ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Η «Μήδεια της Πάτρας»

Δίκη και «εκτέλεση» με συνοπτικές διαδικασίες: «Στον κόσμο της η “Μήδεια της Πάτρας”! Πέταξε το μωρό της ζωντανό στη θάλασσα.». Αυτός είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Espresso, που αναφέρεται στη 27χρονη μητέρα, που εγκατέλειψε το νεογέννητο παιδί της σε παραλία της Αχαΐας, με αποτέλεσμα να βρεθεί νεκρό την Τετάρτη. 

Τι κι αν ο δικηγόρος της νεαρής γυναίκας δηλώνει ότι πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη, το «λαϊκίζων δικαστήριο» απεφάνθη τελεσίδικα: Είναι “Μήδεια”! Και η εκτέλεση θα επιτελεσθεί δια του κρεμάσματος στα μανταλάκια των περιπτέρων! Κι όμως, η ίδια εφημερίδα παραδέχεται ότι η γυναίκα είναι «στον κόσμο της». Συνεπώς, ότι έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά την αποκαλεί “Μήδεια», την “εκτελεί” προκειμένου να “γαργαλήσει” τα ένστικτα του αναγνωστικού της κοινού. 

Η 27χρονη γυναίκα «Βρίσκεται από χθες το βράδυ στο νοσοκομείο της Πάτρας (…) θα μπορέσω να πάρω τις απαντήσεις (…) τις πρώτες φορές που μίλησα μαζί της, για να είμαι ειλικρινής, είναι σε τέτοια σύγχυση που οι απαντήσεις ήταν σχεδόν αδύνατες, όπως και η επικοινωνία», είπε ο Γιάννης Αποστολόπουλος, δικηγόρος της γυναίκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, κάνοντας παράλληλα λόγο για τραγική φιγούρα αλλά και για περιστατικό που θα μπορούσε να αποφευχθεί.  

Ο συνήγορος σημείωσε, επίσης, ότι η γυναίκα είχε κρύψει την εγκυμοσύνη από τους συγγενείς της και από τους δικούς της ανθρώπους. «Την εγκυμοσύνη την προχώρησε συνειδητά. Δεν ήθελε να διακόψει την κύηση», είπε. «Αν κάποιος θέλει να υιοθετήσει την εκδοχή ότι ήθελε να φονεύσει το παιδί, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ότι δεν υπάρχει άλλη εκδοχή από την οργανική ψυχική και σωματική διαταραχή που προκαλεί ο τοκετός σε μία γυναίκα.»

Τι κι αν τα είπε ο δικηγόρος, τι κι αν τα γνώριζε η εφημερίδα, η γυναικοκτονία επιτελέστηκε: «Η Μήδεια της Πάτρας»! Εφεξής, το ανεξίτηλο κοινωνικό στίγμα θα ακολουθεί στους αιώνες τη γυναίκα όπως την Έστερ στο Άλικο Γράμμα του Νάθανιελ Χώθορν, ή όπως την Μήδεια στην ομώνυμη τραγωδία του Ευρυπίδη.