ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

ΣΥΡΙΖΑ / Τα συντροφικά πυρά και οι προβληματισμοί για την επόμενη ημέρα

του Κωνσταντίνου Σαββόπουλου

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ενόψει του πρώτου γύρου της προεδρικής εκλογής, την ερχόμενη Κυριακή. Το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, κατά γενική ομολογία,  εξέπεμψε κλίμα ενότητας και δεν έδωσε πατήματα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ώστε να προβάλλουν την εικόνα ενός σπαρασσόμενου κόμματος. Ωστόσο, χθες, στα social media επανήλθαν οι αναρτήσεις μελών και παραγόντων που εμπεριείχαν αιχμές προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι βολές προβεβλημένων στελεχών – μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων – προς υποψηφίους προέδρους «της αντίπερα όχθης».

«Δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες του Instagram και από τέτοιες μεγαλοστομίες» είπε ο Νίκος Φίλης – που υποστηρίζει τον κ. Τσακαλώτο για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο κ. Κασσελάκης – σε τηλεοπτική του συνέντευξη – σημείωσε ότι επικοινώνησε με τον κ. Φίλη και διαμήνυσε ότι αν κερδίσει δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε υπονόμευση. Για τον επίσης επικριτή του, Στέφανο Τζουμάκα, ο κ. Κασσελάκη είπε ότι την ώρα της ομιλίας του είχε πάει σε ένα… διάλειμμα τουαλέτας. Σχολιάζοντας, επίσης, την περίπτωση του 35χρονου υποψήφιου, ο Νίκος Βούτσης, που τάσσεται επίσης υπέρ του κ. Τσακαλώτου , ανέφερε πως είναι ένα φαινόμενο της μεταπολιτικής και του γεγονότος ότι το πολιτικό σύστημα δίνει βάρος στην επικοινωνία, τα πρόσωπα και το καινούριο. Με τη φράση του Μαο «Μεγάλη αναταραχή – υπέροχη κατάσταση» απαντησε (facebook) ο, θιασώτης του κ. Κασσελάκης, Π. Πολάκης. Ο κρητικός βουλευτής, στον απόηχο των «συντροφικών επικρίσεων» που δέχεται ο αμερικανοτραφής πολιτικός, συμπλήρωσε τη φράση «πες μου ποιος σε χτυπά να σου πω αν αξίζεις». 

Συνομιλητές του ΤVXS, θεωρούν ότι «είναι απολύτως λογικό σε μία κορυφαία διαδικασία να διαπιστώνεται ένταση ή ακόμα και τα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν ανοιχτά την προτίμηση τους στα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία». Τονίζουν, ωστόσο, ιδίως κάποιοι από τους βουλευτές/ τις βουλεύτριες που δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, «ότι δεν συνάδει με την κουλτούρα της Αριστεράς η φανατική υποστήριξη προβεβλημένων στελεχών προς τον υποψήφιο της αρεσκείας τους που εκφράζεται – πολλές φορές – μέσα από μία προσπάθεια πολιτικής συρρίκνωσης ή αποδόμησης των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας».

Τα ίδια πρόσωπα ψέγουν στην «τοξικότητα των κοινωνικών δικτύων» ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θέτουν το ερώτημα «πως θα συμπορευτούμε μετά την αλλαγή ηγεσίας όταν έχουν προηγηθεί – σε πλείστες περιπτώσεις – προσβλητικοί χαρακτηρισμοί ή συγκρούσεις μηχανισμών που υποστηρίζουν τους υποψηφίους».

Τα βλέμματα στην Κουμουνδούρου – και του ευρύτερου κομματικού ακροατηρίου – εστιάζουν πλέον στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις των Έφης Αχτσιόγλου, Στέφανου Κασσελάκη, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα, Ευκλείδη Τσακαλώτου

Στο μικροσκόπιο οι αναποφάσιστοι

Από τα επιτελεία των «5» επιχειρείται το καλύτερο δυνατό «finish» των υποψηφίων, ώστε να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους – αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Ασφαλώς, το ζητούμενο από όλες τις πλευρές είναι η αυξημένη προσέλευση στην κυριακάτικη κάλπη. Υπό αυτό το πρίσμα, ο διευθυντής ερευνών της GPO Αντώνης Παπαργύρης έδωσε έμφαση στην υποψηφιότητα του κ. Κασσελάκη που «τάραξε τα νερά σε μια βαλτωμένη διαδικασία».

Όπως είπε, «μάλλον και οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα πρέπει να πουν ένα ευχαριστώ στον κύριο Κασσελάκη, ο οποίος έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας και των μίντια προς τη διαδικασία που εξελίσσεται». Θεωρεί, εντούτοις, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποτελεί ένα φαινόμενο απόιδεολογικοποίησης και ως ένα βαθμό αποπολιτικοποίησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με προφανή στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής, ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, ότι έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα στην Ελλάδα, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, η Κουμουνδούρου δημοσίευσε το σποτ για τις εκλογές ανάδειξης προέδρου. Πολλές συζητήσεις, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, προκάλεσε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του παραιτηθέντος Αλέξη Τσίπρα στο σποτ ενώ απουσίαζαν τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη της διαδοχής. Αντίθετα, ιδιαίτερα πετυχημένη θεωρείται, η παρουσίαση προσώπων πολιτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ