ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Το δίλημμα των εκλογών

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον Α. Σρόιτερ, περιέγραψε το δίλημμα των επόμενων εκλογών, όπως το θέτει ο ίδιος: Σταθερότητα ή περιπέτειες. Για να το παρουσιάσει πιο γλαφυρά σχολίασε με τη φράση «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» τη θέση του Αλ. Τσίπρα ότι «η Ελλάδα ανήκει και στη Δύση και στην Ανατολή και στο Βορρά και στο Νότο», ενώ ανέφερε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπουργός Αμυνας θα ήταν ο Π. Καμμένος που έκανε like σε ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας.

Το συμπέρασμα είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για αναζωογόνηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου με όρους 2019, δηλαδή με τη δαιμονοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμματος που αντιστρατεύεται την «κανονικότητα» και θρέφεται με την αναστάτωση και την αστάθεια, επομένως δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ελπιδοφόρα μετάβαση στη μεταμνημονιακή και μεταπανδημική πραγματικότητα.

Για να υποστηριχθεί αυτό το δίλημμα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης θα αξιοποιήσει κάθε εσωκομματική αρρυθμία στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να τροφοδοτηθεί το αφήγημα για το κόμμα των ατάκτων που δεν μπορεί να λειτουργήσει συντεταγμένα και με ενότητα.

Παράλληλα, θα αξιοποιείται κάθε αμφιλεγόμενη ή ατυχής δήλωση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τροφοδοτηθεί το άλλο αφήγημα, της στρατηγικής αμφιθυμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παραδέρνει στα «ναι μεν αλλά».

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει ανοίξει τα χαρτιά του και είναι πλέον ορατά τα εργαλεία με τα οποία θα δώσει την προεκλογική του μάχη. Το ερώτημα είναι αν θα επικρατήσει το δίλημμα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αν θα διαμορφωθεί ένα αντιδεξιό-αντιμητσοτακικό μέτωπο το οποίο θα φέρει την πολιτική αλλαγή.

Για να συμβεί αυτό υπάρχουν προϋποθέσεις:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει ότι η εκλογική ήττα της ΝΔ θα σημαίνει καλύτερη ζωή για τους πολλούς.
  • Η κοινωνική κεντροαριστερά πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από το αίτημα της πολιτικής αλλαγής ανεξάρτητα από τις επιλογές του πολιτικού υποκειμένου που την επικαλείται.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και ο χρόνος δεν είναι πολύς.