ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Τουρκία: Πέθανε μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας η Helin Bölek

H Helin Bölek, μέλος δημοφιλούς ομάδας λαϊκής μουσικής Grup Yorum που έχει απαγορευτεί στην Τουρκία απεβίωσε την 288η ημέρα απεργίας πείνας. Η τραγουδίστρια και ένας συνάδελφός της είχαν ξεκινήσει την απεργία ενώ ήταν φυλακισμένοι, για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στο συγκρότημά τους.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν, είχε κατηγορήσει το συγκρότημα Grup Yorum για διασυνδέσεις με το εκτός νόμου Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο, ή DHKP/C. Η μαχητική ομάδα χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Helin Bölek και ένα μέλος της μπάντας, ο Ibrahim Gokcek, είχαν ξεκινήσει την απεργία πείνας ενώ βρίσκονταν στη φυλακή για να πιέσουν την κυβέρνηση να άρει την απαγόρευση και να απελευθερώσει τα μέλη της μπάντας που κρατούνται. Αφέθηκαν ελεύθεροι το Νοέμβριο.

Οι Grup Yorum γνωστοί για τα τραγούδια διαμαρτυρίας τους, δήλωσαν ότι η Χελίν Μπόλεκ, 28 ετών, απεβίωσε την Παρασκευή σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιούσε απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει στάση απέναντι στο συγκρότημα και τα μέλη του.

Οι δυο τους απαιτούσαν να επιτραπεί στον Grup Yorum να συνεχίσει τις συναυλίες, να απελευθερωθούν τα φυλακισμένα μέλη της μπάντας και να αποσυρθούν οι μηνύσεις εναντίον της ομάδας. Δύο μέλη της μπάντας Grup Yorum, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Gokcek, παραμένουν στη φυλακή. Μπόλεκ και Γκόκτσεκ μεταφέρθηκαν δια της βίας στο νοσοκομείο στις 11 Μαρτίου, ωστόσο πήραν εξιτήριο μια εβδομάδα αργότερα, όταν αρνήθηκαν τη θεραπεία, ανέφερε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ή IHD, η οποία εδρεύει στην Άγκυρα.

Το IHD ανέφερε ότι αντιπροσωπεία ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας τον προηγούμενο μήνα για να επιδιώξει λύση η οποία θα τερματίσει την απεργία πείνας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιολογήσει τα αιτήματα μέχρι να ακυρωθεί η διαδήλωση, ανέφερε η ένωση.

Ο Ζούφου Λιβανέλι, δημοφιλής Τούρκος τραγουδιστής και τραγουδοποιός που τραγούδησε με τον Γκραπ Γιόρμ κατά τη διάρκεια μιας από τις συναυλίες του 2012, εξέφρασε στο Twitter τη θλίψη του για το θάνατο της Bölek αναφέροντας ότι “ο αγώνας να προλάβουν οι απεργίες πείνας να καταλήξουν στον θάνατο δυστυχώς απέτυχε‘