ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ

 

Οι γυναίκες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μια μοναδική δυνατότητα: Εξασφαλίζουν ίση συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα, στα συλλογικά όργανα και στα ψηφοδέλτια, με βάση την απόφαση του συνεδρίου για τον κανόνα 50/50 που θα ισχύει στο εξής.

Είναι δημοκρατική η ποσόστωση φύλου; Σε μια χώρα στην οποία οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων  και αυξημένων υποχρεώσεων είναι μονόδρομος για ένα κόμμα που θέλει να δώσει τέλος στην κουλτούρα της πατριαρχίας.

Αρκεί να μετρήσει κανείς τις γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να αντιληφθεί πόσο ιδεολογικά φορτισμένη είναι η υπόθεση του σεβασμού στις γυναίκες στην πράξη και όχι στις διακηρύξεις.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε χώρους μεγάλης επιρροής, όπως είναι τα Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών και οι διευθυντικές θέσεις, ενώ ακόμη δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στην πολιτική, παρά την αντίθετη τάση που αναπτύσσεται στην ΕΕ.

Υπάρχουν σκληρά στερεότυπα για τις γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και ετοιμότητα για σκληρή κριτική στο ενδεχόμενο αποτυχίας ή κακής επίδοσης.

Το ελληνικό κίνημα #metoo, που εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση συγκριτικά με ό,τι συνέβη διεθνώς, αποτελεί μια σημαντική διεργασία για τη γυναικεία χειραφέτηση παρόλο που παραμένει ανολοκλήρωτο και μετέωρο.

Αλλά καμία αλλαγή από κάτω δεν θα είναι αρκετή, αν δεν υπάρξει βούληση από πάνω για τομές που θα ανατρέψουν μια δυσμενή για τις γυναίκες πραγματικότητα.

Με αυτή την έννοια, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για το 50/50 έχει μεγάλη σημασία και μακάρι να υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα.