ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Με ανελέητους βομβαρδισμούς «απαντά» το Ισραήλ στις εκκλήσεις για εκεχειρία

«Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα μπούμε στην πόλη της Γάζας» διαμηνύει ο ισραηλινός στρατός • Βομβαρδισμοί πρωτοφανούς αγριότητας, ενώ οι εκκλήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις πληθαίνουν • Ο εφιάλτης των Παλαιστινίων σε123-300x169 αριθμούς.

Έναν ακόμη γύρο άγριου σφυροκοπήματος δέχθηκε από αργά το απόγευμα της Κυριακής η Γάζα, με τις μαρτυρίες να κάνουν λόγο για επίθεση πρωτοφανούς αγριότητας, τη στιγμή που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η εισβολή στην πόλη της Γάζας θα ξεκινήσει τις επόμενες 48 ώρες.

Οι μαρτυρίες για τα όσα συμβαίνουν είναι δραματικές με Παλαιστίνιους αξιωματούχους να καταγγέλλουν ότι οι βόμβες πέφτουν δίπλα σε νοσοκομεία στην Βόρεια Γάζα, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες στα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει κόψει όλες τις επικοινωνίες και το ίντερνετ για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου, κάτι που σημαίνει ότι ο παλαιστινιακός θύλακας εκτός από αποκλεισμένος, είναι και καταδικασμένος στο «σκοτάδι».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να μπει στην πόλη της Γάζας και αυτό θα συμβεί «μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Η Λωρίδα, πλέον, είναι αποκομμένη σε δύο τομείς, τον βόρειο και τον νότιο».

Παράλληλα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Χερζί Χαλέβι προειδοποιεί ότι «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εξαπολύσουμε επίθεση και προς τον βορρά (στον Λίβανο)».

«Εκεχειρία μόνο εάν πάρουμε τους ομήρους»

Οι δραματικές εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή όπου καταγράφονται πολλές διπλωματικές κινήσεις με τις φωνές για «ανθρωπιστική εκεχειρία» ή «ανθρωπιστικές παύσεις» πληθαίνουν, καθώς ο αριθμός των θυμάτων και ο εφιάλτης των Παλαιστίνιων προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις τόσο στον αραβικό όσο και στον δυτικό κόσμο.

Σήμερα, εξάλλου, πέρα από τις εκκλήσεις αραβικών κρατών, αλλά και του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ήρθε η παρέμβαση από τη Γαλλία, με την υπουργό Εξωτερικών Κατρίν Κολονά να δηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων είναι πάρα πολύ μεγάλος και να ζητά ανθρωπιστική εκεχειρία.

Στις δηλώσεις αυτές ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, απάντησε ορθά κοφτά σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων μας, το λέμε αυτό σε εχθρούς και φίλους. Θα συνεχίσουμε μέχρι να τους κερδίσουμε».

Οι ακροβασίες Μπλίνκεν και οι όμηροι

Η κατάσταση των ομήρων έχει γίνει μόνιμη επωδός για την κυβέρνηση Νετανιάχου, όποτε θέλει να απαντήσει στην κριτική και παρά το γεγονός ότι η Χαμάς υποστηρίζει ότι 60 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιδρομές.

Δίπλα στην κυβέρνηση του Τελ Αβίβ βρίσκονται, ωστόσο, αναφανδόν οι ΗΠΑ, παρά τις μερικές δηλώσεις περί παύσεων, με τον Άντονι Μπλίνκεν να τάσσεται ανοιχτά κατά ενός ενδεχόμενου εκεχειρίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε για ένα ακόμη ταξίδι – αστραπή στη Μέση Ανατολή, το οποίο, όμως, εξελίσσεται σε μαραθώνιο, με νέες στάσεις να προστίθενται συνεχώς.

Μετά τις επαφές σε Ισραήλ, Ιορδανία και Δυτική Όχθη ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα αποτελεί κομβικό παίκτη στην περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κλιμακώσει τη ρητορική του κατά του Ισραήλ. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, τελικά, έκανε και άλλες δύο στάσεις, σε Κύπρο και Ιράκ, καθώς η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το ενδεχόμενο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή και σπεύδει να… προλάβει.

Πλησιάζουν τους δέκα χιλιάδες οι νεκροί

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από τις Παλαιστινιακές αρχές τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους 4,008 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από το ισραηλινό σφυροκόπημα που έχει ξεκινήσει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. 

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης έδωσε στη δημοσιότητα και άλλα δραματικά στοιχεία:

  • Περισσότερα από το 50% των σπιτιών στη Γάζα έχουν υποστεί καταστροφές
  • Σχεδόν το 70% του πληθυσμού της Λωρίδας έχει εκτοπιστεί
  • 16 από τα 35 νοσοκομεία που μπορούν να δεχθούν ασθενείς έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Τρία μεγάλα νοσοκομεία – η al-Shifa, το νοσοκομείο Παίδων Nasser και το νοσοκομείο al-Quds – έχουν βομβαρδιστεί.
  • 42 κτίρια της UNRWA έχουν υποστεί καταστροφές
  • Τουλάχιστον 55 τζαμιά και επτά εκκλησίες έχουν υποστεί ζημιές.
  • Πάνω από 2.000 καρκινοπαθείς που παραπέμπονται για τακτική θεραπεία στην Ιερουσαλήμ δεν έχουν καταφέρει να πάνε από την έναρξη του πολέμου.
  • Οι βλάβες στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού, διάρροια και ανεμοβλογιά.
  • Τουλάχιστον 25 σημεία αποχέτευσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
  • 175 άτομα από το ιατρικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί μαζί με 34 μέλη πληρώματος πολιτικής άμυνας.
  • Περισσότερα από 54 ασθενοφόρα έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 31 καταστράφηκαν ολοσχερώς σε βομβαρδισμούς.