ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Προσφυγικό / Η Ελλάδα και επισήμως στο Βίσεγκραντ

Συγκεκριμένα, σε κοινή επιστολή που υπέγραψαν Ελλάδα, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία και εστάλη την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν “διασφαλίσεις στο Δίκαιο της Ε.Ε. που να επιτρέπουν στα κράτη – μέλη να ενεργούν γρήγορα και αναλογικά προς την απειλή για την υπεράσπιση της εθνικής τους ασφάλειας και της ασφάλειας ολόκληρης της Ε.Ε.”.

Το ζήτημα τέθηκε στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, όπως και οι καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε έρευνα που παρουσίασαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Χρειάζονται νέα εργαλεία

Οι 12 υπουργοί Μετανάστευσης της Ε.Ε. παραπονιούνται στην επιστολή τους ότι “δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν τα κράτη – μέλη σε περίπτωση υβριδικής επίθεσης” και τονίζουν πως “χρειαζόμαστε νέα εργαλεία”.

“Στην πράξη η επιτήρηση των συνόρων δεν αποτρέπει τα άτομα από το να επιχειρούν παράνομες διελεύσεις συνόρων και θα ήταν επομένως χρήσιμο να συμπληρωθεί με περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα” τονίζουν και συγκεκριμένα αναφέρουν πως “ένα φυσικό εμπόδιο φαίνεται να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των συνόρων που εξυπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της Ε.Ε.”.

Συμπληρώνουν δε ότι “αυτό το νόμιμο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί επιπλέον και επαρκώς από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.”.

Όπως επισημαίνει και το Politico, το οποίο δημοσίευσε χθες την εν λόγω επιστολή, παρότι δεν αναφέρεται πουθενά στο κείμενο η λέξη “επαναπροώθηση” (pushback), διπλωμάτες τονίζουν πως η πρόταση των χωρών έχει να κάνει με νομιμοποίηση ορισμένων επαναπροωθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες που έχουν παραδοσιακά τα περισσότερα αιτήματα ασύλου, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, δεν υπογράφουν το κείμενο.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόταση για χρηματοδότηση “φυσικών εμποδίων”, η επίτροπος Μετανάστευσης  Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι υπάρχουν στο τραπέζι πολλές άλλες προτάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και ότι δεν το θεωρεί καλή ιδέα δεδομένου του μειωμένου προϋπολογισμού.

Παρ’ όλα αυτά διευκρίνισε ότι κατανοεί τις χώρες που χτίζουν τείχη, ενώ για τις επαναπροωθήσεις επανέλαβε ότι πρέπει να προστατεύονται τα σύνορα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κάλεσε τα κράτη – μέλη που υπογράφουν την επιστολή να επικεντρωθούν στις ήδη υπάρχουσες προτάσεις.

Επιτροπή κατά Ελλάδας

Την ίδια στιγμή η επίτροπος Γιόχανσον εξέθεσε ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Ν. Μηταράκη για τη μη συνεργασία τους στο θέμα των επαναπροωθήσεων μετά και τις νέες καταγγελίες. Όπως εξήγησε, η Κροατία, για την οποία επίσης υπάρχουν καταγγελίες, “παίρνει πολύ σοβαρά την υπόθεση (των επαναπροωθήσεων) και πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως έρευνα”, όχι όμως και η Ελλάδα.

“Η συζήτησή μου με τον  Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική και κατέστησα σαφές ότι δεν θα δεχθώ να μην κάνει η Ελλάδα έρευνα για το ζήτημα. Πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας, αλλά παράλληλα πρέπει να προστατεύουμε τις αξίες μας, τον νόμο και τα δικαιώματα. Αυτό είναι απόλυτα δυνατόν να επιτευχθεί και όλα τα κράτη – μέλη πρέπει να δρουν σύμφωνα με αυτά, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα θιγόταν η φήμη της Ε.Ε.” υπογράμμισε χθες η Γιόχανσον προσερχόμενη στο συμβούλιο των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε.

Υποσχέσεις Μηταράκη

Σε δική του δήλωση, από το Λουξεμβούργο, ο Ν. Μηταράκης πάντως μετέφερε ότι υποσχέθηκε στην κ. Γιόχανσον πως “οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν τους εν λόγω ισχυρισμούς”, παρότι στην προχθεσινή του δήλωση είχε αρνηθεί “κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς”.

Απαντώντας δε στον Ευ. Τσακαλώτο, ο Ν. Μηταράκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “αναπολεί το δράμα 2015-2019, το οποίο η Ευρώπη ξεκάθαρα δεν θα επαναλάβει”, για να λάβει νέο σχόλιο του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι “αν ψάχνει τους υπαίτιους για την κατάσταση το 2015, να τους αναζητήσει στους φίλους του, με τους οποίους συνυπογράφει σήμερα κείμενα”.