ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Απάντηση Τσίπρα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν έχει ολοκληρωθεί, σύντομα θα πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις»

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διευρυνθεί για να υπάρξει αντιστοίχιση με την εκλογική του βάση, ο στόχος δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά σύντομα θα πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στο ερώτημα της Νικόλ Λειβαδάρη για λογαριασμό του Tvxs.gr, στα πλαίσια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για το αν ισχύει η σχετική εκλογική δέσμευση του 2015 και πώς προχωρά ο μετασχηματισμός του κόμματος, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει ακόμη και το Συνέδριο.

Η ερώτηση: Είχατε δεσμευτεί τη βραδιά των εκλογών του 2019 ότι θα προχωρήσει ο μετασχηματισμός, η διεύρυνση και το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αντιστοιχηθεί με την εκλογική του βάση. Θεωρείται πως έχει υλοποιηθεί αυτή δέσμευση κι αν όχι πως θα προέλθει η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Υπάρχουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθεί το 2015; Και σε ότι αφορά τον μετασχηματισμό θα προχωρήσει σύντομα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πότε;

Ολόκληρη η απάντηση του Α. Τσίπρα στο tvxs.gr 

«Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αλλά έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά η διαδικασία της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού είναι μια διαρκής διαδικασία. Και βεβαίως η πανδημία ήταν ένας σοβαρός αντίπαλος σε αυτήν την προσπάθεια. Όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να επικοινωνούν, όταν υπήρξε αυτή η καταναγκαστική κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι προφανές πως δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε σε σημεία σταθμούς αυτής της διαδικασίας, όπως το συνέδριο. Θα επανεξετάσουμε το επόμενο διάστημα στα συλλογικά μας όργανα την προοπτική διεξαγωγής του συνεδρίου, θα σταθμίσουμε βέβαια και την πορεία της πανδημίας.

Αλλά νομίζω πως η κρίσιμη απάντηση στο ερώτημά σας, είναι πως η διαδικασία μετασχηματισμού και διεύρυνσης είναι μια διαρκής διαδικασία. Είναι μια διαρκής διαδικασία η αντιστοίχιση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη. Και θέλω εδώ να επισημάνω ότι όταν κάτι συμβαίνει κατ’ επανάληψη κάποιος λόγος υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά, σχεδόν δηλαδή μια δεκαετία, είναι ένα κόμμα του 30%. Εδώ και μια 12ετία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στους νέους ανθρώπους, στις νέες ηλικίες. Παραμένει λοιπόν ο στόχος να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το όραμα για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό και πιστεύω ότι σύντομα θα πάρουμε κρίσιμες συλλογικές αποφάσεις για την υλοποίηση αυτού του στόχου».