ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Πυκνές διεργασίες στη Ριζοσπαστική Αριστερά | του Μαρίνου Μουζακίτη

Μέσα στο Δεκέμβριο ξεκίνησαν και τον Ιανουάριο αναμένεται να πυκνώσουν διμερείς και πολυμερείς επαφές μεταξύ των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις οποίες διερευνώνται και συζητούνται οι προϋποθέσεις κινηματικής ή ακόμα και εκλογικής συνεργασίας τους στις ευρωεκλογές.

Το ΜέΡΑ25, πραγματοποίησε το συνέδριό του στις 8 με 10 Δεκέμβρη με την παρουσία περίπου 700 συνέδρων. Παρόλο που οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με δημοψηφισματικό τρόπο στις 20 Ιανουαρίου, από τις ομιλίες των συνέδρων διαφάνηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους συμφωνεί με τη ριζοσπαστική στροφή του κόμματος και τη συνεργασία του με τη ΛΑΕ ΑΑ και τους ανένταχτους στις βουλευτικές, αλλά και με τη συνέχιση και τη διεύρυνση και με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ευρωεκλογές.

Δίνοντας ένα σήμα προς ποιες συνεργασίες θα ήθελε να κινηθεί το κόμμα, στο συνέδριο κλήθηκαν και μίλησαν ο Γραμματέας της ΛΑΕ ΑΑ Δημήτρης Στρατούλης και αντιπροσωπείες από τις αριστερές οργανώσεις, ΔΕΑ, Αναμέτρηση, Ξεκίνημα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές (βλ. εκτενέστερο ρεπορτάζ σε προηγούμενο φύλλο της “Εποχής”).

Η ΛΑΕ Ανυπότακτη Αριστερά,  πραγματοποίησε πολιτική συγκέντρωση στο θέατρο Άλφα στις 18 Δεκέμβρη, με κεντρικό θέμα την «αναγκαία συνεργασία όλων, χωρίς αποκλεισμούς, των δυνάμεων της αντιμνημονιακής αριστεράς για τη συγκρότηση μαχητικής αντιπολίτευσης απέναντι στις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ομιλητές ήταν η γραμματέας της ΛΑΕ Μαριάνα Τσίχλη, ο Αλέξης Σμυρλής από το ΜέΡΑ25, ο πανεπιστημιακός Στάθης Κουβελάκης, ο Νίκος Γιαννόπουλος από το Δίκτυο Κοινωνικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων και ο Θάνος Ανδρίτσος από την Αναμέτρηση. Παραβρέθηκαν και μίλησαν και οι Αντώνης Νταβανέλος από τη ΔΕΑ, ο Παναγιώτης  Καλαβάνος από την ΑΡΑΝ/Κ-ΣΧΕΔΙΟ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου από το ΣΕΚ.

Προτεραιότητες της ΛΑΕ αυτή την περίοδο είναι α) η συνέχιση της εκλογικής συνεργασίας της και στις ευρωεκλογές με το ΜέΡΑ25 και τους ανένταχτους καθώς και η διεύρυνσή της με άλλες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, β) η κοινή δράση και η συγκρότηση δικτύου των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων με τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα οποία συμμετείχε ή στήριξε στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, γ) η αντιπαράθεση των ισχυρών δυνάμεων που διαθέτει  -τρίτη δύναμη στα Πανεπιστήμια – με την προωθούμενη από την κυβέρνηση θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, δ) καμπάνιες και συμμετοχή της σε λαϊκές κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, το ηλεκτρικό ρεύμα, την προστασία της λαϊκής στέγης και του περιβάλλοντος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του Δημήτρη Στρατούλη στο συνέδριο του ΜέΡΑ25 με την οποία αποτιμάται ως θετική η συνεργασία της ΛΑΕ με το κόμμα αυτό στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και προτείνει βήματα για τη διεύρυνσή της στις ευρωεκλογές και με άλλες αριστερές δυνάμεις, όχι όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, «μετά και την εκλογή του νέου προέδρου του, μετακινείται όλο και περισσότερο προς το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο» αλλά ούτε και με τη Νέα Αριστερά, της οποίας οι δυνάμεις που τη συγκροτούν δεν έχουν κάνει αυτοκριτική για το γεγονός ότι «είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια». Σημειώνεται ότι η θέση αυτή είναι η κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων αν όχι όλων των δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου.

Επίσης, με άρθρο της, η γραμματέας της ΛΑΕ ΑΑ, Μαριάννα Τσίχλη, περιγράφει την προτεραιότητα σύγκρουσης και ρήξης με την κυβερνητική πολιτική για θέσπιση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η Αναμέτρηση, πραγματοποίησε στις 19 Δεκέμβρη συγκέντρωση στη Νομική της Αθήνας με θέμα την πολιτική συγκυρία και την κοινή δράση των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέσα από τις ομιλίες του στελέχους της Αλίκης Κοσυφολόγου και του ανένταχτου αγωνιστή της Αριστεράς Θανάση Καμπαγιάννη, τέθηκαν οι πολιτικοί όροι και προϋποθέσεις για την επίτευξη κινηματικής, αλλά και εκλογικής συνεργασίας αυτών των δυνάμεων στις ευρωεκλογές.

Η Κίνηση των 51, ανάμεσά τους ο Τάσος Κορωνάκης και ο Χάρης Γολέμης, διευρύνεται –καθώς διαθέτει  πλέον πάνω από 80 υπογραφές-  και συνεχίζει τη δράση της για διάλογο και ενότητα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η ΔΕΑ συμμετέχει και παρεμβαίνει στις συγκεντρώσεις ενωτικών δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, προωθεί την κοινή δράση στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες και θέτει δημόσια τις προϋποθέσεις για κινηματική  ή και εκλογική συνεργασία τους.

Τέλος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της, προσανατολίζεται σε αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, ενώ, για πρώτη φορά, η πλειοψηφία της (ΝΑΡ και μικρότερες δυνάμεις) διατυπώνει δημόσια κριτική στη μειοψηφία (την ΣΕΚ) για την επιλογή της να στηρίξει άλλα αριστερά ψηφοδέλτια στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.