ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα

Για ένα πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης από τους δήμους

889 συμπολίτες μας έκαναν τον Απρίλη, αίτηση για επίδομα ανεργίας στις τοπικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του Β. Αιγαίου 500 παραπάνω από ότι τον Μάρτη.

Αν σκεφτούμε ότι για όλο αυτό το διάστημα ισχύει η απαγόρευση απολύσεων, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί όταν αυτή πάψει να υπάρχει.

Με τους ρυθμούς που ανεβαίνει η ανεργία στα νησιά μας (ήδη αγγίζει τις 18. 000) η εκτίμηση μας για “περίπου 20.000 το φθινόπωρο”, μάλλον είναι αισιόδοξη, αλλά αυτό δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τώρα πρέπει να δράσει η αυτοδιοίκηση.

Οι δημοτικές αρχές μας, πρέπει να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι και να φουλάρουν τις μηχανές τους. Οι τεχνικές υπηρεσίες τους να σχεδιάσουν ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης της τοπικής απασχόλησης. Να είναι έτοιμοι οι δήμοι, έτσι ώστε από το φθινόπωρο, όταν το πρόβλημα θα το ζούμε έντονα,  να μπορέσουν να λειτουργήσουν σαν “εργοδότες τελευταίας καταφυγής”.

Ενα πρόγραμμα μικρών έργων στην πόλη και τα χωριά, που μπορούν να σχεδιαστούν και να ωριμάσουν γρήγορα και που βασικά κριτήριά για την επιλογή τους θα είναι η μεγαλύτερη δυνατή συμβολή στην βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων μας, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη δυνατή δημιουργία απασχόλησης, είναι και αναγκαίο και εφικτό.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων θα μπορούσε να είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος για την αναβάθμιση των κτιρίων των περιφερειακών ιατρείων, που στην πλειοψηφία τους είναι δημοτικά  ή για την ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου των χωριών, η συντήρηση των πλακόστρωτων, οι παρεμβάσεις στα πολιτιστικά κέντρα ς, παρεμβάσεις στα σχολεία μας κλπ.

Τέτοιου είδους παρεμβάσεις έχουν τα χαρακτηριστικά, ότι ωριμάζουν γρήγορα δεν χρειάζονται δηλαδή μεγάλες μελέτες και φακέλους, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας και ταυτόχρονα έχουν σημαντική συμβολή στην τοπική απασχόληση.

Βασική προϋπόθεση για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, κυρίως στην απασχόληση, είναι αυτά τα έργα να υλοποιούνται, όσο αυτό είναι δυνατό, ταυτόχρονα. Οι οικονομικές δυνατότητες των δήμων είναι δεδομένες έτσι η συγκέντρωση του «πυρός», με τα οικονομικά «λιανοντούφεκα» που διαθέτουν θα έχει απείρως μεγαλύτερο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την επέκταση τους στον χρόνο, που αυτά τα αποτελέσματα θα χάνονται.

*O Παναγιώτης Λαμπρόπουλος είναι οικονομολόγος