ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Εκεί, στον ελαιώνα

Άλλη μια επίσκεψη των απλών πολιτών στον ελαιώνα της Μόριας. Τι είναι το ψιλόβροχο μπροστά στον αγώνα για την αξιοπρέπεια. Τη δική μας αξιοπρέπεια εννοώ.

φωτογραφία Γιάννης Παυλής

Γράφει ο Γιάννης Παυλής: Ήμασταν πάλι εκεί! Παρά τη βροχή, με το «Κομβόι Αλληλεγγύης ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΜΟΡΙΑΣ» βρεθήκαμε ξανά δίπλα στους κολασμένους. Εκεί που πετάνε (κυριολεκτικά…) τους νεοαφιχθέντες σαν σκουπίδια.. Και τους αφήνουν στην τύχη τους!
Καταγράψαμε τις ανάγκες αρκετών σκηνών. Ανάμεσά τους, αυτή τη φορά κι αρκετοί Σύριοι. Ετοιμάσαμε δέματα ανά σκηνή κι αργά μετά το μεσημέρι , τα παραδώσαμε.
Ανταμοιβή μας, τα γέλια των παιδιών κι οι ευχές των μεγάλων. Δεν το βάζουμε κάτω. Θα συνεχίσουμε! Στα δύσκολα…

Γράφει Γεωργία Λυμπέρη: Ψιλοβροχο , αυτό το παλιό το Μυτιληνιο, που ξεκινούσε και ξεχνουσε να σταματήσει… κρύο από την υγρασία. Ψάχνεις μέρος σκεπο και ζεστό να φυλαχτεις.
Σάββατο ! μέρα για γρήγορα ψώνια και καφεδάκι!!! το επιτάσσει η μέρα και ο καιρός. Ωχ! είπα τη λέξη της εβδομάδας : «επιτάσσει» … Αφήνεις τον καφέ , ψάχνεις τη δημοκρατία κι ανηφορίζεις σε αυτούς που είναι το θέμα των καιρών, αυτούς που κανείς δεν τους θέλει…
Το «καπνισμενο τσουκάλι» κι ο ντενεκες συγκεντρώνουν γύρω του όσους θέλουν να ζεσταθουν και να νιώσουν άνθρωποι μέσα στη λάσπη…. Η ύπαρξη τους , το χαρτί με τη μέρα εισόδου, 2020, 2020 2020…. Μια ταυτότητα, μερίδα οικογενειακή με ονόματα , ημερομηνίες γέννησης μέσα σε θήκη πλαστική για προστασία ίσως το μόνο προστατευμενο στον ξεσκεπο κόσμο τους …
Σκέφτεσαι ποιος θεός το θέλει να ζουν έτσι οι άνθρωποι; Ποιος θεός συνηγορεί και ανέχεται η φωτιά, το δώρο του Προμηθέα άλλους να τους ζεσταίνει κι άλλους να τους καίει στα μέτωπα του πολέμου .
Ο Χριστός; ο Αλλάχ; οι δυνατοί της γης; Ψάχνεις την απάντηση στον Βάρναλη :
«Σεις οι δυνατοί —πρώτα της Γης κι ύστερα τ’ Ουρανού— δε μπορείτε να υπάρχετε χωρίς τους αδύνατους.
Τη δύναμή σας την κλέβετε από δαύτους. Κι ύστερα πολεμάτε συναμεταξύ σας ποιός θα μπορέσει να την κάνει ολάκερη δικιά του.» ….
Οι δυνατοί γίνονται θεοί θυσιάζοντάς μας για το κέρδος τους … κι εμείς, οι μικροί τυφλωμένοι απο την εξουσία που τους δώσαμε τρωγομαστε γύρω από το» καπνισμενο τσουκάλι «του κόσμου;

Φωτογραφία Γιάννης Παυλής