ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Κυβέρνηση και εκκλησία δεν έχουν το θεό τους

Τα χαμόγελα και οι φωτογραφίες περίσσεψαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Δευτέρα. Και αυτό γιατί σ’ αυτήν πήρε μέρος για πρώτη φορά εκλεγμένος πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα συνοδευόταν από δύο υπουργούς του, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως (που έγινε η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε δια ζώσης τις εργασίες της Συνόδου) και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου.

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας φαίνονται και πολύ …φιλελεύθερα, ένα δίκιο το έχετε. Διότι υποτίθεται ότι οι ρόλοι της εκκλησίας και του κράτους σε μία φιλελεύθερη αστική δημοκρατία είναι διακριτοί, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον δεν συνιστά επιλογή ο διαρκής και φανερός εναγκαλισμός των δύο. Eπί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Με την επικοινωνία να έχει την πρωτοκαθεδρία έναντι της ουσίας, τα πάντα επιχειρούν να εξυπηρετήσουν το προφίλ του πρωθυπουργού και τις εκάστοτε πολιτικές του ανάγκες. Και όπως και να το κάνουμε, για την ελληνική παραδοσιακή Δεξιά η εκκλησία αποτελεί προνομιακό πεδίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε κανένα πρόβλημα να υποκύψει στον …πειρασμό, αφού ήξερε ότι η παρουσία του δίπλα στην ηγεσία της εκκλησίας σ’ ένα «ιστορικό συναπάντημα» θα του έδινε πόντους που θα έρχονταν από το συντηρητικό ακροατήριο, το οποίο, εκτός των άλλων, φαίνεται ότι ζορίζεται να τηρεί τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πάει μ’ ένα δώρο στην επίσκεψη (άλλωστε σε φίλους πήγαινε ο άνθρωπος) το οποίο όμως …έχασε στην πορεία.

Ακόμη ένα φιάσκο

Τι συνέβη; Το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε της ιστορικής επίσκεψης, η κυβέρνηση διέρρευσε τεχνηέντως σε φιλικά της ΜΜΕ ότι στην ατζέντα της συνάντησης θα βρισκόταν και το θέμα της «μονιμοποίησης» 4.000 ιερέων, πάγιο αίτημα της εκκλησίας τα τελευταία χρόνια. Οι σχετικές αναφορές συνοδεύονταν από τη διαπίστωση ότι η Νίκη Κεραμέως έχει κάνει τη σχετική προεργασία (αλίμονο) και ότι υπήρχε πλέον πρόσφορο έδαφος για την ικανοποίηση του αιτήματος. Έλα, όμως, που η διαρροή προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις που εκφράστηκαν κυρίως διαδικτυακά… Και όχι μόνο στο αριστερό προοδευτικό κοινό, αλλά και στο μπλοκ της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς που εντόπισε –πολύ σωστά– την αντίφαση. Είναι δυνατόν να γίνει ιερό ρουσφέτι, την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η πανδημία αφαιρεί 100 ζωές την ημέρα; Ακόμα και η «Καθημερινή» εξεγέρθηκε. Έτσι οι κυβερνητικοί αναγκάστηκαν να στερήσουν από τον πρωθυπουργό το δώρο της επίσκεψης.

Ακόμα, όμως, και με «άδεια χέρια», ο πρωθυπουργός δεν διανοήθηκε να αναβάλλει την ιστορική στιγμή. Και πήγε, και φωτογραφίες έβγαλε, και κοινό ανακοινωθέν (!) εξέδωσε με την εκκλησία η οποία, άκουσον–άκουσον, δέχθηκε να μπει σ’ αυτό φράση που φωτογράφιζε με σαφή διάθεση επίκρισης την αντιπολίτευση και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Πολιτεία και εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας». Αν δεν το καταλάβατε, αυτοί που «εργαλειοποιούν» την πανδημία, είναι όσοι τονίζουν το προφανές, ότι δηλαδή για την εκκλησία δεν ισχύουν στην πράξη τα μέτρα που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους για τον κορονοϊό. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η λοιπή προοδευτική αντιπολίτευση.

Τα ψέματα του Ιερώνυμου

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξέχασε πολύ γρήγορα. Η λήθη φαίνεται ότι τον βολεύει να ξεπεράσει την επιεικώς άκομψη ενέργεια να εξαπατήσει τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τελικά να μην σεβαστεί την ιστορική Συμφωνία που ανακοίνωσαν οι δυο τους για τη διευθέτηση χρόνιων εκκρεμοτήτων στις σχέσεις εκκλησίας–κράτους. Συμφωνία που για κάποιους συνιστούσε και ένα πρώτο, δειλό έστω, βήμα διαχωρισμού.

Σύμφωνα με εκείνο το «πακέτο», οι 4.000 ιερείς πράγματι θα κάλυπταν οργανικές θέσεις πλέον στο ελληνικό δημόσιο, ωστόσο η εκκλησία θα προχωρούσε σε σειρά παραχωρήσεων στο περιουσιακό. Ο Ιερώνυμος συμφώνησε, οι ανακοινώσεις έγιναν, αλλά εν συνεχεία ο επικεφαλής της εκκλησίας της Ελλάδας έκανε στροφή 180 μοιρών και ουσιαστικά με την αδράνειά του «ακύρωσε» στην πράξη τα συμφωνηθέντα, εκμεταλλευόμενος και τη δύσκολη πολιτική συγκυρία (ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με αντιδράσεις).

Πριν, όμως, ο Ιερώνυμος στρίψει δια της αδράνειας, είχε δεχθεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση από την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Κώστας Γαβρόγλου). Κλιμάκιο του υπουργείου με επικεφαλής τον ίδιο τον υπουργό και μέλη τον γενικό γραμματέα, τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης θα επισκέπτονταν την Ιερά Σύνοδο σε μία προσπάθεια να πείσουν τους διαφωνούντες ιεράρχες για την ορθότητα της Συμφωνίας. Η εκκλησία, όμως, απέκρουσε την πρόταση, απέκρουσε δηλαδή τον ουσιαστικό διάλογο γιατί, όπως αποδείχθηκε, δεν ήθελε να παραχωρήσει κανένα από τα προνόμιά της.

Ο Ιερώνυμος, αν και χριστιανός, είπε, πολύ απλά, ψέματα στον τότε πρωθυπουργό της χώρας και υπέκυψε, χωρίς προσπάθεια αντίστασης, στις πιέσεις των «σκληρών» διαφωνούντων. Αντί συνάντησης, συστάθηκε από την εκκλησία μία επιτροπή η οποία ανέλαβε και πέτυχε να μείνει η Συμφωνία Τσίπρα–Ιερώνυμου μόνο στα χαρτιά. Και όλα αυτά, ενώ είχαν δοθεί ρητές διαβεβαιώσεις από την πολιτική ηγεσία ότι η Συμφωνία θα λάμβανε τέτοιο χαρακτήρα ώστε να μην μπορεί να την αλλάξει καμία κυβέρνηση στη συνέχεια (θα κυρωνόταν από τη Βουλή). Η εκκλησία, όμως, είχε αποφασίσει να παίξει τον Πόντιο Πιλάτο μέχρι να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, όπερ και εγένετο προς… αγία ανακούφιση.

Πανδημία: Δεν μπορούν οι… νεωκόροι

Στo επικοινωνιακό show που έστησαν από κοινού Μαξίμου και εκκλησία, την περασμένη Δευτέρα, δεν κατέστη δυνατό το κράτος να επιβάλλει στους ιερωμένους έστω την πειθαρχία στα μέτρα του κορονοϊού. Η κυβέρνηση βέβαια έχει τυπικά ανακοινώσει ότι για την είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών στους χώρους λατρείας χρειάζεται η επίδειξη αρνητικού rapid test. Επί της ουσίας η Εκκλησία έχει αρνηθεί ακόμα και αυτό με τη μνημειώδη δικαιολογία ότι οι νεωκόροι δεν μπορούν να διεξάγουν τέτοιου είδους ελέγχους. Μιλάμε για απύθμενο θράσος!

Οι αρχές υποτίθεται ότι καλούνται να κάνουν τη δουλειά τους και να εντοπίζουν τους παραβάτες, αφού δεν μπορούν να το κάνουν οι νεωκόροι. Στην πραγματικότητα, όμως, έλεγχοι στις εκκλησίες δεν γίνονται. Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες ημέρες από τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όταν οι τηλεοπτικές κάμερες αποκάλυπταν ότι οι πιστοί εισέρχονταν στον χώρο της εκκλησίας για προσκύνημα χωρίς να τους γίνεται ο παραμικρός έλεγχος. Όλα αυτά σε μία μεγάλη γιορτή, στην τρίτη πιο μεγάλη πόλη της χώρας. Φανταστείτε τι έχει να γίνει τα Χριστούγεννα σε κωμοπόλεις και χωριά και ενώ η Όμικρον προελαύνει και φαίνεται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να αφήνει την εκκλησία και τους ιεράρχες να πράττουν όπως τους προστάζει ο θεός τους, δηλαδή το συμφέρον τους. Οι πιστοί, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την εκκλησία, αποτελούν ένα πολύτιμο target group και σε εποχές κρίσης κανείς δεν θέλει να χάνει «πελάτες». Κοντολογίς, δεν έχουν το θεό τους.