ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Οι Ινδιάνοι και ο καθιστός πρωθυπουργός

Τον είδαμε να κάθεται στον Λευκό Οίκο σταυροπόδι, δήθεν άνετος, άσχετα αν δεν ήξερε τι να κάνει τα χέρια του, τα χαρτιά του, τα μαλλιά του.

Τον είδαμε να μιλάει στο Κογκρέσο και να χειροκροτείται, όχι όταν καταδίκασε τη βάρβαρη και άδικη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά κυρίως όταν έχασε το μέτρο και ταύτισε τη Μαριούπολη με το Μεσολόγγι.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Αλλά εκτός από την αμερικανική πρωτεύουσα θα θέλαμε να συνεχίσει το ταξίδι του και λίγο νοτιότερα, ώς την πόλη του τζόγου, το Λας Βέγκας.

Εκεί δίπλα βρίσκεται το εθνικό πάρκο του Γκραν Κάνιον που παραμένει αυθεντικό όπως παλιά, χωρίς αλλοιώσεις και εκφυλισμό από την τουριστική εκμετάλλευση. Ναι, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, στη χώρα της επιχειρηματικότητας, στη χώρα που το χρήμα είναι ό,τι πιο ιερό, έχουν δείξει σεβασμό σ’ αυτό το φυσικό κάλλος.

Ισως έτσι ο αρχηγός του επιτελικού κράτους, ο κ. Μητσοτάκης, να έπαιρνε κάποιο μάθημα για τη δική του πατρίδα. Την ιδιαίτερη πατρίδα του πιο συγκεκριμένα.

Γιατί εκεί δίπλα στο εξοχικό του, στο νότιο Ρέθυμνο, συντελείται ακόμα ένα οικολογικό έγκλημα με τις ευλογίες της κυβέρνησής του. Ενα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Κρήτης, ο Παλίγκρεμνος του Πλακιά, που έχει συμπεριληφθεί στον Ατλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, έχει παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών, που θέλουν να το εκμεταλλευτούν χτίζοντας τουριστική μονάδα.

Την εκμετάλλευση του Γκραν Κάνιον έχει μια φυλή Ινδιάνων, που στέκει ως φύλακας-άγγελος στην περιοχή. Τον Παλίγκρεμνο ευτυχώς τον υπερασπίζονται οι Κρητικοί, που σταμάτησαν προς το παρόν τις μπουλντόζες και τα χωματουργικά μηχανήματα του ιδιώτη επενδυτή.

Αλλά αυτό δεν αρκεί. Δυστυχώς έχουν απέναντί τους το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Τον ίδιο δηλαδή. Είναι αυτός που δηλώνει εκτός όλων των άλλων και οικολόγος.

Είναι αυτός που έσπευσε να σταματήσει τα εργοστάσια λιγνίτη άρον άρον, πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, και κατάφερε οι λογαριασμοί της ΔΕΗ να έχουν εκτιναχθεί στη στρατόσφαιρα.

Είναι αυτός και το επιτελικό του κράτος που λάνσαραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα γερμανικής εταιρείας στην Αστυπάλαια, δήθεν για να γίνει το νησί καθαρό, αλλά να που γεμίζουν τις βουνοκορφές του με ανεμογεννήτριες.

Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κάθεται σταυροπόδι και να νομίζει ότι δείχνει άνετος, αλλά και στα θέματα περιβάλλοντος δεν έχουμε ανάγκη από τέτοιο πρωθυπουργό. Αυτή η στάση είναι επικίνδυνη και καθόλου οικολογική.