ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Η ΝΤΟΠΙΟΛΑΛΙΑ ΜΑΣ

 

Γράφει ο Βασος.Ι.Βομβας

 

Μικρή παρέμβαση στην επιχειρουμένη κακοποίση του Λεσβιακου Ιδιώματος.

Τα’ χούμε πει και τα’ χούμε γράψει εκατό φορές αλλά φωνή βοωντος……
Τα λεσβιακα ιδιώματα , η ντοπιολαλιά μας αν προτιμάτε, στηρίζετε σε φωνητικους αλλά και γραπτούς κανόνες ώστε οι λεξεις να διαβάζονται και να γράφονται σωστά. Με το λεσβιακό ιδίωμα έχουν ασχοληθεί ο Στρατής Παπανικόλας, ο Βαγγέλης Καραγιάννης,ο Γιώργος Αλβανός, ο Γιαννουλελλης και πολλοί άλλοι, με μελέτες και μονογραφίες εδώ και χρόνια. Πηγές ακόμα αξιόπιστες είναι τα κείμενα των συγγραφέων του νησιού μας. Αναστασελλης, Αραβανοπουλος, Αλβανός κ.α.

Οι αλλοιώσεις στη γλώσσα είναι φυσικό επακόλουθο μιας νόθευσης που έχει κατακυριεύσει το νησί μας και λόγω αλλαγων στη σύνθεση του πληθυσμού του, αλλά και κάποιων άλλων εξωγενών παραγόντων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν οι δήθεν αυτοκλητοι προστάτες των ιδιωμάτων μας,κατά τρόπο επιπόλαιο και εντελώς ανεύθυνο , να το παραποιούν.. Αν πραγματικα αγαπάτε τον τόπο μας και θέλετε να συμβάλλετε στην διατήρηση της ντοπιολαλιας μας απευθυνθείτε στους μορφωμένους ανθρώπους των χωριών μας – για να μην πω και στους απλούς ανθρωπους- και συμβουλευτείτε τους. Κάτι παραπάνω γνωρίζουν.Και για να το πούμε κι αλλιωτικα μπας και γίνει περισσότερο κατανοητό, η γλώσσα και η διατήρηση της είναι σοβαρή υπόθεση κι όχι παιχνίδι γραφικότητας. Γιατί αυτό γίνεται με τους όψιμους διαδικτυακούς χρηστες της. Αναφερόμαστε σε μια λέξη και μέσα απ’ αυτήν επιδιώκουμε να τονίσουμε την γραφικότητα των κατοίκων του νησιού μας και να προκαλέσουμε μια αστοχαστη ιλαρότητα. Και συνήθως για να το πετύχουμε αυτό, αρχίζουμε και τελειώνουμε με τη λέξη μουρελ'(ι) και γελάμε περιχαρεις αφού πετύχαμε το στόχο μας.

Αφού λοιπόν μας αρέσει το μουρελ’ ας μιλήσουμε για αυτο.
Να ένα καλό παράδειγμα , που μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό και να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ορθη γραφη και προφορά των ιδιωμάτων μας.
Το μουρελ όπως το γράψετε είναι λαθος. Για να γλυκανει η λέξη χρειάζεται μετα το.λ ένα ‘ και γράφεται μουρελ’ ο Παπανικόλας μάλιστα στον ΤΡΙΒΟΛΟ του, είχε καθιερώσει το ανάποδο Γιώτα ι με περισπωμένη από κάτω. Τώρα, που τυπογραφικά δεν υπάρχει το ανάλογο σύμβολο, μπορεί το ι να μπει ανάμεσα σε δύο (. ) και να γράφει (ι). Μουρελ'(ι). Αυτά!