ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

«One Health»

 

Η πανδημία του Covid19 έδειξε την στενή αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας των οικοσυστημάτων και της υγείας του ανθρώπου. Όσο καταστρέφουμε το περιβάλλον για το κέρδος τόσο καταστρέφουμε την ανθρώπινη υγεία. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, ένας νέος όρος χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον από τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, το «One Health», που στοχεύει σε μία ολιστική προσέγγιση της υγείας.

Η προσέγγιση «One Health» δεν είναι καινοφανής, γεννήθηκε στις αρχές του 2000 με σκοπό να εξετάσει τους δεσμούς αλληλεξάρτησης μεταξύ της υγείας των ανθρώπων και εκείνης των οικοσυστημάτων. 

Η ιδέα αυτή γίνεται σήμερα όλο και πιο δημοφιλής. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 30 Μαρτίου, περίπου τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), ζητούν να ληφθεί υπόψη η προσέγγιση «Μία Υγεία» στις πολιτικές των κρατών.

Όμως, όπως γράφει ο Stéphane Foucart στην εφημερίδα Le Monde, η χρήση του όρου από τους πολιτικούς γίνεται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. «Η χρήση αυτής της έννοιας, στον πολιτικό λόγο, δεσμεύεται στην πραγματικότητα για πολύ λίγα πράγματα, και στην ουσία για τίποτα.», γράφει ο δημοσιογράφος, καθώς σήμερα δεν υπάρχει κανονιστική ή νομοθετική αντιστοίχιση με αυτήν την έννοια, ούτε υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να καθιστά το “One Health” ένα πραγματικά λειτουργικό εργαλείο.

«Στα χέρια της πλειονότητας των διευθυντικών στελεχών, το “One Health” θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και χωρίς αμφιβολία για πάντα, ένα εργαλείο επικοινωνίας και όχι ένας μοχλός δράσης.», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Με άλλα λόγια, χρειάζεται οι πολίτες όλου του κόσμου να διεκδικήσουν το αυτονόητο, την προστασία του περιβάλλοντος ως άμεσα συνυφασμένη με την προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Η λύση είναι η αντιμετώπιση των αιτιών και όχι των αποτελεσμάτων. Αναφέρομαι στον Μπιλ Γκέιτς που μίλησε για την ανάγκη υγειονομικής προετοιμασίας για την επόμενη πανδημία και όχι για τις δράσεις εκείνες που θα εξαλείψουν την οικολογική καταστροφή και κατ’ επέκταση τις πανδημίες.