ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Η Ραμόνα είναι νεκρή


Christina Mavropoulou

Η Ramona Medina είναι νεκρή. Η φωνή της Villa 31, της μεγαλύτερης villa Miseria (η αργεντίνικη εκδοχή της φαβέλας) και της La garganta Poderosa (περιοδικό των φτωχοδιάβολων) σιώπησε νικημένη από τον Covid 19. Η Ramona, η συντονίστρια υγείας στην Casa de la Mujer, η ακτιβίστρια αλλά και αρθρογράφος, που δεν σταματούσε να φωνάζει, να παλεύει, να διεκδικεί, δεν είναι πια μαζί μας.

«Μοιραζόμαστε 13 άνθρωποι μια τουαλέτα. Ο κορονοϊός είναι εδώ. Ναι έχουμε μολυνθεί» έγραφε πριν λίγο καιρό η Ramona κι έπαιρνε σβάρνα τα κανάλια, απειλώντας θεούς και δαίμονες γιατί στην παραγκούπολη της, αλλά και στις υπόλοιπες, παρά την πανδημία, δεν υπήρχε καν τρεχούμενο, πόσιμο νερό.
Η Ramona, διαβητική η ίδια, βρισκόταν στην αναμονή μαζί με τα 7 μέλη της οικογένειάς της (μέλη της οικογένειας επίσης έχουν μολυνθεί, μεταξύ αυτών και ένα από τα παιδιά της με σοβαρές αναπηρίες) για την μεταστέγασή τους. Μεταστέγαση βάση των σχεδίων της πόλης του Μπουένος Άιρες, που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, να μετατρέψει τη Villa 31 σε Barrio (δήμο). Όμως τα πάντα σταμάτησαν με την πανδημία.

Η Villa 31, κρύβει στα άθλια σπλάχνα της περίπου 50.000 ψυχές (Αργεντίνους αλλά και μετανάστες από τη Βολιβία, την Παραγουάη και το Περού) που κατοικούν σε 1.200 παράγκες, η μία δίπλα στην άλλη αλλά και πάνω στην άλλη, σαν ένα δυστοπικό και δυσοίωνο λέγκο. Δίχως αποχέτευση ή τρεχούμενο πόσιμο νερό με τα καλώδια του ηλεκτρικού να κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Χωρίς οδοποιία που όταν έβρεχε, μετέτρεπε τα λαβυρινθώδη χωμάτινα σοκάκια της σε δυσώδη κανάλια. Στο λαβύρινθό της δεν μπορούν να εισέλθουν ασθενοφόρα. Αποκομμένη από τον έξω κόσμο, με εσωτερική οικονομία, υπηρεσίες ακόμη και σχολεία. Για τους εκτός των τειχών της, είναι συνώνυμη με τη φτώχεια, την εγκληματικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών. Η Villa 31 ήταν narcotraficantes και συμμορίες, όπως η διαβόητη Sampedranos, με ορδές τουριστών να κάνουν ουρά για να δουν το «βίαιο τσίρκο».
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο σκληρή από τα «σκληρά, βίαια, μάτσο αντράκια» των συμμοριών.

Στη Villa 31 κατοικούν άνθρωποι που παλεύουν ακόμη και για την ανάσα τους, όπως ο Guillermo Torres ή πάτερ Willy, που διευθύνει σχεδόν τα πάντα, από κέντρα αποτοξίνωσης μέχρι κέντρα μάθησης, και είχε ασκήσει κριτική στα σχέδια «εξευγενισμού» της Villas 31, που δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου υπόψιν τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτή. «Έρχονται με ένα σχέδιο στο τι θέλουν να κάνουν και δεν ακούν τους ανθρώπους που ζουν εδώ, αδιαφορούν για τη ζωή τους». Όχι τυχαία. Η Villa 31, βρίσκεται στο κέντρο του Retiro, γειτονεύει με την περίφημη Recoleta, και θεωρείται «φιλέτο» του Real Estate…

Με σφιγμένα δόντια και με δάχτυλα που χτυπούν με οργή το πληκτρολόγιο, ο αρχισυντάκτης της La Garganta Poderosa, Nacho Levy, ανακοίνωσε το θάνατο της Ramona, λέγοντας πως είναι «πολύ δύσκολο να μιλά για κείνη σε χρόνο αόριστο» και κατηγόρησε ευθέως κυβερνητικούς και τοπικούς αξιωματούχους ως υπεύθυνους για το θάνατό της. Ο θάνατός της προκάλεσε ένα μίνι σεισμό και την Τρίτη ο πρόεδρος Alberto Fernández συνάντησε στο προεδρικό μέγαρο το Nacho Levy και εκπροσώπους των κατοίκων ανακοινώνοντας παράλληλα τη λήψη μέτρων.

Ίσως είναι αργά αφού ο Covid 19 κυριολεκτικά θερίζει τις Villas Miserias αλλά και τις φτωχές γειτονιές της Αργεντινής. Και όχι μόνο. Ανάλογη η εικόνα και στη Χιλή και στη Βραζιλία και παντού. Λες και ο καρονοϊός είναι «θεόσταλτος» για να εξαφανίσει τους φτωχούς, τους απόβλητους και όσους δεν χωράνε στον «λαμπερό καπιταλιστικό κόσμο».

#RamonaNoSeCalla #JusticiaPorRamona