ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

H αδύνατη επιστροφή στην ανύπαρκτη κανονικότητα

Ο κόσμος μετά την πανδημία δεν θα είναι ξανά ο ίδιος. Η επιστροφή στην “κανονικότητα” δεν θα είναι ούτε επιστροφή ούτε κανονική. Οι ανισότητες, η υποχώρηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης -η Covid είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα-, οι γεωπολιτικές αναδιατάξεις με διαρκείς εστίες αναφλέξεων θα καθορίσουν τις ζωές των ανθρώπων στη νέα εποχή που ξημερώνει.

Η αντιπαράθεση μεταξύ αριστεράς και Δεξιάς τον 21ο αιώνα δεν θα είναι απλώς πάλη ηγεμονίας, αλλά παράγοντας που θα καθορίσει τους όρους ζωής και εργασίας για τις επόμενες γενιές. Η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη Δεξιά κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Με επιμέρους υποχωρήσεις, όπως η στήριξη του κοινωνικού κράτους και των νοσοκομείων ελέω πανδημίας.  Όχι στην Ελλάδα. Εδώ το υβρίδιο ΕΡΕ – Θάτσερ ούτε που σκέφτηκε να ξεστρατίσει από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.

Ως εκ τούτου, η Αριστερά καλείται να αναζητήσει ρόλο ηγεμονικό.  Όχι ως ρυθμιστής, αλλά από θέση εξουσίας. Και δεν εννοούμε μόνο την παραδοσιακή οργανωμένη Αριστερά, όπως την αντιλαμβανόμαστε με όρους 20ού αιώνα. Πάντοτε ήταν εξάλλου παιδί των ιστορικών αναγκών των κοινωνιών.

Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι διαφωτιστικό. Εκεί ο κλυδωνιζόμενος παλιός και παραδοσιακός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατίας χάνει έδαφος διαρκώς. Το κόμμα της Μέρκελ πληρώνει την κρίση, μα κυρίως το προσφυγικό, οι Σοσιαλδημοκράτες την προσκόλληση στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία και φυσικά την αδυναμία να δώσουν μια πειστική εναλλακτική.

Η σαραντάχρονη  Άννα Λένα Μπέρμποκ των Πρασίνων μοιάζει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ως το φαβορί για μια εκλογική νίκη τον Σεπτέμβριο που θα οδηγήσει στην Καγκελαρία. Η Μπέρμποκ, με ριζοσπαστικό πρόγραμμα που έχει ως επίκεντρο την κλιματική κρίση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, με λόγο καθαρά αντιρατσιστικό και κατά της ξενοφοβίας, φαίνεται πως έχει πάρει μαζί της μεγάλο κομμάτι των νέων και των προοδευτικών πολιτών της Γερμανίας.

Όχι, δεν πρόκειται για κομμουνίστρια Πασιονάρια ούτε για προλεταριακή επανάσταση. Είναι όμως αναμφισβήτητα μια ριζοσπαστική εναλλακτική που ηγεμονεύει ενσωματώνοντας το 2021 τον πυρήνα των ιδεών και των αξιών της Αριστεράς και με νέους ανθρώπους στην εμπροσθοφυλακή. Και, το βασικότερο, απαντάει στις ανάγκες των πολλών και των νέων. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Το 2015 στη χώρα μας ανοίξαμε πρώτοι τον δρόμο. Και είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να το ξανακάνουμε.