ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

21-27 Ιουνίου Πανελλαδική εβδομάδα δράσης ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Τι είναι τα pushbacks και γιατί πρέπει να αντιδράσουμε

Στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει παγιωθεί η παράνομη πρακτική των pushback, των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων σε ξηρά και θάλασσα.

Οι παράνομες, βίαιες επαναπροωθήσεις σημαίνουν ότι:

– το ελληνικό κράτος στέλνει στην Τουρκία πρόσφυγες χωρίς να εξεταστεί αν υφίστανται δίωξη σε βάρος τους εκεί, ή αν κινδυνεύουν με νέα απέλαση στη χώρα καταγωγής τους.

– οι πρόσφυγες αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο και από τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη.

– άοπλοι, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και φουσκωτά βαρκάκια βρίσκονται αντιμέτωπα με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις αποτροπής με πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων από μια περιθωριακή ή/και περιστασιακή πρακτική στο παρελθόν, σε βασικό εργαλείο συνοριακής και μεταναστευτικής της πολιτικής.

Η πολιτική αυτή παρότι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, της Σύμβασης της Γενεύης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απολαμβάνει την περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένη στήριξη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών της, όπως της Φρόντεξ.

Πέρα από τις προσχηματικές διαψεύσεις και την υποκριτική “ανησυχία” της Ε.Ε., η έκταση και ο αριθμός των παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο και το Αιγαίο, οι χιλιάδες μαρτυρίες και τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία από τέτοιες επιχειρήσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι:

– Μετά το 2015 οι επιχειρήσεις βίαιων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο αποτελούν μια συστηματική, σχεδιασμένη και με αδρή χρηματοδότηση πολιτική.

-Οι παράνομες επαναπροωθήσεις έχουν πάψει να είναι πάρεργο της συνοριοφυλακής ή του λιμενικού και έχουν πάρει τη μορφή μιας παράλληλης, άτυπης υποδομής που περιλαμβάνει χώρους κράτησης, οχήματα, σκάφη, “πλωτά νησιά” και ένστολο προσωπικό, όλα χωρίς διακριτικά.

– Λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχουν ωστόσο υπάρξει παράνομες επαναπροωθήσεις ανθρώπων μέσα από προσφυγικά στρατόπεδα σε νησιά ή προσφύγων που “συνελήφθησαν” στο κέντρο πόλεων της Β. Ελλάδας.

– Σε κάθε παράνομη επαναπροώθηση ακολουθείται μια σταθερή διαδικασία: αποτρέπεται κάθε επικοινωνία, δεν γίνεται καταγραφή σύλληψης, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε πειστήριο της παρουσίας των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος “κατάσχεται” ή καταστρέφεται, σε όλη τη διάρκεια επικρατεί κλίμα εκφοβισμού, παραπληροφόρηση και ξυλοδαρμοί.

– Οι παράνομες επαναπροωθήσεις πλαισιώνονται από μια οργανωμένη πολιτική αποθάρρυνσης της δημοσιότητας. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αντιμετωπίζονται με βία, εκφοβισμό και απειλές σύλληψης με ένα έτοιμο κατηγορητήριο για “διακίνηση μεταναστών”, “απείθεια” μέχρι και “κατασκοπεία”.

– Κάθε αλληλέγγυος πολίτης ή οργάνωση που καταγγέλλει περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων βρίσκεται αντιμέτωπος/η με μια εκστρατεία ηθικής σπίλωσης ακροδεξιάς έμπνευσης ως διακινητής, εχθρός της Ελλάδας και πράκτορας του Ερντογάν.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αποφασίσαμε να δράσουμε, γιατί οι παράνομες επαναπροωθήσεις, οι διακρίσεις και η στοχευμένη βία κατά μεταναστών/ριων και προσφύγων δεν είναι ένα αποκομμένο φαινόμενο από όσα αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι μέρος μιας αυταρχικής στροφής, της ενίσχυσης ρατσιστικών ιδεολογιών υπεροχής και μίσους, μιας πολιτικής απαξίωσης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του άλλου/ης, αλλά και μέρος μιας πολιτικής περιορισμού της δημοκρατίας, του δημόσιου χώρου και της δράσης των κοινωνικών κινημάτων.

Είμαστε αποφασισμένες/οι να μην επιτρέψουμε στο όνομα της μεταναστευτικής πολιτικής των ισχυρών της Ε.Ε. να ακυρώνονται βασικές δημοκρατικές αρχές και εγγυήσεις της κοινωνίας μας.

Σήμερα για ακόμη μια φορά ισχύει το ότι αν δεν αντιδράσουμε στην παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων προετοιμάζουμε το δρόμο για την επίθεση στα δικά μας δικαιώματα και ελευθερίες.