ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Εκλογές 2023

Κίνηση «Γέφυρα»: Για ένα σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς, για έναν σύγχρονο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πόλο

Πριν από τέσσερα χρόνια, ιδρύοντας την κίνηση «Γέφυρα», αποφασίσαμε να συστρατευτούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του. Συγκλίναμε, αν και διαφωνούσαμε με πλευρές της ασκούμενης τότε κυβερνητικής πολιτικής, εκτιμώντας την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τα δικαιώματα των πολιτών, καθώς και την υπεύθυνη στάση που τήρησε το καλοκαίρι του 2015, όταν η χώρα βρέθηκε απέναντι στην απειλή της αποπομπής της από την ευρωζώνη.

Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα την επιτυχή διαχείριση της εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων και υποστηρίξαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Προσβλέπουμε η κατάληξη του συνεδρίου να σηματοδοτήσει την υιοθέτηση διορθωτικών κινήσεων στην πολιτική μας, καθιστώντας την πιο πειστική και πιο αποτελεσματική.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: Η συσπείρωση της κοινωνίας γύρω από τις υγειονομικές αρχές για την ορθή πληροφόρηση, την τήρηση των μέτρων και την αντιμετώπιση του κύματος ανορθολογισμού είναι επιβεβλημένη.

Με την πανδημία αποδείχθηκε και στη χώρα μας και διεθνώς η δραματική ανεπάρκεια των συστημάτων δημόσιας υγείας, που έπεσαν θύματα του νεοφιλελευθερισμού.

Πιστεύουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ μπορεί να συμβάλει πιο ενεργά στον αγώνα κατά του κορονοϊού. Να στηρίζει τα μέτρα και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, όπου και όσο αυτά κρίνονται αναγκαία. Η αυστηρή κριτική σε κυβερνητικούς χειρισμούς θα πρέπει να γίνεται από θέση συμπαράταξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνδυάζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην οικονομία και στα κοινωνικά θέματα, με μια σκληρή δεξιά πολιτική σε ζητήματα όπως το προσφυγικό, η εξωτερική πολιτική, ο «νόμος και τάξη», η παιδεία και ο πολιτισμός, απευθυνόμενη τόσο στην Ακροδεξιά όσο και στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

  1. Οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει παντού σε απαράδεκτες ανισότητες και διάβρωση του κράτους πρόνοιας, χωρίς να πετυχαίνουν και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την Ακροδεξιά. Την ίδια ώρα καταρρέει και το επικοινωνιακό κατασκεύασμα του «επιτελικού κράτους».
  2. Η διείσδυση στον κεντρώο χώρο είναι όρος εκλογικής επιτυχίας για τη Ν.Δ. Αντιθέτως, η απαγκίστρωση του κεντρώου χώρου από το δεξιό «μπλοκ εξουσίας» είναι όρος για την εκλογική επιτυχία της προοδευτικής παράταξης.
  3. Οι διακρίσεις στη βάση του φύλου, της φυλής, της θρησκείας, της προέλευσης, της εθνικότητας, του σεξουαλικού προσανατολισμού λειτουργούν καθοριστικά για τον αποκλεισμό αντίστοιχων ομάδων από τις θεμελιώδεις ελευθερίες και νομιμοποιητικά για την άσκηση βίας εις βάρος τους. Αποκορύφωση του μηχανισμού αυτού αποτελεί το τραγικό φαινόμενο των γυναικοκτονιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ οφείλει να υιοθετήσει μέτρα, όπως η ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είναι δύναμη αριστερού ευρωπαϊσμού. Προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη χωρίς πολιτικές ακραίας λιτότητας, που εργάζεται για την εξάλειψη των διακρίσεων, για τη μείωση των ανισοτήτων και την καταπολέμηση της ανεργίας με ισχυρότερες πολιτικές αλληλεγγύης και συνοχής, χωρίς τείχη για τους πρόσφυγες. Μια Ευρώπη φιλειρηνική, με ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική και, βαθμιαία, με την οικοδόμηση μιας αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η ανάγκη για συνεργασία και σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και Πρασίνων, είναι επιτακτική. Σε αλλεπάλληλα εκλογικά αποτελέσματα αποτυπώνεται μια ανάκαμψη των σοσιαλδημοκρατικών-κεντροαριστερών κομμάτων, που καρπώνονται την επιθυμία των πολιτών για αλλαγή με σταθερότητα. Αντιθέτως, σε τροχιά παρακμής και συρρίκνωσης βρίσκονται εκείνα τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία είτε εμμένουν σε δόγματα του παρελθόντος είτε επαγγέλλονται έναν απροσδιόριστο ριζοσπαστισμό και μια παρεξηγήσιμη αντισυστημικότητα. Ωστόσο, η εκλογική αυτή ανάκαμψη μπορεί να αποδειχτεί εύθραυστη και αναστρέψιμη αν η Σοσιαλδημοκρατία δεν κόψει τον ομφάλιο λώρο με νεοφιλελεύθερες πρακτικές.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ:

  1. Η κυβέρνηση αγνοεί την αρχή ότι η αμυντική θωράκιση συμπληρώνει, δεν υποκαθιστά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες και επιδίδεται σε ένα αδιέξοδο και τελικά αναποτελεσματικό κυνήγι εξοπλισμών.
  2. Τα δικαιώματα της Ελλάδας θα κατοχυρωθούν και οι κίνδυνοι στρατιωτικής σύγκρουσης θα αποφευχθούν μόνο με συμφωνίες με την Τουρκία ή με αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η επιθετικότητα και η αυξανόμενη αστάθεια του καθεστώτος Ερντογάν δεν αναιρεί αυτή την ανάγκη, αλλά αντίθετα την υπογραμμίζει.
  3. Μαζί με το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας υπάρχουν και άλλα συναφή και συνδεδεμένα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών μας υδάτων και η ρύθμιση του εναερίου χώρου.
  4. Το Κυπριακό, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, με ευθύνη κυρίως διαδοχικών κυπριακών ηγεσιών. Η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει τα Ελληνοτουρκικά να καταστούν όμηρος του κυπριακού αδιεξόδου.
  5. Αναμένουμε το κόμμα μας να υποστηρίζει με μεγαλύτερη συνέπεια μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Βάση της πρέπει να είναι το «πνεύμα των Πρεσπών», η αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων και ευαισθησιών της άλλης πλευράς και η επιδίωξη αμοιβαίων προωθητικών πράξεων. Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις με απαγκίστρωση από επιλογές οι οποίες αποδείχτηκαν αδιέξοδες, όπως η συμφωνία για τον αγωγό East Med.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποδεχτεί πρόθυμα τον ρόλο της «ασπίδας» της Ευρώπης, ευθυγραμμιζόμενη με τις πιο ακραίες κυβερνήσεις. Οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, οι κακές συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα όπου κρατούνται και η ξενοφοβική επίσημη ρητορεία που αναπαράγεται από πρόθυμα ΜΜΕ, αποτελούν μαύρη σελίδα στην ιστορία μιας χώρας που βίωσε την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ: Το κόμμα μας επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και πολιτικής προοδευτικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει σε κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο διάλογος με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει πρωτεύουσα σημασία, τόσο λόγω της εκλογικής γεωγραφίας όσο και επειδή πιστεύουμε πως υπάρχει έδαφος για πολιτικές συγκλίσεις. Η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια επανεκκίνηση στις σχέσεις μας, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τη βούληση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εγκαταλείψει τον συνεχή μετεωρισμό του ανάμεσα στην προοδευτική συμπαράταξη και το αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ κλίμα που σταδιακά διαμορφώθηκε επέτρεψε τη μετατόπιση πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων σε ένα αντιΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο υπό την ηγεμονία της Ν.Δ. Εδωσαν έτσι διαπιστευτήρια πολιτικής ανοχής ή και αποδοχής στη Ν.Δ. και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Ομως στη συγκρότηση του αντιΣΥΡΙΖΑ Μετώπου συνέβαλε και ο ΣΥΡΙΖΑ με πράξεις, παραλείψεις και συμπεριφορές στελεχών του.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ «ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ»: Χρειαζόμαστε ένα κόμμα πολιτικής –και όχι ιδεολογικής– ενότητας, γύρω από ρεαλιστικό πρόγραμμα και θέσεις για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, που να βασίζεται στις αξίες της Αριστεράς. Ενα κόμμα ελκυστικό στον κόσμο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που δεν θα θέτει φραγμούς στη διεύρυνσή του με βάση την πολιτική προέλευση ή τις ιδεολογικές οριοθετήσεις.

Ως σημαντικότερη δύναμη στον προοδευτικό χώρο, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ επαφίεται η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Ενός «χώρου» στον οποίο να μπορούν να βρουν έκφραση οι αριστεροί ποικίλων αποχρώσεων και προελεύσεων, οι κεντροαριστεροί, οι σοσιαλδημοκράτες, οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί δημοκράτες του Κέντρου, άντρες και γυναίκες καθώς και όσοι και όσες εμπνέονται από τις αξίες της πολιτικής οικολογίας και του φεμινισμού. Ετσι θα μπορέσει να συγκροτηθεί μια σύγχρονη παράταξη, η οποία θα διεκδικήσει τη λαϊκή πλειοψηφία για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ: Ζωή Ακριβούλη, Σταύρος Ακριτίδης, Αννα Αναγνωστοπούλου, Σωτήρης Βαλντέν, Σπύρος Βαρέλης, Κατερίνα Βουτηράκη, Ντόρα Γροσομανίδου, Σπύρος Δανέλλης, Πολύβιος Κατσάνης, Τάκης Καφετζής, Σοφία Κεχαγιά, Αντώνης Λιάκος, Θύμιος Λιβάνης, Γιώργος Μακρυνός, Βίλμα Μενίκη, Αχιλλέας Μητσός, Νίκος Μουζέλης, Νίκος Μπίστης, Αλέξανδρος Νάστος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Παύλος Πέζαρος, Φώτης Προβατάς, Μαρία Ρεπούση, Εφη Ροΐδου, Τάσος Σαπουνάκης, Φωτεινή Σιάνου, Μάνος Τρανταλίδης, Θόδωρος Τσίκας, Δημήτρης Φωτόπουλος, Θόδωρος Ψαλιδόπουλος.