ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Το κλίμα του νέου ’89

Δεν είναι εκνευρισμός. Είναι μάχη. Μάχη για να σταματήσει η αντιπολίτευση να αντιπολιτεύεται και για να ποδηγετηθεί μια κοινωνία που αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι οι κληρονομικώ δικαίω ηγέτες της έριξαν στο καράβι στην ξέρα και τώρα που κάθισε στον βράχο κάνουν μπίζνες, δίνουν απευθείας αναθέσεις στους ημέτερους, «μπουκώνουν» με χρήμα τους φίλους και ξαναστήνουν το σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα – εν πολλοίς με τους ίδιους ανθρώπους, αλλά και με μεθόδους καμόρας.

Η επιμονή της κυβέρνησης να μην δημοσιοποιήσει σε ποιους μιντιάρχες ήθελε να μοιράσει τα 20 εκατ. ευρώ είναι αποκαλυπτική. Πλέον έχει πέσει κάθε φύλλο συκής. Και απομένουν μόνο κάτι Κυρανάκηδες και Γεωργιάδηδες να προσπαθούν με (αντ)επιθέσεις της κακιάς ώρας να στηρίξουν την αποκάλυψη του συστήματος.

Η κοινωνία όμως δεν τους παρακολουθεί και είναι αλλού. Το 82% σε διαδικτυακό γκάλοπ της “Athens Voice” -που δεν τη λες και ΣΥΡΙΖΑ- υποστηρίζει το σποτ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τζάμπα η προπαγάνδα του Σαββατοκύριακου.

Η αποκάλυψη της διασπάθισης των 20 εκατ. ευρώ αναζητά πολιτικό ένοχο. Και ορισμένοι έχουν ήδη περάσει τη θηλιά στον Στέλιο Πέτσα. Και σε άλλο υπουργείο να τον στείλουν, θα τον συνοδεύει η ρετσινιά, εκτός και αν…

Την ίδια ώρα, ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και δημοσιογράφοι διχάζουν ξανά και θεωρούν ότι δικαιούνται να αποδίδουν εύσημα πατριωτισμού ως η πατρίδα να είναι η ιδιοκτησία τους. Ευρωβουλευτής (εν προκειμένω ο Κώστας Αρβανίτης) που ζητάει η πατρίδα του, η Ελλάδα, να τηρεί το διεθνές δίκαιο αντιμετωπίζεται ως μίασμα και μειωμένης εθνικής συνείδησης από τους νεόκοπους εθνικόφρονες.

Δεν πειράζει που η διαχείριση του προσφυγικού ως μία ακόμη ελληνοτουρκική διαφορά προκειμένου να νομιμοποιηθούν pushbacks στο Αιγαίο προσφέρει υπηρεσία στην Τουρκία και τον Ερντογάν σε μια περίοδο που η Άγκυρα μεθοδεύει έως τις αμερικανικές εκλογές να δημιουργήσει μια κρίση με την Ελλάδα. Δεν πειράζει που η κυβέρνηση διαρκώς επικαλείται την κατίσχυση του διεθνούς δικαίου. Θα πάμε σε διεθνές δικαστήριο ή σε διαπραγμάτευση και θα ζητάει η Ελλάδα να εφαρμοστεί ο διεθνής νόμος που εκείνη δεν τηρεί;

Η ανάγκη της Ν.Δ. και του συστήματος της οικογένειας Μητσοτάκη που βρίσκεται στο Μαξίμου να κυβερνήσουν τη χώρα χωρίς έλεγχο είναι μεγάλη.

Το νέο ’89 στήνεται πάλι. Υποκλοπές, δημοσιεύματα, κασέτες, πέριξ της Ομόνοιας. Πολύ νωρίς και πολύ γρήγορα. Δεν έχουν ούτε 12 μήνες στην εξουσία και μετέτρεψαν την πολιτική ζωή της χώρας στη χαρά του κάθε σκευωρού.