ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Μπάμπης Χριστακόπουλος/Οφείλονται απαντήσεις

Η καταγγελία Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.

Πιθανόν μάλιστα να μην υπήρχε και η ανάγκη να υπάρξει μία τέτοιου είδους καταγγελία, αφού είναι λίγο έως πολύ γνωστό στους παροικούντες.

Προς επίρρωση του παραπάνω -ενδεχομένως- αυθαίρετου συμπεράσματος, ήρθε η παραδοχή Παπαδημητρίου, του γνωστού πρώην δημοσιογράφου και νυν βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δήλωσε: «Τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους».

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν αυτή τη δήλωση την έκανε ως πρώην δημοσιογράφος και με τις σχετικές πληροφορίες που μπορεί να συνοδεύουν αυτή την ιδιότητα ή ως κυβερνητικός βουλευτής, ιδιότητα που τη συνοδεύουν άλλου είδους και διαβάθμισης πληροφορίες.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αποτροπής της παραβίασης της ιδιωτικότητας κάθε προσώπου αποτελεί ένα στοίχημα για τις σύγχρονες δημοκρατίες, ειδικά την εποχή των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας.

Ένας λόγος παραπάνω εάν αυτό το πρόσωπο είναι μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από την κυβέρνηση να καλέσει στη Βουλή τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων προκειμένου να δώσει εξηγήσεις, αλλά και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, που είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Θα είχε, ομολογουμένως, ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση στο Κοινοβούλιο όπου ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μας θα έπρεπε να απαντήσει εάν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι εκείνη που παρακολουθεί τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή αυτή η προσπάθεια παρακολούθησης είναι απόδειξη του κενού ασφαλείας στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και, κυρίως, στην προστασία του θεσμού της δημοκρατίας, του συντάγματος και της ευνομίας που οφείλει να προασπίζει μια υπηρεσία πληροφοριών.

Αυτός άλλωστε πρέπει να ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός έσπευσε μετά την εκλογή του να νομοθετήσει προκειμένου η ΕΥΠ να εποπτεύεται απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο, που αποτελούσε και δημοκρατική πρωτοτυπία.

Η σιωπή Μητσοτάκη, δε, χθες κατά την παρουσίαση της ψηφιακής επανάστασης με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες και τα ηλεκτρονικά διπλώματα που θα βρίσκονται πλέον στα κινητά μας πιθανόν να μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης ακόμα μιας επιτελικής αποτυχίας, όπως αυτές με τις φλόγες που κατακαίνε, τα κρούσματα που αυξάνονται ραγδαία και άλλα τέτοια – ή και όχι.