ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

10.000 νεκροί και ξεχασμένοι

 

Δεν σοκάρει μόνο ο αριθμός. Σοκάρει και η αδιαφορία. Οι νεκροί της πανδημίας δεν έχουν όνομα ούτε ιστορία, είναι τα νούμερα μιας μακάβριας λίστας χωρίς πρόσωπο και χωρίς βιογραφικό. 

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση έκανε άγρια σπέκουλα με κάθε συμφορά που συνέβη επί κυβέρνησης Τσίπρα και ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής τυμβωρυχίας με την τραγωδία στο Μάτι, όταν προσπάθησε να εμφανίσει την τότε κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τους θανάτους. 

Για να το πετύχει αυτό, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ξεσάλωσε στην προβολή ανθρώπινων ιστοριών και της οιμωγής των συγγενών των θυμάτων. Η λαϊκή συγκίνηση ήταν τεράστια, και σωστά, η κομματική εκμετάλλευσή της ακραία κυνική. 

Τώρα, σιωπή. Δεν υπάρχει δημοσιογραφική αναζήτηση μαρτυριών και αφηγήσεων ούτε «πουλάνε» τα δάκρυα του πένθους. 

Δεν μαθαίνουμε ποιος πέθανε ενώ θα μπορούσε να ζήσει γιατί δεν υπήρχε διαθέσιμη ΜΕΘ, γιατί δεν πήγε έγκαιρα στο νοσοκομείο, γιατί πήγε και των έδιωξαν. Δεν ακούμε αγανακτισμένους γονείς, χήρες και χήρους ή γιους και κόρες, δεν μαθαίνουμε τα τελευταία λόγια που είπε ο εκλιπών ούτε για τη συντριβή του γιατρού και της νοσηλεύτριας που τον φρόντιζαν. 

Οι συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία δεν αποτελούν τηλεοπτική ύλη γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει ως μέθοδο πολιτικής σωτηρίας της την αποσιώπηση και τη συσκότιση κάθε πτυχής της πραγματικότητας που θα μπορούσε να αναδείξει πολιτικές ευθύνες. 

Επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ανοίγουν οικονομικές δραστηριότητες και διθυραμβικά αναγγέλλεται η πτώση του δείκτη θετικότητας. Στο μεταξύ πεθαίνουν καθημερινά δεκάδες άνθρωποι και μένουν διασωληνωμένοι εκατοντάδες αλλά τα πάθη τους είναι απλώς υποσημείωση σε ένα επικοινωνιακό έπος θριάμβου των εμβολιασμών και του τουριστικού καλοκαιριού που έρχεται. 

Το υγειονομικό προσωπικό ασφαλώς και δεν θα πάρει δώρο Πάσχα, αλίμονο, όπως δεν έχει πάρει ούτε ευρώ μέχρι τώρα ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς και της αυταπάρνησης γιατρών και νοσηλευτών έναν χρόνο τώρα. 

Γενικά, η μιζέρια απαγορεύεται. Και αν κανείς δυσκολεύεται να ευθυμήσει με τόση οδύνη γύρω, μπορεί να διασκεδάσει με τα λαγουδάκια του Πατούλη, με τον εορταστικό διάκοσμο που επέλεξε ο Περιφερειάρχης Αττικής για να μας φτιάξει τη διάθεση. 15.000 ευρώ το ένα, χωρίς ΦΠΑ.