ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Το «σουλάτσο» Μητσοτάκη και το παιδί με τα κόκκινα μαλλιά

 

Σουλατσάρει ο Μητσοτάκης στην αγορά των Τρικάλων. Κόσμος πολύς, παρατρεχάμενοι και κουστωδία από επισήμους και μη δείχνουν τη χαρά τους. Ο πρωθυπουργός μπουνιάζει όποιον μικρό και μεγάλο βρίσκει μπροστά του, κάνει συστάσεις για προσοχή και μάσκες και προχωρά απτόητος και χαμογελαστός.

Και γιατί όχι; Δεν ακούει τίποτα παρά μόνο καλωσορίσματα. Ακόμη και οι μαγαζάτορες χαριεντίζονται μαζί του και όλοι δείχνουν ευτυχισμένοι. Κανένα πρόβλημα, καμία ανησυχία, κανένα αίτημα. Λες και ζουν σε άλλη χώρα, σκέφτομαι.

Και ξαφνικά μπαίνει μπροστά στην κάμερα και δίπλα στον Μητσοτάκη ένα αγόρι γύρω στα 12. Με κατακόκκινο μαλλί. Κρατάει ένα χαρτί στο χέρι του και απευθύνεται στον πρωθυπουργό ζητώντας να του το υπογράψει. Θαρρετά και αποφασιστικά. Με την αθωότητα που διακρίνει τα παιδιά τα ακομπλεξάριστα αλλά συνάμα ευγενικά. Ο άλλος δεν το κοιτάει καθόλου. Ίσως νομίζει προς στιγμή ότι το παιδί του ζητά αυτόγραφο.

Το παιδί σε άπταιστα ελληνικά του ζητά να υπογράψει ο πρωθυπουργός το χαρτί που του δείχνει. Του μιλά για άσυλο. Το παιδί είναι πρόσφυγας από το Ιράκ. Πηγαίνει σχολείο εδώ και τέσσερα χρόνια. Και μιλάει ολόσωστα.

Το παιδί με τα κόκκινα μαλλιά έχει κουραστεί να περιμένει μια υπογραφή για την οικογένειά του. Έχει κουραστεί να βλέπει τους γονείς του να γυρνούν άπραγοι από την υπηρεσία ασύλου. Θέλει να τους βοηθήσει. Και αποφασίζει να το ζητήσει από τον πλέον αρμόδιο. Να ζητήσει το πιο απλό πράγμα. Το δικαίωμα να ζει ασφαλής, σαν άνθρωπος. Και όχι σαν παρείσακτος.

Το παιδί με τα κόκκινα μαλλιά ήταν ο μόνος άνθρωπος που έδειξε σήμερα στον πρωθυπουργό μια αληθινή εικόνα της ζωής στη χώρα μας. Με προβλήματα, στερήσεις, αγωνίες. Για τη συντριπτική πλειοψηφία.

Γιαβρί μου, σε ευχαριστούμε για το μάθημα που μας έκανες. Για όσα μας θύμισες.

[ο πρωθυπουργός το πήρε το χαρτί κ είπε πως θα του τηλεφωνήσει. Ίσως το διαφημίσει το επόμενο διάστημα]

Από την προσωπική σελίδα της Ελίζας Γιαννακαρώνη στο Facebook: