GUARDIAN: Η κρίση πείνας σε προσφυγικούς καταυλισμούς είναι συνειδητή πολιτική απόφαση
Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση και ντροπή για τη χώρα, το ρεπορτάζ του GUARDIAN.
«Η ελληνική κυβέρνηση υποδαυλίζει μια κρίση πείνας σε προσφυγικούς καταυλισμούς με “συνειδητές” πολιτικές επιλογές που έχουν αφήσει χιλιάδες άτομα να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ, η έγκριτη βρετανική εφημερίδα GUARDIAN.
«Το 40% του πληθυσμού του στρατοπέδου -περίπου 6.000 πρόσφυγες- είχαν στερηθεί τα βασικά μέσα επιβίωσης λόγω της απόφασης της κεντροδεξιάς διοίκησης να σταματήσει την παροχή τροφίμων για όσους δεν βρίσκονται πλέον στη διαδικασία ασύλου», αναφέρουν πηγές της εφημερίδας.
Το ρεπορτάζ του GUARDIAN αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι υποδαυλίζει μια κρίση πείνας σε προσφυγικούς καταυλισμούς με «συνειδητές» πολιτικές επιλογές που έχουν αφήσει χιλιάδες άτομα να μην έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα
Οι αποφάσεις που στόχευαν στην αποτροπή των μεταναστευτικών ροών δημιούργησαν μια αφόρητη κατάσταση στην οποία οι πρόσφυγες αγωνίζονται να τραφούν για μήνες.
«Είναι αδιανόητο οι άνθρωποι να πεινούν στην Ελλάδα», είπε η Μάρθα Ρούσσου της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης. «Χωρίς δικό τους λάθος, έχουν πέσει στα χαρίσματα και όλα αυτά εξαιτίας ενός προβλήματος που δημιουργείται από κενά στη νομοθεσία και την πολιτική».
Το IRC αναφέρει ότι υπολόγισε ότι το 40% του πληθυσμού του στρατοπέδου -περίπου 6.000 πρόσφυγες- είχαν στερηθεί τα βασικά μέσα επιβίωσης λόγω της απόφασης της κεντροδεξιάς διοίκησης να σταματήσει την παροχή τροφίμων για όσους δεν βρίσκονται πλέον στη διαδικασία ασύλου.
Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι παιδιά. Περίπου το 40% του πληθυσμού που διαμένει στις κρατικές εγκαταστάσεις είναι ανήλικοι.
«Οι δάσκαλοι σε τοπικά δημοτικά σχολεία έχουν αναφέρει ότι παιδιά έρχονται στο σχολείο χωρίς να έχουν φάει, χωρίς καν ένα σνακ για να τα δουν όλη την ημέρα», ανέφερε η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη σε ανακοίνωσή της.
Αν και σε καταυλισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα καταγράφηκαν 16.559 πρόσφυγες, είχαν συμφωνηθεί νέες συμβάσεις τροφοδοσίας για την παροχή τροφής μόνο για 10.213 άτομα, αποκάλυψε.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου τον περασμένο Οκτώβριο, αφού μια αλλαγή νόμου οδήγησε σε περικοπές ζωτικών υπηρεσιών όχι μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και τους απορριφθέντες αιτούντες άσυλο, αλλά και για όσους δεν είχαν καταγράψει αιτήσεις, συχνά λόγω χρόνιων καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση.
Σε ανοιχτή επιστολή προς Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι 33 ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν να δοθεί φαγητό σε όλους τους κατοίκους του στρατοπέδου, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς. Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρώπης, Ίλβα Γιόχανσον, απάντησε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν επανειλημμένα κληθεί να «διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα, ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα» λαμβάνουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Το υπουργείο Μετανάστευσης στην Ελλάδα διαψεύδει την είδηση για κρίση πείνας. Ο Μάνος Λογοθέτης, ο οποίος επιβλέπει την υποδοχή των προσφύγων, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως «ανοησία», λέγοντας ότι είχε κατασκευαστεί από ΜΚΟ.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το υπουργείο επανέλαβε ότι βάσει της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας μόνο τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για διεθνή προστασία μπορούν να θεωρηθούν «δικαιούχοι που πληρούν τις υλικές συνθήκες υποδοχής και κατά συνέπεια τα τρόφιμα».
Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημειώνει ότι είναι η αμφιλεγόμενη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θεωρήσει την Τουρκία ως μια ασφαλή τρίτη χώρα, η οποία ευθύνεται κυρίως για τη συσσώρευση ανθρώπων που δεν θεωρούνται πλέον μέρος της διαδικασίας ασύλου.
«Έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου χιλιάδες έχουν μείνει σε νομικό κενό και σε απόλυτη εξαθλίωση χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και άλλα βασικά δικαιώματα στους καταυλισμούς», δήλωσε ο Μίνωας Μουζουράκης, νομικός υπάλληλος στην Refugee Support Aegean, μια ομάδα αλληλεγγύης μεταναστών στην Αθήνα. «Αυτό που είναι απολύτως σαφές είναι ότι η κρίση πείνας που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα είναι άμεσο αποτέλεσμα των συνειδητών πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης».