ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Στη χώρα του Καραϊβάζ και του Φουρθιώτη

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα σε αποκλειστική συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας και στο ερώτημα εάν η χώρα μας εντάσσεται στις προβληματικές για τους δημοσιογράφους χώρες, απάντησε ως εξής:

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».

Η αναφορά της είναι προφανώς παραπομπή στη δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει ανεξιχνίαστη. Και όχι μόνο δεν έχει διαλευκανθεί αυτή η σκοτεινή υπόθεση, αλλά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν δίνεται καμία ενημέρωση και δεν εκφράζεται καμία αγωνία για την πρόοδο των ερευνών που δεν ξέρουμε καν αν γίνονται.

Δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος για τον οποίο η χώρα μας είναι πλέον παράδειγμα προς αποφυγή σε θέματα λειτουργίας των ΜΜΕ και ελευθερίας έκφρασης. Η τελευταία αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που επιτρέπει διώξεις για fake news κατά τη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αρχών έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις και εκτός συνόρων, χωρίς και πάλι η κυβέρνηση να ταραχτεί και να επανεξετάσει τη στάση της.

Αλλωστε, η περίφημη λίστα Πέτσα εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας για ανάρμοστες σχέσεις κυβέρνησεις-ΜΜΕ και για μεθόδους χειραγώγησης του Τύπου που παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η Εξεταστική που βρίσκεται σε εξέλιξη “θάβεται” από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης και είναι φανερό ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση όχι απλώς για λογοδοσία αλλά ούτε καν για απλές παραδοχές.

Ισως το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ελληνικής παρακμής στον κόσμο των ΜΜΕ είναι ο Μένιος Φουρθιώτης. Αγαπημένο παιδί του Μεγάρου Μαξίμου, μπαινόβγαινε και τραμπούκιζε σε υπουργεία, έκλεβε δημόσιο χρήμα, είχε φρουρά αρχηγού κράτους με αποφάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τελικά προφυλακίστηκε επειδή τράβηξε την κουρτίνα που έκρυβε τη βασιλεία του στην παρανομία ο στοχοποιημένος από την κυβέρνηση Κ. Βαξεβάνης. Προφυλακίστηκε σε συνθήκες VIP και όταν αποφυλακίστηκε προχώρησε σε επανέκδοση της εφημερίδας του (“Αποκαλυπτικά”) που κανείς δεν ξέρει -αλλά μπορεί να υποθέσει- από ποια κεφάλαια υποστηρίζεται και για ποιο σκοπό.

Η Βιέρα Γιούροβα μάλλον δεν γνωρίζει την περίπτωσή του και παρόλα αυτά είναι εντυπωσιασμένη από τα ελληνικά κατορθώματα στο χώρο της ενημέρωσης. Πού να τα ήξερε όλα…