ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Η Λέσβος της φτώχειας. 23.000 συμπολίτες μας ζήτησαν βοήθεια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου το 2015

koinoniko-pantopoleio-708

Βαθιά στην τοπική κοινωνία της Λέσβου φαίνεται ότι έχει ριζώσει η πολυετής οικονομική κρίση με χιλιάδες συμπολίτες μας να αναζητούν στήριξη στις κοινωνικές δομές του Δήμου Λέσβου. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα μέσα από τον απολογισμό του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου μαρτυρούν την αμείλικτη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η κοινωνία του νησιού.

Ειδικότερα, περίπου 23.000 συμπολίτες μας καταγράφηκαν την προηγούμενη χρονιά ως ωφελούμενοι των διαφόρων δομών, δράσεων και προγραμμάτων που πραγματοποίησε ο Δήμος Λέσβου για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αριθμός που αποτελεί το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού του νησιού και αποτελεί σαφές στοιχείο πως η φτώχεια είναι πλέον εκ των σημαντικότερων προβλημάτων που ταλανίζουν το νησί.

Στους ωφελούμενους μετρώνται όσοι συμπολίτες μας δέχτηκαν βοήθεια σε τρόφιμα και τους προσφέρθηκαν υπηρεσίες από τις κοινωνικές δομές, όπως το συσσίτιο απόρων. Στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λέσβου οι εγγεγραμμένες οικογένειες ξεπερνούν τις 700, ενώ δεκάδες είναι οι ανασφάλιστοι που κάθε εβδομάδα δέχονται τις υπηρεσίες από το Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Οδοντιατρείο. Το 2015 μοιράστηκαν σημαντικές ποσότητες φρούτων (πάνω από 43 τόνους ροδάκινα και ακτινίδια) με στόχο την ποιοτικότερη διατροφή του πληθυσμού που ανήκει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα θα μοιραστούν 42 τόνοι πορτοκάλια και μανταρίνια.

Τέλος 21 γυναίκες και παιδιά φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα κακοποιημένων γυναικών και 102 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά μέσω της Τράπεζας Εργασίας που λειτουργεί το Νομικό Πρόσωπο Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου.

“Δυστυχώς η συνεχιζόμενη κρίση έχει πλήξει βαθιά την τοπική κοινωνία. Χωρίς ασφάλιση και χωρίς δουλειά είναι ένα πλέον σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού του νησιού και το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εμβαλωματικές λύσεις. Η προσπάθεια από το Δήμο Λέσβου είναι να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας των θυμάτων της κρίσης, ώστε να μην υπάρχει συμπολίτης μας χωρίς ένα πιάτο φαγητό και την αναγκαία ιατρική περίθαλψη”, δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αναστασία Αντωνέλλη.

http://www.era-aegean.gr

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *