ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Βουλευτής «ξεπλένει» τις ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας

Marina Papachristodoulou(Fb)

Οι ματωμένες φράουλες, ο βουλευτής Τζαβάρας και η κατ” αυτόν «ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών» στη Μανωλάδα.
Στην Ελλάδα, την Ευρώπη και πιθανόν σε όλο τον κόσμο όποιος ξέρει τη Μανωλάδα την ξέρει από δύο-τρία περιστατικά. Από την δολοφονική επίθεση των μπράβων (ένοπλοι επιστάτες) του γαιοκτήμονα που πυροβόλησαν εναντίον των εργατών γης από το Μπαγκλαντές που δούλευαν στις φραουλοφυτείες όταν εκείνοι ζήτησαν τα δεδουλευμένα που καθυστερούσαν για 6 μήνες. 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι 8 σοβαρά.

Τον Αύγουστο του 2012 δύο ηρωικοί ελληναράδες της περιοχής σφήνωσαν το κεφάλι ενός 22χρονου αλβανικής καταγωγής στην πόρτα του αυτοκινήτου και τον έσυραν, για παραδειγματισμό και εκφοβισμό των υπολοίπων, στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Τους είχε παραμπεί στη μύτη γιατί ζήτησε ό,τι δικαιούταν. Ένας από τους εμπλεκόμενους στο βασανισμό του νεαρού φάνηκε να συμμετείχε και στην υπόθεση των πυροβολισμών. Και από μια πυρκαγιά σε φυτεία φράουλας όπου εκτός από τα θερμοκήπια κάηκαν τα άθλια παραπήγματα στα οποία ζούσαν οι εργάτες γης, καθώς και 100.000 ευρώ, λεφτά που ανήκαν σε 500 άτομα (200 ευρώ στον καθένα!).

Αυτές οι απανθρωπιές τείνουν να γενικευτούν, καθώς όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά όπου οι εργοδότες λειτουργούν κάπως έτσι: «παίρνω στη δουλειά μου, κατά κανόνα εποχική και αγροτική κυρίως ξένους, καμιά φορά και Έλληνες. Τους χρησιμοποιώ, τους κακομεταχειρίζομαι, τους πληρώνω τόσο όσο να μπορούν να επιβιώσουν για να δουλέψουν όσο κρατήσει η δουλειά μου. Και όταν δεν τους χρειάζομαι πια δεν τους πληρώνω, τους καταδίδω στην αστυνομία για αδικήματα που δεν έκαναν, τους ρίχνω ένα μπερντάχι ξύλο, τους πυροβολώ, εντάξει ξώφαλτσα κάπως ακόμα».
Και ενώ η κατάσταση στο νομό Ηλείας έχει ξεφύγει, ενώ οι συνθήκες δουλειάς και διαμονής είναι τρισάθλιες και ενώ οι οπλισμένοι επιστάτες είναι σύνηθες φαινόμενο έρχεται ένας εκπρόσωπος του έθνους ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, που έχει μάλιστα διατελέσει υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού να βάζει λάδι στη φωτιά με τις δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες: «στην Μανωλάδα υπάρχουν 5000 αλλοδαποί που έχουν κάνει ένα ιδιότυπο γκέτο και καθημερινά μετά τις 5-6 η ώρα βαράει σιωπητήριο στην περιοχή. Δεν κυκλοφορεί κανείς, κυκλοφορούν μόνο οι αλλοδαποί, είναι μία ιδιότυπη κατοχή των αλλοδαπών επί των ημεδαπών». Ζήτησε δε «να μπουν κανόνες σε αυτά τα φαινόμενα, κάτι που επιβάλλει και απαιτεί η δημοκρατία». Κατά τη γνώμη του κανόνες δεν πρέπει να μπουν στο καθεστώς δουλείας των αλλοδαπών, ούτε για να περιοριστούν οι γκανγκστερικές πρακτικές των ιδιοκτητών γης, αλλά στο ότι αυτοί: «ζουν παράλληλα σε μία δικιά τους κοινωνία, ξεχωριστή κι αυτόνομη, οι περισσότεροι είναι παράνομοι». Λες και επέλεξαν οι ίδιοι να είναι παράνομοι, να ζουν σε γκέτο, να δουλεύουν και να κατοικούν σε φαβέλες. Λες και αυτοπυροβολήθηκαν ή σύρθηκαν μόνοι τους στο δρόμο. Λες και δεν είναι η διατήρηση του καθεστώτος παρανομίας που τους κάνει αδύναμους και έρμαια στα χέρια κάθε διεστραμμένου που το παίζει ιδιοκτήτης φυτείας, επενδυτής και υπηρέτης της ανάπτυξης.
Ο εκπρόσωπος του λαού της Ηλείας στο κοινοβούλιο Κωνσταντίνος Τζαβάρας ολοκλήρωσε την δήλωση του λέγοντας ότι δεν είναι ρατσιστής ούτε διαπνέεται από αντιανθρωπιστικές ιδέες. Έχει δίκιο. Αυτός δεν είναι ρατσιστής. Είναι δημοκράτης και βαθιά ανθρωπιστής. Οι μετανάστες είναι αναλώσιμοι. Τώρα τους τραυματίζουν. Στην πορεία με το τέλος κάθε εποχιακής δουλειάς θα τους εκτελούν. Υπάρχουν εκατομμύρια να πάρουν τη θέση τους. Το εξασφάλισαν άλλοι αυτό. Όσο για τη δικαιοσύνη: αγρόν ηγόραζε. Όπως είναι γνωστό το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πάτρας κήρυξε παραγεγραμμένη την πρωτόδικη ποινή των 8 ετών και επτά μηνών που είχε επιβληθεί στον απλό συνεργό (ιδιοκτήτη του κτήματος) και έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής επ” αόριστον της υπόθεσης για τον φυσικό αυτουργό (τον έναν επιστάτη) ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκισης. Και οι δύο αρχικά καταδικασθέντες παραμένουν ελεύθεροι καθώς οι ποινές τους είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το φαντάζεστε; Ο ένας έδωσε εντολή και ο άλλος πυροβόλησε και τραυμάτισε 31 άτομα και είναι ελεύθεροι.