ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Κόσμος

Sunday Telegraph: Κολαστήρια μεταναστών στη Σαουδική Αραβία

 

 

Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες και πρόσφυγες ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στη νότια Σαουδική Αραβία, όπου έχουν μεταφερθεί ως δήθεν φορείς του Covid-19, αποκαλύπτει έρευνα της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph.

«Είναι κόλαση εδώ. Μας αντιμετωπίζονται σαν ζώα, μας ξυλοκοπούν καθημερινά», δήλωσε ο Abebe, Αιθίοπας που είναι φυλακισμένος σε κέντρο κράτησης «για πάνω από τέσσερις μήνες». «Τρώμε ένα μικρό κομμάτι ψωμί κάθε μέρα και το ρύζι κάθε βράδυ. Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό, και οι τουαλέτες ξεχειλίζουν […], η θερμοκρασία που επικρατεί εδώ θα μας σκοτώσει». Άτομα με τα οποία η βρετανική εφημερίδα έχει έρθει σε επαφή ισχυρίζονται ότι τα κακομεταχειρίζονται. Οι φωτογραφίες δείχνουν τα σημάδια στο σώμα τους.

Μια φωτογραφία δείχνει ένα πτώμα, τυλιγμένο σε μια κουβέρτα που είναι ανάμεσα σε άλλους κρατούμενους. Οι τελευταίοι λένε ότι ο άντρας πέθανε από τη ζέστη. Μια άλλη φωτογραφία δείχνει έναν νεαρό άνδρα να είναι κρεμασμένος από ένα κιγκλίδωμα παραθύρου.

«Όταν η πανδημία εξαπλώθηκε τον Μάρτιο, η Σαουδική κυβέρνηση ξεχώρισε τους μετανάστες που ζούσαν στην πρωτεύουσα Ριάντ, κατηγορώντας τους ότι είναι φορείς του ιού», γράφει η εφημερίδα.

“Οι φωτογραφίες από κέντρα κράτησης στη νότια Σαουδική Αραβία δείχνουν ότι οι αρχές εκεί κρατούν τους Αφρικανούς μετανάστες κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια ή η αξιοπρέπεια τους”, δήλωσε ο Adam Coogle, αναπληρωτής διευθυντής του Human Rights Watch στο Μέση Ανατολή, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες της The Sunday Telegraph.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό τη μετανάστευση από την Αφρική και την Ασία. Τον Ιούνιο του 2019, εκτιμάται ότι περίπου 6,6 εκατομμύρια ξένοι εργαζόμενοι αποτελούσαν περίπου το 20% του πληθυσμού του έθνους του Κόλπου, οι περισσότεροι καταλαμβάνουν χαμηλά αμειβόμενες και συχνά επίπονες θέσεις εργασίας.

Οι μετανάστες εργάζονται κυρίως στις οικοδομές και σε χειρονακτικές οικιακές εργασίες που οι Σαουδάραβες υπήκοοι προτιμούν να μην κάνουν οι ίδιοι. Πολλοί μετανάστες είναι από τη Νότια Ασία, αλλά ένα μεγάλο μέρος τους προέρχεται από το Κέρας της Αφρικής, που βρίσκεται απέναντι από την Ερυθρά Θάλασσα.

Τα κέντρα κράτησης που εντοπίστηκαν από τη The Sunday Telegraph στεγάζουν κυρίως Αιθίοπες άντρες, ενώ λέγεται ότι υπάρχουν και άλλα γεμάτα με γυναίκες.