Η επίθεση κουκουλοφόρων σε φοιτητές που μετείχαν σε αντιφασιστική συγκέντρωση, με ορμητήριο ΕΠΑΛ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερα αποκρουστική.
Τα καδρόνια, τα λοστάρια, οι φωτοβολίδες και το κάψιμο των ρούχων αμέσως μετά έδωσαν άρωμα ακροδεξιάς στα επεισόδια και η εντύπωση που δημιουργήθηκε έγινε βεβαιότητα όταν η νεολαία της Χρυσής Αυγής συνεχάρη του τραμπούκους αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για την αποκρουστική ενέργεια.
Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και τη φυλάκιση των πιο σημαντικών μελών της, το δηλητήριο που εκλύει έχει διαχυθεί και αναζητά ρωγμές για να περάσει και να μολύνει το σώμα της κοινωνίας.
Το ότι το φίδι της Χρυσής Αυγής πετάχτηκε μέσα από ένα σχολείο στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης είναι σοκαριστικό γιατί δείχνει την αντοχή και τη ζωντάνια του.
Και προσπαθεί να αξιοποιήσει μια συγκυρία ξεπλύματος της ακροδεξιάς με τον ΛΑΟΣ να πρωταγωνιστεί στην κυβέρνηση και τους Μπογδάνους να αλωνίζουν, ενώ εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές θέσεις εκφράζονται χωρίς κανένα δισταγμό και αντιμετωπίζονται ως κανονικές.
Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας, η οικονομική πολιτική γίνεται όλο και πιο ταξική και η εξυπηρέτηση συμφερόντων όλο και πιο φανερή.
Η μιντιακή ασυλία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την υποταγή της στην ολιγαρχία δημιουργούν τοξική ατμόσφαιρα ειδικά σε συνδυασμό με την καλλιέργεια μίσους εναντίον της Αριστεράς μέσω του αντιΣΥΡΙΖΑ μένους.
Η νέα γενιά, που πιέστηκε φοβερά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, βλέπει μπροστά ένα δυσοίωνο μέλλον.
Στο 38,2% αναρριχήθηκε η ανεργία των νέων στην Ελλάδα κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν είχε υπολογιστεί στο 36%, κατέγραψε αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων.
Ολα αυτά μαζί δημιουργούν έδαφος πρόσφορο για αντισυστημισμό που μπορεί στην χυδαία εκδοχή του να εκφραστεί μέσα από φασιστικά μορφώματα.
Τα γεγονότα στη Σταυρούπολη ήταν σαν τα “προσεχώς” στο σινεμά. Δεν θέλουμε αλλά μπορεί να αναγκαστούμε να δούμε την ταινία.