ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

New York Times: Συνένοχη η Frontex στα παράνομα pushbacks της Ελλάδας

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους περιγράφουν ένα αδιάκοπο πινγκ-πονγκ μεταναστευτικών λέμβων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υδάτων, με τα πληρώματα της Frontex σε πλοία ή αεροσκάφη να έχουν ρόλο απλού παρατηρητή.

Ολοένα και αυξανόμενα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων ήταν ενήμερη και συνένοχη στην παράνομη πρακτική των pushbacks που εφάρμοζε η Ελλάδα σε βάρος προσφύγων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν σε εκτενές τους άρθρο οι New York Times. 

H εφημερίδα αναφέρει ότι τα στοιχεία βασίζονται σε έγγραφα που έχει στη διάθεσή της, αλλά και σε συνεντεύξεις με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Matina Stevis Gridneff, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, η Frontex κατηγορείται ότι βοήθησε να καλύψει τις παραβιάσεις, όταν το πλήρωμα ενός σκάφους δήλβσε ότι αποθαρύνθηκε από αξιωματούχους της ευρωπαϊκής υπηρεσίας να αναφέρουν ότι είδαν τις ελληνικές αρχές να αφήνουν επίτηδες μια ομάδα μεταναστών αβοήθητους στα νερά της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη περίπτωση διερευνάται από τη Frontex, ωστόσο, πυροδότησε υποψίες ότι ο οργανισμός, ο ρόλος του οποίου πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε εκείνον του «υποστηρικτή του κράτους δικαίου στην ΕΕ», δεν γνωρίζει μόνο μεμονομένες τέτοιες περιπτώσεις, αλλά παίζει ενεργό ρόλο στην απόκρυψή τους.

«Βλέπουμε μια διάβρωση του κράτους δικαίου στα ευρωπαϊκά σύνορα που είναι σκόπιμη», δήλωσε ο Gerald Knaus, ειδικός σε θέματα μετανάστευσης. «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό γιατί διαβρώνει τη σύμβαση για τους πρόσφυγες στην ήπειρο όπου αυτή δημιουργήθηκε».

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους, οι New York Times και άλλα ΜΜΕ, έχουν αναφέρει σε ρεπορτάζ τους σχετικά με την αύξηση των περιστατικών όπου το Λιμενικό φαίνεται να απωθεί τους μετανάστες από τα ελληνικά ύδατα πίσω στην Τουρκία. Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές αρνούνται ότι τα ρεπορτάζ αυτά υποδηλώνουν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις ότι η Frontex είναι μάρτυρας των pushbacks, έχουν προκαλέσει διοικητική κρίση στην ευρωπαϊκή υπερεσία, η οποία απειλεί να καταστρέψει περαιτέρω τις φιλελεύθερες αξίες της Ένωσης, αμφισβητώντας για άλλη μια φορά τη δέσμευση της ΕΕ να τηρήσει τους νόμους για τους πρόσφυγες, τους οποίους η ίδια δημιούργησε.

Η εφημερίδα στο εκτενές της άρθρο αναφέρει επίσης ότι η εντός της ελληνικής, αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, υπάρχει η πεποίθηση ότι η επιθετικότητα στα σύνορα και οι κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα «υποδοχής» των μεταναστών, αποθαρρύνουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την προσπάθεια να προσεγγίσουν την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι κάνει οτιδήποτε παράνομο να αποκρούσει τα μεταναστευτικά σκάφη από τα εθνικά της ύδατα, χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις ως ισχυρή φύλαξη των συνόρων, ωστόσο Knaus είπε ότι «οι αρνήσεις δεν είναι σοβαρές» και ότι οι πρακτικές αυτές συμβαίνουν πραγματικά στο ύπαιθρο – κάτω από τα μάτια των συνοριακών περιπόλων της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, τα έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους περιγράφουν ένα αδιάκοπο πινγκ-πονγκ μεταναστευτικών λέμβων μεταξύ ελληνικών και τουρκικών υδάτων, με τα πληρώματα της Frontex σε πλοία ή αεροσκάφη να έχουν ρόλο απλού παρατηρητή.

Συγκεκριμένα, τέσσερις αξιωματούχοι με άμεση γνώση των επιχειρήσεων της Frontex, που διατηρούν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι αξιωματούχοι της υπηρεσίας αποθαρρύνουν τα πληρώματα από την υποβολή αναφορών για περιστατικά pushback και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν σταματήσει να κατατίθενται ακόμη και ειδοποιήσεις για παραβιάσεις ως «αναφορές σοβαρών συμβάντων» ύστερα από διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές.

Πηγή: New York Times