ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Noor 1 / Το καράβι βαμπίρ

 

Επτά χρόνια μετά την ανακάλυψη του φορτίου ηρωίνης, η υπόθεση του ναρκο-πλοίου παραμένει σκοτεινή και η δικαιοσύνη είναι υπόλογη για τεράστιες καθυστερήσεις

 

Η λέξη «noor» στην αραβική γλώσσα μεταφράζεται ως «φωτεινός». Και κάθε λέξη με αυτό το πρόθεμα, αναφέρεται στο φως. Αποτελεί μάλλον τραγική ειρωνεία ότι γύρω από ένα πλοίο με αυτό το όνομα, έχει στηθεί μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης. Μια υπόθεση ήδη παροιμιώδης πριν κλείσει και η οποία μέχρι στιγμής έχει να επιδείξει μια τόσο μακάβρια αριθμητική ώστε αποκλείει τη σύμπτωση: δεκατρείς νεκροί, εννέα καταδικασμένοι, δύο δικογραφίες -εκ των οποίων η μία έφτασε ώς τα δικαστήρια με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και άλλη ψάχνει ακόμα τον δρόμο της-, τέσσερις ακόμα κατηγορούμενους, πέντε διαφορετικούς δικαστικούς οι οποίοι παραιτήθηκαν ή ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, 2,2 ή κατά άλλους 3 τόνους ηρωίνης αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέληξαν σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου και εντοπίστηκαν από το λιμενικό, τον ΣΔΟΕ και τη DEA (Διεθνή Οργάνωση Καταπολέμησης των Ναρκωτικών) τον Ιούνιο του 2014. Όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα η εφημερίδα “New Republic”, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη γνωστή μεταφορά ηρωίνης στην ιστορία της Ευρώπης».

Το γαϊτανάκι των θανάτων

Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το φορτίο του “Noor1” και ξεκίνησαν οι συλλήψεις ανθρώπων που σχετίζονταν μαζί του, άρχισε και ένα μακάβριο γαϊτανάκι θανάτων. Γκαγκστερικοί πυροβολισμοί μαρτύρων, παγιδευμένα αυτοκίνητα που ανατινάζονταν, που σύμφωνα με μια εκδοχή «έκλειναν στόματα» και σύμφωνα με μια άλλη «τιμωρούσαν» αυτούς που μίλησαν, οι οποίοι με τη σειρά τους απαντούσαν. Άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πέθαναν στο κελί τους από «φυσικά αίτια». Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δολοφονιών συνέβη στην Τουρκία, ένα μικρότερο στις ΗΠΑ, θάνατοι όμως υπήρξαν και στις ελληνικές φυλακές.

Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε σχετικά με το πλοίο περιλάμβανε 33 άτομα. Από αυτά τρία έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπαρδούβαλη, τον επιχειρηματία της νύχτας και όψιμο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος εμφανίζεται ως έμπορος αυτοκινήτων, αλλά είναι επίσης πολύ στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες κινούνταν στον αραβικό κόσμο και έκλεινε συμφωνίες με βασικό προτέρημα τη σχέση του με τον πολύ ισχυρό εφοπλιστή και -πλέον- βαρόνο των media. Στη δίκη της οποίας ο δεύτερος βαθμός ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πρώτοι από τους κατηγορούμενους (Μπαρδούβαλης και Γιαννουσάκης) καταδικάστηκαν ξανά, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών τα οποία σπάνε τα ισόβια. Όσο για τον τρίτο, τον Αιμίλιο Κοτσώνη, υπήρξε μια διπλή ανατροπή.

Αρχικά, η εισαγγελέας της έδρας κ. Βασ. Βλάχου πρότεινε την καταδίκη του όχι για συνέργεια στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης, αλλά για φυσική αυτουργία, δηλαδή τη μετατροπή της κατηγορίας επί το δυσμενέστερο. Πλην όμως, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή του συνολικά, «λόγω ελαχιστότατων αμφιβολιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της έδρας Μαρία Κουφούδη. Η ομόφωνη απόφαση, απαλλάσσει οριστικά τον Κοτσώνη από την υπόθεση αυτή. Κι όμως, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν ο Κοτσώνης αυτός που συντόνισε πραγματικά την μεταφορά των 3 τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, από όπου επρόκειτο να φύγει για την Ιταλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες. Αρχικά, ο Κοτσώνης είχε καταδικαστεί ότι είχε δημιουργήσει μια εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία είχε ως σκοπό να απορροφήσει τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών. Τι ακριβώς έκανε στο Ντουμπάι όμως ένας έμπορος αυτοκινήτων; Ο ίδιος, παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ισχυρίστηκε ότι ο Μαρινάκης χρηματοδοτούσε τη δράση του εκεί.

Η περίπτωση Γιαννουσάκη

Η περίπτωση Γιαννουσάκη είναι ακόμα πιο σκοτεινή. Αυτός ο επιχειρηματίας της νύχτας με ζωή βγαλμένη από ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, κληρονόμησε τα μαγαζιά του πατέρα του, όταν εκείνος δολοφονήθηκε στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η εμπλοκή του με τον εφοπλισμό ήταν πρόσφατη και για πολλούς εντελώς ευκαιριακή. Ο Γιαννουσάκης, στου οποίου τη βίλα στη Φιλοθέη είχε βρεθεί μισός τόνος ηρωίνης, αρχικά ενέπλεξε τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση ναύλωσης του πλοίου. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε εντελώς τον ισχυρισμό του, αθωώνοντας εντελώς τον γνωστό εφοπλιστή. Στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αρκετοί ανέμεναν το τι θα υποστηρίξει ο Γιαννουσάκης, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του και αν θα επιχειρούσε να στρέψει τη βασική ευθύνη προς κάποιον άλλον. Εν τέλει, ο σκοτεινός επιχειρηματίας δεν έκανε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, παρότι καταδικάστηκε ως ο εγκέφαλος της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης, πέτυχε να του χορηγηθούν ελαφρυντικά, να δει την ποινή του να μειώνεται στα 18 χρόνια και να ελπίζει σε αποφυλάκισή του ακόμα και μέσα στο 2020. Στην περίπτωσή του, θα σκεφτούν κάποιοι, η σιωπή υπήρξε πιο ωφέλιμη από τη φλυαρία.

Ο Γιαννουσάκης είχε παρουσιάσει τον εαυτό του ως συνέταιρο του Βαγ. Μαρινάκη και μάλιστα ισχυριζόταν ότι η συνεργασία τους ξεκίνησε στο Ντουμπάι, πολύ λίγο πριν το “Noor1” ξεκινήσει το ταξίδι του. Μια σειρά μεταφορών χρημάτων αξίας πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ προς τους λογαριασμούς του Γιαννουσάκη, επιβεβαιώνουν πιθανές συναλλαγές μεταξύ των δύο ανδρών. Όλα αυτά δεν επιβεβαιώνουν τον αρχικό ισχυρισμό του Γιαννουσάκη, πιθανολογούν ωστόσο ότι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού είχε σχέσεις με τους δύο από τους τρεις βασικούς εμπλεκόμενους με το ναρκο-πλοίο.

Ένας άλλος ισχυρισμός του Γιαννουσάκη, τον οποίον πήρε στη συνέχεια πίσω, ήταν ότι το φορτίο ηρωίνης που κατασχέθηκε από το λιμενικό δεν ήταν το σύνολο του φορτίου που ξεκίνησε από το Ντουμπάι. Πέραν των 2,2 τόνων, υπήρχαν άλλα 800 κιλά τα οποία παραδόθηκαν στη μέση του ταξιδιού. Εάν αυτός ο ισχυρισμός ήταν αληθινός, τότε κάποιος διοχέτευσε αυτήν την ποσότητα στην «αγορά» και κέρδισε από αυτά.

Ένοχος, ένοχο ου ποιεί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει σταματήσει να δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, το 2018 ξεκίνησε μια εναντίον του έρευνα από την εισαγγελία του Πειραιά. Η έρευνα ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, μέσω της διερεύνησης μιας άλλης υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αυτή του κυκλώματος που φέρεται να έστηνε αποτελέσματα αγώνων ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια της απομαγνητοφώνησης συνομιλιών εκείνης της περιόδου, ο Μαρινάκης εμφανίζεται να συνομιλεί με τον Κοτσώνη για ένα τάνκερ και να εκφράζει την έντονη αγωνία του να μην «πιαστεί με αυτά τα πράγματα». Ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, συνεργάτης του Guardian και του Foreign Policy αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια σχετιζόμενη υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και ένα σημείωμα που βρέθηκε στο “Noor1” μετά την κατάσχεσή του. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Σαρίφι Ζιντάστι, Τούρκος επιχειρηματίας που σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση και του οποίου η αποφυλάκιση θεωρήθηκε ότι είχε να κάνει με ιδιαίτερες επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν, «φωτογράφισε» τον Έλληνα επιχειρηματία ώς τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από το πλοίο. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ζιντάστι κατηγορείται για το ίδιο ακριβώς πράγμα και η εγκυρότητά του ελέγχεται.

Η αλυσίδα του αποχωρησάντων δικαστικών

Από το 2018 μέχρι σήμερα, η δεύτερη αυτή δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του Β. Μαρινάκη και των Β. Μπαϊρακτάρη, Ν. Συντιχάκη και Η. Τσακίρη για αποθήκευση και χρηματοδότηση ναρκωτικών, εξακολουθεί να μην προχωρά καθόλου. Η πρώτη ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση κ. Ευ. Αλεξακίδου, ζήτησε να μετατεθεί από την Αθήνα στον Πειραιά. Η υπόθεση πέρασε στα χέρια της ανακρίτριας Καλλιόπης Μάντακα. Η Κ. Μάντακα χειρίστηκε για αρκετό καιρό την υπόθεση, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, οπότε και ξαφνικά υπέβαλε παραίτηση από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά της στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η υπόθεση πέρασε στα χέρια τρίτου ανακριτή του κ. Ι. Πετρόπουλου και αφού προηγουμένως άλλοι τρεις δικαστικοί αρνήθηκαν να την πιάσουν στα χέρια τους. Ο κ. Πετρόπουλος αιτήθηκε τον διορισμό επικουρικού ανακριτή στην υπόθεση λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας. Το αίτημά του δεν απαντήθηκε ποτέ και τον περασμένο Ιούλιο, ο Πετρόπουλος έγινε ο τρίτος ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση και επιχείρησε να απαλλαχθεί από αυτήν, ζητώντας να μετατεθεί από τον Πειραιά στη Χαλκίδα. Τελικά, ο κ. Πετρόπουλος παραμένει ακόμα και σήμερα ο ανακριτής που διαχειρίζεται την υπόθεση.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένας Έλληνας πολίτης που ζει στο Ντουμπάι, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δήλωσε δημόσια ότι διαθέτει στοιχεία για την υπόθεση και επιθυμεί να τα καταθέσει, αλλά συναντά διαρκώς εμπόδια ή την άρνηση των ελληνικών αρχών. Μετά το 2017, οι αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ στην υπόθεση έχουν περιοριστεί. Το θέμα όμως απασχολεί ολοένα και πιο συχνά ξένα μέσα και δημοσιογράφους που το ερευνούν. Οι καθυστερήσεις στην έρευνα της υπόθεσης από την εισαγγελία του Πειραιά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στον Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά, με πρωτοβουλία του συμβούλου του Ι. Καρδαρά. Όσο η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, η δημόσια συζήτηση δηλητηριάζεται. Η παραμονή της στα συρτάρια ή η παραγραφή της, θα αποτελούσε ένα ιστορικό ηθικό πλήγμα για την ελληνική δικαιοσύνη. Το φως σε αυτή την υπόθεση του «φωτεινού» πλοίου πρέπει να βγει προς τα έξω, και όχι να βυθιστεί σαν το ίδιο το καράβι που γερμένο αποχαιρετά τα εγκόσμια στα θολά νερά της Ελευσίνας.

—————————
Συνέντευξη Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Ο Βασίλης Γεωργιάδης είναι Έλληνας υπήκοος που ζει εδώ και αρκετά χρόνια στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ασχολούμενος επαγγελματικά με το πετρέλαιο. Εκεί καταδικάστηκε για υπόθεση οικονομικής φύσεως, εξέτισε την ποινή του στη φυλακή, αλλά εξακολουθεί να του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Εδώ και κάποιο διάστημα επικοινωνεί με τις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας την επιθυμία του να καταθέσει στοιχεία που γνωρίζει για την υπόθεση του “Noor1”, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως δηλώνει, η προσπάθεια αυτή συνάντησε εξ αρχής εμπόδια και το τελευταίο διάστημα την πλήρη αδιαφορία -έως άρνηση- των αρχών.

Μιλήσαμε μαζί του στο Ντουμπάι για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει προκειμένου να καταθέσει, καθώς και για τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι διαθέτει. Είναι προφανές ότι η “ΑΥΓΗ” και ο συντάκτης της συνέντευξης δεν υιοθετούν τους ισχυρισμούς του κ. Γεωργιάδη που αφορούν σε πρόσωπα, αλλά μεταφέρουμε αυτά που μας είπε. Το ερώτημα είναι γιατί οι αρχές δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει (ή ισχυρίζεται ότι γνωρίζει) ο κ. Γεωργιάδης, ώστε να αξιολογηθούν από την ανάκριση, και ποιος είναι ο λόγος να μην καταθέτει κάποιος που το ζητάει, για μια υπόθεση που έχει ήδη πολλά σκοτεινά σημεία.

Κύριε Γεωργιάδη, υποστηρίζετε ότι εδώ και καιρό προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με τις ελληνικές αρχές για να καταθέσετε όσα γνωρίζετε για την υπόθεση του “Noor1” χωρίς ανταπόκριση. Από πότε συμβαίνει αυτό;

Εγώ ξεκίνησα επίσημα να επικοινωνώ με τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2018. Έχω όμως γνώση για την υπόθεση και την εμπλοκή σε αυτήν του Έλληνα πρέσβη από το 2013. Έφτασε στα αυτιά μου η πληροφορία, από άνθρωπο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια γι’ αυτή την υπόθεση, ότι υπάρχει εμπλοκή του Έλληνα πρεσβευτή στο Ντουμπάι σε υπόθεση διαφθοράς για να φύγει το πλοίο. Καταδικασμένοι σε ισόβια είναι δύο (σ.σ.: οι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης).

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει κάτι τέτοιο…

Ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να λέει ιστορίες. Γι’ αυτό και δεν έδωσα μεγαλύτερη σημασία αρχικά. Αυτό ήταν τον Νοέμβριο του ’13. Όταν πιάστηκε το πλοίο στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του ’14, μου ήρθαν επιπλέον πληροφορίες. Ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι, γιατί, ποιος ήταν ο ναυλωτής του καραβιού, ποιος έβαλε τα λεφτά. Παραμονή Χριστουγέννων του 2017, επικοινώνησα με έναν δημοσιογράφο και του μετέφερα τις πληροφορίες μου με την προϋπόθεση να τις πάει άμεσα στην εισαγγελέα Τζίβα. Μάλιστα, έστειλε έναν συνεργάτη του εδώ για να του παραδώσω τα στοιχεία.

Υπήρξε αντίδραση από την κ. Τζίβα;

Δε με κάλεσε ποτέ.

Τι έγινε μετά;

Τον Ιούλιο του 2018, άλλαξαν ο πρέσβης και ο πρόξενος εδώ, μετά από οκτώ χρόνια υπηρεσίας. Επικοινώνησα τότε με την πρεσβεία για δικά μου θέματα και είπα στην πρέσβη τι γνωρίζω, ζητώντας από τον πρόξενο να καταθέσω ό,τι γνωρίζω για την υπόθεση. Ο πρόξενος έχει δικαίωμα να ασκήσει καθήκοντα ανακριτή. Μου απάντησε «είναι μεγάλη υπόθεση και σύντομα θα έχουμε εκλογές» και ότι «δεν θα κάνει καλό στη δική μου υπόθεση να καταθέσω για το ‘Noor’».

Έχετε αποδείξεις γι’ αυτό;

Όχι. Είναι ο λόγος μου απέναντι στον λόγο του.

Στη συνέχεια;

Στη συνέχεια, απευθύνθηκα στις ελληνικές αρχές στην Ελλάδα. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Διοίκησης. Με το Τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας. Με το γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο μόνος που μου απάντησε ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μου είπε ότι δεν μπορεί να επέμβει από τη στιγμή που υπάρχει ανάκριση. Εγώ δεν ήθελα να στείλω τα στοιχεία σε e-mail γιατί υπήρχαν διαρροές. Τελικά, κατόρθωσα να μιλήσω με την ανακρίτρια της υπόθεσης, την κυρία Μάντακα. Μιλήσαμε τρεις φορές και έδωσε εντολή με έγγραφό της στο προξενείο και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, να πάω να καταθέσω στο προξενείο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 επικοινώνησα με τον πρόξενο για να συνεννοηθούμε για την κατάθεση. Μισή ώρα αφότου κλείσαμε το τηλέφωνο, μου απευθύνθηκε δημοσιογράφος λέγοντάς μου ότι θέλει να μάθει τι στοιχεία έχω. Επικοινώνησα με τον πρόξενο και του ανέφερα ότι υπάρχει διαρροή και δεν μπορώ να καταθέσω υπό αυτές τις συνθήκες. Η ανακρίτρια μού είπε ότι πιθανότατα υπάρχει παρακολούθηση των τηλεφώνων μας και μου δήλωσε ότι θα έρθει η ίδια να πάρει κατάθεση. Έναν μήνα αργότερα, είπε ότι περιμένει την άδεια για να έρθει στο Ντουμπάι να πάρει την κατάθεση. Μετά έμαθα ότι παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και έφυγε στην Αμερική. Επιχείρησα να μιλήσω και με τον ανακριτή που πήρε την υπόθεση, τον κ. Πετρόπουλο, αλλά αρνείται να μου μιλήσει.

Τώρα ποια είναι η κατάσταση στην πρεσβεία στο Ντουμπάι;

Μετά τις εκλογές του 2019, επέστρεψε στο Ντουμπάι ο προηγούμενος πρέσβης, ξανά. Υπάρχει το εξής: σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, ο συγκεκριμένος πρέσβης εστάλη στην Τσεχία. Ενώ όμως το ΦΕΚ έγραφε αυτό, αντί να παρουσιαστεί στην Πράγα, παρουσιάστηκε εδώ στο Ντουμπάι. Και αυτός που αναφερόταν ως πρεσβευτής στο Ντουμπάι παρουσιάστηκε στην Πράγα. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες υπήρξαν και απευθείας επαφές του νέου πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, με ανθρώπους από τα Εμιράτα, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κιόλας. Τονίζω ότι οι πρεσβευτές δεν κάθονται πάνω από οκτώ χρόνια σε μια χώρα, βάσει του νόμου. Μάλιστα, αν μπείτε στη σελίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Ντουμπάι, θα δείτε ότι δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του πρεσβευτή.

Εσείς γιατί εκτιμάτε ότι έγινε αυτό;

Εκτιμώ ότι σχετίζεται με την υπόθεση του “Noor1”.

Έχετε κάποιο στοιχείο γι’ αυτό;

Αυτά είναι δουλειά των ανακριτικών αρχών. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο πρεσβευτής είχε συναλλαγή με άνθρωπο καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του “Noor1”.

Άρα, εσείς ζητάτε να καταθέσετε αυτό; Τη σχέση του καταδικασθέντα με την πρεσβεία;

Όχι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στο παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης, που δεν έχει καν ακουστεί το όνομά τους.

Εννοείται ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στη δεύτερη δικογραφία;

Και άλλοι. Εγώ, απ’ όσα βλέπω, δεν είμαι βέβαιος ότι η δικογραφία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει μια επιχείρηση να εμπλακούν κάποιοι και να απεμπλακούν κάποιοι άλλοι.

Έχουν ακουστεί ονόματα επιχειρηματιών. Βρίσκονται στη δικογραφία.

Ακούστε. Ο χώρος της ναυτιλίας είναι μεγάλος αλλά είναι και πολύ μικρός. Όλοι γνωριζόμαστε. Ο επιχειρηματίας για τον οποίον γίνεται λόγος είχαμε μάθει τότε ότι είχε εμφανιστεί στο Ντουμπάι και έψαχνε κάποιες άκρες για να «στηθεί» εδώ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται στην ιστορία. Εγώ δεν το πιστεύω. Μπορεί και να ήθελε να μεταφέρει πετρέλαια. Και το πλοίο, το “Noor”, για μεταφορά πετρελαίου ναυλώθηκε. Βέβαια, όσοι το είδαμε, καταλάβαμε αμέσως ότι είναι πολύ μικρό, δεν χωρούσε πετρέλαιο, οι δεξαμενές του δεν άντεχαν, ήταν πολύ μικρό και πολύ παλιό. Το πλοίο αυτό δεν κατέβηκε εδώ για πετρέλαια. Και ο προορισμός του δεν ήταν η Ελευσίνα, όπου βρέθηκε, αλλά η Πάτρα. Υπάρχει συγκεκριμένη κίνηση χρήματος για να φτιαχτεί το βαπόρι και να ναυλωθεί. Στο Ντουμπάι υπάρχουν πλοία που μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο, ακόμα και λαθραίο. Δεν υπάρχει λογική να φέρουν ένα πλοίο που δεν μπορεί να κουβαλήσει πετρέλαιο από την Ελλάδα. Καταλάβαμε όλοι εξαρχής ότι επρόκειτο για άλλο φορτίο.

Ο δεύτερος βαθμός της δίκης, της πρώτης δίκης για το “Noor1”, έληξε με αρκετά χαμηλότερες ποινές.

Η αγόρευση της εισαγγελέως μού έδειξε ότι γνωρίζει την υπόθεση. Ήξερε ποιος έκανε τι. Στη συνέχεια όμως, αναγνώρισε ελαφρυντικά. Πρέπει να ψάξετε τι μεσολάβησε. Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι μεγάλοι στηρίζουν κάποιους μικρούς για να μην αρχίσουν να μιλάνε. Άλλοι εκμεταλλεύονται στενές σχέσεις για να κάνουν δουλειές. Η υπόθεση, αν ξεδιπλωθεί, φτάνει μακριά. Υπάρχουν εντάλματα συλλήψεων της Interpol για ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που εμπλέκεται στο “Noor1”.

Εσείς εξακολουθείτε να θέλετε να καταθέσετε γι’ αυτή την υπόθεση;

Βεβαίως και εξακολουθώ να θέλω να καταθέσω. Εγώ έστειλα γράμμα στον Άρειο Πάγο για να διασφαλίσω ότι δημόσια και επώνυμα δηλώνω πως επιθυμώ να καταθέσω. Η εμπιστοσύνη μου στις ελληνικές αρχές είναι μικρή πλέον. Στις 9 Οκτωβρίου, έκανα την τελευταία απόπειρα να μιλήσω με τον σημερινό ανακριτή, τον κ. Πετρόπουλο. Μου απάντησε η γραμματέας του ότι η υπόθεση ερευνάται. Πλέον, η προσδοκία μου είναι η υπόθεση αυτή να φτάσει στην Ευρώπη. Η επιστολή μου προς τον Άρειο Πάγο απευθύνεται και στον Τζιανλούκα Εσπόζιτο (σ.σ.: εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς).

Έχετε κάποιο στόχο εσείς από αυτή την ιστορία;

Κανένα στόχο και καμία αξίωση. Εγώ έχω ισόβια στέρηση εξόδου από εδώ για κάποια χρέη σε ένα καράβι. Υπάρχει μια διαδικασία για να αρθεί αυτή η απαγόρευση, αλλά είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτά που θέλω να καταθέσω.

Γιατί από το 2013 περιμένατε το 2018 για να ζητήσετε να καταθέσετε;

Αρχικά, όταν είδα ότι πιάστηκε το καράβι, θεώρησα ότι οι αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση. Δεν είχα λόγο να ανακατευτώ. Όταν είδα ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν βγαίνουν, περίμενα να αλλάξει ο πρεσβευτής. Δεν ήταν δυνατόν να απευθυνθώ για να καταθέσω στον άνθρωπο ο οποίος ήταν στην καρδιά της καταγγελίας.