ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Ο μακάβριος “πρωταθλητισμός” της κυβέρνησης Μητσοτάκη

 

«Είμαστε σε πόλεμο. Ο εχθρός είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος. Αν περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη: να σώσουμε ζωές», δήλωνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης… τον Μάρτιο του 2020.

Δύο χρόνια μετά, μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου, μετράμε πάνω από 1.200 νεκρούς και 22.549, συνολικά.

Δύο περίπου χρόνια μετά από τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη: να σώσουμε ζωές» και ενώ τις 6 τελευταίες ημέρες έχουμε πάνω από 500 απώλειες συνανθρώπων μας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων από covid στην Ελλάδα, στην προχθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είπε, επί λέξει, πως «δεν πρέπει να μας προβληματίζουν οι θάνατοι».

(Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα, αυτοί που πεθαίνουν είναι συχνά κυρίως ανεμβολίαστοι, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα, μεγάλης ηλικίας και άτομα με παχυσαρκία).

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει στην «επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας» και στο αφήγημα πως «τελειώνουμε σύντομα με την πανδημία». Μία ρητορική που μπορεί να έχει πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, αλλά κοστίζει ζωές.

Και όμως, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η Ελλάδα κάνει “πρωταθλητισμό” και βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει σε συνολικό αριθμό θανάτων -αναλογικά αλλά και κυριολεκτικά- ακόμα και χώρες που επλήγησαν δραματικά κατά το πρώτο κύμα κορωνοϊού.

Η πολιτική επιλογή υπονόμευσης του ΕΣΥ, αποδεικνύεται από τις συνεχείς, δραματικές εκκλησεις γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία. 

Μόλις χθες, η παθολόγος του νοσοκομείου “Γεννηματάς”, Γεωργία Φιλίππα, αναφέρθηκε στις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, τονίζοντας πως «το φαινόμενο παραμονής διασωληνωμένων σε κοινούς θαλάμους παραμένει καθημερινό. Στο “Γεννηματάς” μόνο την τελευταία εβδομάδα, 10 διασωληνωμένοι περίμεναν εκτός θαλάμου. Γι αυτό μετράμε 100 θανάτους την ημέρα ακόμα και σήμερα μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι ευθύνες και πρέπει κάποιος επιτέλους να τις αναλάβει».


«Σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν άνθρωποι από Covid. Αλλά στην Ελλάδα, εδώ και μήνες, ο αριθμός των νεκρών είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Γι’ αυτούς τους θανάτους είναι υπολογη η κυβέρνηση και η καταστροφική διαχείριση της πανδημίας», σημειώνει με ανάρτησή του στο Twitter, ο μεταφραστής – συγγραφέας, Νίκος Σαραντάκος.

Ακόμα και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, αναδεικνύει την εφιαλτική “απόδοση” της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Το μεγάλο λάθος που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη -που ζει και πεθαίνει με το “μαξιλαράκι” της μιντιακής κυριαρχίας της- είναι η πεποίθηση πως ο εφιαλτικός αριθμός των ανθρωπίνων ζωών που χάνονται και της κοστίζουν επικοινωνιακά, έχουν να κάνουν μόνο με ασθενείς covid.

Όμως η μετατροπή του -αφημένου στην τύχη του- ΕΣΥ, σε σύστημα αντιμετώπισης μίας νόσου, η ακρίβεια, η εργασιακή ζούγκλα και η βίαιη φτωχοποίηση, πολλαπλασιάζουν με γεωμετρική πρόοδο τα θύματα, ενώ αυξάνονται δραματικά και οι ψυχικές ασθένειες.

Η ώρα που θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες ευθύνες, έρχεται σύντομα. Όσα “ακαταδίωκτα” και αν σκαρφιστούν ακόμα.

Τα Δελτία Ειδήσεων μπορούν “πουλήσουν” κανονικότητα. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν την βιωματική από την κοινωνία, πραγματικότητα.

Γενικά -και ειδικά σε περιόδους πανδημίας- κανείς σίγουρα δεν μπορεί να νικήσει ολοκληρωτικά τον θάνατο, αλλά όχι και να τον προσκαλούμε σπίτι για δείπνο.