόβεργες ενός μέτρου, και 4 σειρές αγκαθωτά σύρματα. Τώρα τα βλέπω  και εγώ του απάντησα με απελπισία.

-Μου θυμίζει το εξώφυλλο του βιβλίου Μάουτχάουζεν  του ΚΑΜΠΑΝΈΛΛΗ.  Αυτό το αξιοθέατο δεν αναφέρεται σε κανέναν οδηγό για τη Λήμνο. Την επόμενη χρονιά μην το ξεχάσετε με ειρωνεύτηκε, και δεν είχα τι να του πω…

Κ. Σκούρας

 Μύρινα  21-6-2021

ΥΓ1: Η Αρχαιολογική δεν το είδε; Έδωσε άδεια για αυτή την ασχήμια; Η Πολεοδομία; Ο Δήμος; Η αστυνομία;; Υπάρχει αρμόδιος επιτέλους;;

ΥΓ2: Δεν πιστεύω να το είχε στο μυαλό του αυτός που έφτιαξε το διαφημιστικό σποτάκι ” στο Βόρειο Αιγαίο για διακοπές αλλιώς”. Αυτό  να εννοούσε με το αλλιώς η Μιμή Ντενίση;

 

Μύρινα 21-6-2021