ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Οικονομία

Τι κοστίζουν οι μετανάστες στο κράτος; Σχεδόν τίποτα, απαντά ο ΟΟΣΑ

Μια έκθεση του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι σε όλες τις χώρες η συνεισφορά των μεταναστών είναι γενικά υψηλότερη από τις δημόσιες δαπάνες που αφορούν την κοινωνική προστασία, την υγεία και την εκπαίδευσή τους, αλλά θα μπορούσε να βελτιωθεί με ένα καλύτερο ποσοστό απασχόλησης στις χώρες υποδοχής.

Πόσο κοστίζει πραγματικά η μετανάστευση; Εκτιμώντας την αναλογία μεταξύ των εισφορών που καταβάλλουν οι μετανάστες και των δημοσίων δαπανών που τους αφιερώνει το κράτος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά, σε μελέτη που αφιερώθηκε την Πέμπτη στον «δημοσιονομικό αντίκτυπό» τους, ότι αυτό το κόστος είναι ισοσκελισμένο . Και μπορεί ακόμη και να είναι θετικό.

«Σε όλες τις χώρες, η συνεισφορά των μεταναστών με τη μορφή φόρων και εισφορών είναι μεγαλύτερη από τις δαπάνες που αφιερώνουν οι χώρες για την κοινωνική τους προστασία, την υγεία και την εκπαίδευση», γράφει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) σε αυτή την έκθεση που καλύπτει τα 25 κράτη-μέλη του για την περίοδο 2006-2018.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η καθαρή δημοσιονομική συνεισφορά των ατόμων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό είναι 1,02% του ΑΕΠ, και επομένως ελαφρώς πλεονασματικό, έναντι μέσου όρου 1,56% για όλες τις χώρες.

«Αυτό στο οποίο εστιάζει η δημόσια συζήτηση, ειδικά στη Γαλλία, είναι το κόστος που μπορεί να αντιπροσωπεύει η μετανάστευση όσον αφορά τις κοινωνικές δαπάνες, την υγεία κ.λπ. Δείχνουμε ότι αυτή η ερώτηση δεν πρέπει να μας γίνεται έμμονη ιδέα, γιατί όταν κάνουμε τον λογαριασμό, παρατηρούμε ότι η συμβολή είναι θετική έως ότου ληφθούν υπόψη οι στρατιωτικές δαπάνες και το δημόσιο χρέος», αναλύει στο AFP ο Jean-Christophe Dumont, επικεφαλής του τμήματος Μετανάστευσης του ΟΟΣΑ.

“Παρεξήγηση”

Πράγματι, όταν ληφθεί υπόψη ο αμυντικός προϋπολογισμός και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, που δεν αφορούν μόνο τους μετανάστες αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό, η συνεισφορά γίνεται αρνητική για τη Γαλλία (-0,85%) ως προς τον μέσο όρο των 25 χωρών που μελετήθηκαν. (-0,16).

«Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μεταναστών είναι χαμηλός», συνοψίζει η Ana Damas de Matos, συγγραφέας της μελέτης, της πρώτης για το θέμα αυτό από το 2013.

“Αν μετρήσετε όλα όσα ξοδεύει το κράτος για τους μετανάστες, από την υγεία μέχρι τον οδικό φωτισμό, την αστυνομία και τα επιδόματα, και τι συνεισφέρουν, θα βρείτε πάντα μία καθαρή διαφορά δημοσιονομικής συνεισφοράς. μεταξύ -1 και + 1% του ΑΕΠ”. , εξηγεί εκείνη.

Αυτά τα δεδομένα «αντανακλούν τη μεταναστευτική ιστορία κάθε χώρας», είπε ο οικονομολόγος:

“Σε χώρες όπου υπήρξε πρόσφατα πολλή και νεανική μετανάστευση, θα έχουμε πιο θετική συμβολή, όπως στην Ιταλία ή την Ισπανία. Και αντίστροφα. Η Γαλλία βρίσκεται σε ενδιάμεση κατάσταση”, με πιο γηρασμένο πληθυσμό μεταναστών.

Υπάρχει “μια παρεξήγηση μεταξύ της ατομικής κατάστασης των μεταναστών και του αντίκτυπου ολόκληρου του πληθυσμού τους”, δήλωσε ο Lionel Ragot, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Nanterre, ο οποίος είχε μελετήσει ο ίδιος τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στον προϋπολογισμό της Γαλλίας μεταξύ 1979 και 2011.

“Ατομικά, είναι πιο άνεργοι, λαμβάνουν περισσότερα επιδόματα, είναι αλήθεια. Αυτή είναι η βιαστική ετυμηγορία που συχνά προβάλλεται για να πούμε ότι είναι πολύ ακριβοί για τη Γαλλία. Με τη διαφορά ότι αυτό το ατομικό αποτέλεσμα αντισταθμίζεται. από μια ηλικιακή δομή όπου οι μετανάστες συμμετέχουν συχνά στο εργατικό δυναμικό και άρα συμβάλλουν με τις εισφορές τους πολύ», τονίζει.

Επένδυση

Σε προηγούμενη εργασία του για το Cepii (Κέντρο μελετών διεθνών προοπτικών και πληροφοριών), ο Lionel Ragot είχε επίσης υπολογίσει αυτή τη μεταναστευτική επίδραση μεταξύ -0,5 και + 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή «σχεδόν μηδενική».

Σήμερα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι δημόσιες δαπάνες για τους μετανάστες είναι χαμηλότερες από ό,τι για τον υπόλοιπο πληθυσμό σε τομείς όπως οι συντάξεις γήρατος και χηρείας, η ασθένεια, η αναπηρία, η εκπαίδευση, η υγεία. Αντίθετα, είναι υψηλότερες όσον αφορά την οικογένεια, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη στέγαση.

Συνολικά, οι γεννημένοι στο εξωτερικό συνεισφέρουν 11% λιγότερο από τους «γηγενείς» στον κρατικό προϋπολογισμό. Η συμμετοχή τους «βαρύνεται» από την κακή ένταξη στην αγορά εργασίας, με μόλις το 56% των μεταναστών να εργάζονται στη Γαλλία, αποκρυπτογραφεί ο Jean-Christophe Dumont.

Ως εκ τούτου, ο ΟΟΣΑ πραγματοποίησε μια προσομοίωση: με ένα ποσοστό απασχόλησης παρόμοιο με αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού, οι μετανάστες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επιπλέον 0,2% του ΑΕΠ για τους δημόσιους λογαριασμούς.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς ότι “τα σημαντικότερα κέρδη από την άποψη της δημοσιονομικής συνεισφοράς (…) έχουν σημειωθεί σε χώρες που έχουν προσελκύσει σημαντικές ροές εργαζόμενων μεταναστών, ιδίως μεταναστών υψηλής ειδίκευσης”.

“Η συμβολή είναι θετική, αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο θετική”, λέει ο Jean-Christophe Dumont. Η πολιτική ένταξης δεν είναι δαπάνη, πρέπει να τη δεις ως επένδυση. Με την ανάλογη απόδοση επένδυσης.”