ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

K. Αρβανίτης στην Ολομέλεια: Η ΕΕ κάνει με τους Πρόσφυγες το Σωστό, που δεν έκανε το 2015 για να πιέζει την Ελλάδα

 

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και ττην επιδεινούμενη κατάσταση των προσφύγων

 

Η ΕΕ πρέπει να αποκρούσει το ακροδεξιό δηλητήριο περί «πραγματικών» και «μη πραγματικών» προσφύγων– σήμερα κάνει το σωστό που δεν έκανε με την Ελλάδα στην κρίση 2015-2016 ήταν τα μηνύματα της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες και μακρές συζητήσεις της τρέχουσας ολομέλειας στο Στρασβούργο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλος της Επιτροπής LIBE του ΕΚ, στην αρμοδιότητα της οποίας περιλαμβάνονται και τα θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου, χαιρέτισε την απόφαση για την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας και την επείγουσα δράση της ΕΕ μπροστά στο μαζικό προσφυγικό κύμα που προκαλεί η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα στηλίτευσε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας απέναντι στη χώρα μας, όταν την περίοδο 2015-2016 η Ελλάδα ήταν το επίκεντρο της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, υπενθυμίζοντας πως η Οδηγία που -σωστά- ενεργοποιείται σήμερα, δεν είχε ενεργοποιηθεί τότε επειδή «διαφωνούσατε και δεν θέλατε να στηρίξετε την κυβέρνηση της Αριστεράς και μας πιέζατε, μία με το προσφυγικό και μία με τα μνημόνια.»

Από το βήμα της Ολομέλειας ο Κώστας Αρβανίτης επιτέθηκε στους Ευρωβουλευτές της Ακροδεξιάς που μαζικά αναμασούν το επικίνδυνο και δηλητηριώδες αφήγημα περί «πραγματικών» και «μη πραγματικών» προσφύγων, επιχειρώντας να δικαιολογήσουν επιλεκτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.

«Να το προσέξουμε αυτό το δηλητήριο, το έχει πει και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης. Οι πρόσφυγες είναι πρόσφυγες, ο πόνος είναι πόνος» υπογράμμισε, αποκρούοντας με έμφαση την απάνθρωπη προσπάθεια διαχωρισμού.

«Η αρχιτεκτονική του νέου σχεδίου μετανάστευσης έχει προσπεραστεί από τα ίδια γεγονότα» τόνισε απορρίπτοντας τη λογική της Ευρώπης-Φρούριο, λογική που καταρρέει μπροστά στο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία. Ένα κύμα που απαιτεί ένα σχέδιο «Ανθρώπινο, δίκαιο, δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό», όπως περιέγραψε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου:

 Αυτό με τους «αληθινούς» και «πραγματικούς» πρόσφυγες ενώ οι άλλοι δεν είναι το έχει πει και ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης, να το προσέξουμε αυτό το δηλητήριο και ότι δεν ενεργοποιήθηκε αυτή η Οδηγία το 2015 -γιατί είμαι απ’ την Ελλάδα, και ένα εκατομμύριο άνθρωποι ήταν στα δικά μας νερά, στα σύνορα μας- καταλαβαίνουμε γιατί: Γιατί διαφωνούσατε και δεν θέλατε να στηρίξετε την κυβέρνηση της Αριστεράς και μας πιέζατε, μία με το προσφυγικό και μία με τα μνημόνια. Αλλά τώρα κάνατε το σωστό.

Πολύ ορθά ενεργοποιείται η Οδηγία για την προσωρινή προστασία στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Και είναι σαφές ότι το λαθεμένο αφήγημα της «Ευρώπης-φρούριο» έχει καταρρεύσει ήδη από τα δραματικά γεγονότα.

Στο ένα λεπτό που έχω στην διάθεσή μου μπορώ να πω μόνο τούτο.

Ότι η αρχιτεκτονική του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης έχει προσπεραστεί από τα ίδια γεγονότα.

Με βάση της αρχές μας πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο. Ανθρώπινο, Δίκαιο, Δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό