ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Συμβάν Πολάκη: μετάθεση αποφάσεων, λόγω δυστυχήματος

Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, όπου ακόμη μετράμε θύματα και συνέπειες, υποχρέωσε και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναστείλει ή να ανασχεδιάσει τον προγραμματισμό του. Την Τετάρτη δεν έγινε η ανακοίνωση των θέσεών του για την προστασία πρώτης κατοικίας και γενικώς αναβλήθηκαν όλες οι κομματικές εκδηλώσεις και στην περιφέρεια, όπως η συγκέντρωση με τον Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα και η επίσκεψή του στη Μεγαλόπολη. Βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Λάρισα και στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ.

Αναβλήθηκαν, επίσης, και οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις Πολιτικής Γραμματείας και Επιτροπής Δεοντολογίας που θα συζητούσαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη συμπεριφορά του Π. Πολάκη και το ερώτημα αν είναι, τελικά, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, όπως και η θέση του στο κόμμα. Η ομόφωνη πρόταση του διευρυμένου Εκτελεστικού Συμβουλίου –οργάνου που δεν είναι αρμόδιο να αποφασίζει για παρόμοια θέματα– προς τη θεσμικά αρμόδια ΠΓ, είναι να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια. Τα αποσπάσματα τόσο από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, όσο και από την απόφαση είναι σαφή. «Δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν η κομματική γραμμή που έχουμε συμφωνήσει», τόνισε ο πρόεδρος. «Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δεν νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώς Μητσοτάκη», σημειώνει η απόφαση. Επίσης, ομόφωνα το Εκτελεστικό Γραφείο τοποθετήθηκε έναντι της εισαγγελικής παραγγελίας για τις δηλώσεις Πολάκη. «Υπογραμμίζουμε ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους», ανέφερε η απόφαση του ΕΓ.

Έχει προκύψει ένα μείζον πρόβλημα για το κόμμα και δεν μπορούμε να παραλείψουμε το πώς δημιουργήθηκε και ποίων είναι η ευθύνη. Ο Π. Πολάκης δεν έκρυβε τις απόψεις του, που απέχουν από την ανανεωτική Αριστερά, και οι παρεμβάσεις του συχνά τροφοδοτούσαν τους αντίπαλους. Συνέβαλλαν ακριβώς στο σημείο που οι αντίπαλοι θεωρούσαν το πιο τρωτό του ΣΥΡΙΖΑ, στη θεσμική του αξιοπιστία, κάτι που, αν και εντελώς αστήρικτο, είχε αποτελεσματικότητα. Η ηγεσία ολιγωρούσε είτε γιατί δεν αντιλαμβανόταν τη σοβαρότητα, είτε γιατί νόμιζε ότι είναι ένα αυθεντικό, μάλιστα «λαϊκό», ρεύμα στην κομματική επιρροή! Τον άφηναν να κερδίζει έδαφος, αντί να αντιμετωπίζεται ιδεολογικά και πολιτικά, διαπαιδαγωγικά.

 Όσο για την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, εκεί δεν υπάρχει ενιαία άποψη. Υπάρχουν αντιρρήσεις –κυρίως από όσα μέλη αναφέρονται στην «Ομπρέλα», αλλά όχι μόνο– για διαγραφή. Ενδιάμεσες εισηγήσεις προτείνουν αναστολή κομματικής ιδιότητας για ένα διάστημα ή «σύσταση».

Η καθυστερημένη αφύπνιση οδηγεί τώρα σε μέτρα που, εν μέσω πολιτικού άγχους και πιέσεων, δεν θα εκτιμήσουν, πιθανόν, όλες τις συνέπειες.

Το δυστύχημα των Τεμπών ανέβαλε, δικαιολογημένα, και τη συνεδρίαση της ΠΓ που θα επεξεργαστεί το υπόλοιπο 25% των υποψηφίων και μετά θα εγκρίνει συνολικά τα ψηφοδέλτια η ΚΕ. Στην ίδια ΚΕ σχεδιαζόταν να εγκριθεί και προεκλογικό πρόγραμμα. Οι επόμενες εβδομάδες, με βάση την εικασία ότι το πιο πιθανό πλέον είναι να μην ανακοινωθούν εκλογές για 9 Απριλίου, υπάρχει λίγο περισσότερος χρόνος. Βεβαίως καθυστέρηση δεν βοηθάει την προεκλογική καμπάνια.

Οι οργανώσεις, πάντως, κάνουν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή τους, ενώ όσες νομαρχιακές πρέπει να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, βρίσκονται σε συνεννοήσεις και με την κεντρική ηγετική τριάδα που το επιμελείται. Ο τρόπος αυτός, ωστόσο, που πάσχει ως προς τον ουσιαστικό ρόλο των νομαρχιακών οργανώσεων, όσον αφορά τις προτάσεις υποψηφίων προς την ΠΓ και την ΚΕ, είναι θέμα που το συναντά κανείς στις συζητήσεις των μελών. Λίγες μέρες πριν, πχ, ένας παρόμοιος προβληματισμός από μέλη του κόμματος, ως συμβολή, κατατέθηκε και στα αρμόδια καθοδηγητικά όργανα (ΠΓ και ΚΕ). (Το κείμενο και τις υπογραφές δημοσιεύουμε στην ηλεκτρονική «Εποχή»).