ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Καλωσορίσματα προσφύγων

barkes
Το 2015, ένα εκατομμύριο πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη, στην προσπάθειά τους για επιβίωση. Εξ αυτών, οι 818.654 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και οι 34.000 πέρασαν από το φράχτη του Έβρου. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο 3.406 θάνατοι προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα, με τους περισσότερους να σημειώνονται τον Απρίλιο (2.860). Σχεδόν όσοι κατάφεραν να μπουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου (942.400), παρότι τα στοιχεία παροχής ασύλου το προηγούμενο έτος είναι άκρως απογοητευτικά, καθώς αιτήσεις εγκρίθηκαν μόλις σε 184.665 ανθρώπους.
Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων αυτών, που όταν πατούσαν το πόδι τους στο έδαφος κατέρρεαν από τη συγκίνηση που κατάφεραν να φτάσουν ζωντανοί. Τόνοι τροφίμων και ρούχων μοιράστηκαν, εκατομμύρια μερίδες φαγητού μαγειρεύτηκαν και αμέτρητα είδη πρώτης ανάγκης μαζεύτηκαν, συσκευάστηκαν και δόθηκαν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τα είχαν ανάγκη. Υπήρξαν σαφώς και περιπτώσεις ανθρώπων που προσπάθησαν (ή και κατάφεραν) να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των κατατρεγμένων, ανατιμώντας τα προϊόντα τους, χρεώνοντας ακόμα και τη φόρτιση του κινητού ή τη χρήση της τουαλέτας. Όμως, στον απολογισμό για το 2015 αυτές οι περιπτώσεις εξαφανίζονται μπροστά στην ανιδιοτέλεια και την αστείρευτη προσφορά της πλειονότητας του κόσμου. Σφίγγουμε το χέρι σε κάθε έναν ξεχωριστά και του απονέμουμε το βραβείο της αλληλεγγύης.

Τσουνάμι αλληλεγγύης

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε η ηλεκτρονική κοινότητα «#RefugeesWelcome», όπου δημοσιεύεται ο πανελλαδικός χάρτης εκκλήσεων για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα ή/και προσκλήσεις για εθελοντές. Οι ανάγκες είναι πλέον πολλές και ο καθένας μπορεί να βοηθήσει όπως μπορεί: ιατρική βοήθεια, διερμηνεία, διανομή τροφίμων και ρούχων, καθαριότητα, μαθήματα γλώσσας, δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μεταφορά σε άλλη περιοχή, μαγείρεμα, νομικές συμβουλές κ.λπ. Στο χάρτη είναι σημειωμένα εκατοντάδες σημεία ανά την Ελλάδα, όπως και οι ανάγκες που υπάρχουν κάθε μέρα.
Είναι άδικο να αναφερθούμε σε κάποια ομάδα ξεχωριστά, καθώς σε όλη τη χώρα υπάρχουν ομάδες εθελοντών που προσπαθούν με τις μικρές τους δυνάμεις να βοηθήσουν: Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Ειδομένη, Θεσσαλονίκη, Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Πέλλα, Σιθωνία, Κατερίνη, Βέροια, Έδεσσα, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Κοζάνη, Κέρκυρα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος, Καρδίτσα, Άρτα, Λευκάδα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Βόλος, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος, Πάτρα, Καρπενήσι, Πύργος, Καλαμάτα, Σπάρτη, Ύδρα, Κόρινθος, Σαλαμίνα, Αθήνα, Πειραιάς, Ραφίνα, Βούλα, Αχαρνές, Μαρούσι, Πετρούπολη, Νέα Σμύρνη, Κηφισιά, Χολαργός, Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Νέα Μάκρη, Σκύρος, Άνδρος, Σύρος, Μυτιλήνη, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Κως, Σύμη, Τήλος, Πάρος, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Σητεία, Άγιος Νικόλαος… Και οι πρωτοβουλίες έχουν παρθεί από τους πάντες: εθελοντικές ομάδες, πρωτοβουλίες πολιτών, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις, κομματικές οργανώσεις, συνεργατικά καφενεία, μαθητικοί σύλλογοι, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, σύλλογοι εργαζομένων, ιατρικές ομάδες, φορείς, ΜΚΟ, δήμοι, ΚΑΠΗ, κοινότητες μεταναστών, οργανώσεις γυναικών, θέατρα, ραδιοφωνικοί σταθμοί, τοπικές εφημερίδες, σύλλογοι εκπαιδευτικών, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, κοινωνικά ιατρεία. Οι πάντες είναι επί ποδός.

Στο εδώλιο

Η αλληλεγγύη, όμως, δεν είναι πάντα και για τους πάντες αυτονόητη. Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, συνελήφθη κάτοικος της Λέσβου που πρόσφερε βοήθεια σε μετανάστριες, μεταφέροντας με το αυτοκίνητό της τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά αφγανικής καταγωγής στο κέντρο κράτησης του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη. Ενώ αποβιβάζονταν, λιμενικός συνέλαβε την οδηγό για «μεταφορά μη νόμιμα διαμενόντων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας». Το δικαστήριο την αθώωσε, ενώ η ίδια στην απολογία της δήλωσε πως δεν ήταν σίγουρη για την ακριβή έννοια και εφαρμογή του νόμου, αλλά ακόμα και σε διαφορετική περίπτωση, μπροστά στην εικόνα των εξαντλημένων μεταναστών που διανύουν τεράστιες αποστάσεις, η ηθική της θα της επέβαλλε να παρακάμψει το νόμο, όπως καθημερινά κάνουν δεκάδες κάτοικοι του νησιού. Την επόμενη μέρα δικαζόταν άλλη μια γυναίκα, η οποία επίσης αθωώθηκε. Ως αντίδραση, το «Χωριό Όλοι Μαζί» οργάνωσε κομβόι αυτοκινήτων, που ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη και έφτασε στο Μόλυβο, με δημόσια δηλωμένο σκοπό να μεταφέρει πρόσφυγες της Μυτιλήνης. Οι «Οδηγοί Αλληλεγγύης» διεκδικούσαν να παύσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Λέσβου και οι διώξεις όσων πολιτών δεν λειτουργούν με σκοπό εκμετάλλευσης, αλλά πράττουν το ανθρώπινο καθήκον τους. Λίγες μέρες μετά, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, ψηφίστηκε τροπολογία που καταργούσε τις κυρώσεις για τη μεταφορά μεταναστών με δημόσια ή ιδιωτικά μέσα, σε περίπτωση διάσωσης στη θάλασσα, μεταφοράς ανθρώπων που χρειάζονται διεθνή προστασία, και προώθησης στο εσωτερικό.

Κατάληψη στέγης

Οι πρωτοβουλίες που παίρνονται μπορεί να είναι μικρές ή και μεγάλες. Η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει -πέραν της καθημερινής παρουσίας χιλιάδων εθελοντών στα γήπεδα και τις εγκαταστάσεις που μένουν οι πρόσφυγες- είναι η κατάληψη στέγης εξαόροφου κτιρίου, στην οδό Νοταρά 26, για πρόσφυγες και μετανάστες. Στην αυτοοργανωμένη δομή στέγασης, που ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου, έχουν ήδη διανυκτερεύσει πλέον των 1.500 προσφύγων, ενώ οι χώροι είναι πια διαμορφωμένοι σε υπνοδωμάτια, τραπεζαρία, κουζίνα, ιατρεία, αποθήκες συλλογής υλικών και παιδότοπο. Ο τρόπος διαχείρισης, πια, των προσφυγικών ροών, όμως, δεν επιτρέπει πάντα στις ομάδες εθελοντών να προσφέρουν.
Από τον περασμένο Ιούνιο, η ομάδα «Εθελοντές Κιλκίς-Θεσσαλονίκης Σύροι Πρόσφυγες» ετοίμαζε και διένειμε 2.000 μερίδες φαγητό την εβδομάδα στους πρόσφυγες που κατέφθαναν στην Ειδομένη. Μέχρι και κομπόστες έφτιαχναν για να μην πετάνε φρούτα που δεν προλάβαιναν να μοιράσουν. Ταυτόχρονα, εξασφάλισαν παροχή νερού στην περιοχή, όπως και ιατρική βοήθεια σε όσους την είχαν ανάγκη, ενώ έδιναν υπνόσακους και σκηνές στους πρόσφυγες που θα παρέμεναν εκτεθειμένοι στο κρύο. Η ομάδα αυτή σταμάτησε τη δράση της τον περασμένο μήνα, αρνούμενη να συμμετέχει «με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα σύστημα διαλογής ανθρώπων», το οποίο καθιερώθηκε με την εμφάνιση της «Ύπατης Αρμοστείας, της Ελληνικής Αστυνομίας και διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων». Όπως σημειώνουν, «δεν επιτρέπεται πλέον η πρόσβαση στην Ειδομένη σε εθελοντές, παρά μόνο σε ΜΚΟ. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο για να εξασφαλίσουμε την παρουσία μας στο πεδίο. Ωστόσο, ουδέποτε διεκδικήσαμε ρόλο (…) Ως εθελοντές συνεχίζουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα σε κάθε έναν ξεχωριστά, χωρίς καμία διάκριση. Για ιδεολογικούς λόγους, θεωρούμε ότι το κέντρο τράνζιτ της Ειδομένης μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία και την αρωγή μας».

Σκούφοι για το κρύο

Ιδιαίτερη μνεία θέλουμε να κάνουμε στα χιλιάδες μέλη της πρωτοβουλίας «Πλέκουμε αλληλεγγύη», μιας ομάδας που ξεκίνησε από μια παρέα γυναικών στη Θεσσαλονίκη, που έπλεξαν σκουφάκια, κασκόλ, γάντια και κουβέρτες και τα μοίρασαν στους πρόσφυγες που ήταν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Η ομάδα αυτή ξεπέρασε και τα σύνορα, αφού πλεκτά έφτασαν και από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, ακόμα και την Αυστραλία. Ακόμα, αν κάποιος δεν ξέρει να πλέξει ή δεν έχει το χρόνο, μπορεί να στέλνει νήματα στην ομάδα, για να συνεχίσει εκείνη με το πλέξιμο.

Ζεστό ψωμί στην Κω

Την ίδια ώρα που ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, έκανε ξενοφοβικές δηλώσεις για τις προσφυγικές ροές, οι οποίες – κατά τον ίδιο – εγείραν «ζήτημα εθνικής ασφάλειας», εκφράζοντας το φόβο του «για την είσοδο ακραίων στοιχείων στον ευρωπαϊκό χώρο, μέσω των νησιών μας», ένας φούρναρης της Κω αποδείκνυε πως η δημοτική αρχή δεν εκφράζει όλους τους κατοίκους του νησιού. Ο Διονύσης Αρβανιτάκης δίνει καθημερινά πάνω από εκατό κιλά ψωμί στους πρόσφυγες και γυρνά με το βαν του την πόλη να το μοιράσει χέρι με χέρι. Τα λόγια του φούρναρη, ο οποίος είχε μεταναστεύσει για χρόνια στην Αυστραλία, περιγράφουν τι σημαίνει αλληλεγγύη: «Αυτά που βλέπουμε και ζούμε τόσους μήνες τώρα δεν μεταφέρονται εύκολα. Μικρά παιδιά από τη Συρία, το Αφγανιστάν πέφτουν κάτω και φωνάζουν «μαμ». Μας δείχνουν με τα χεράκια τους το ψωμί. Δεν γνωρίζουν τη λέξη φαγητό. Ποιος άνθρωπος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί να τρώει χώμα; Πείτε μου… Χωρίς κανένα δισταγμό, καμία δεύτερη σκέψη, είπα κάθε μέρα θα τους φτιάχνω ψωμί και με το βαν θα τους το πηγαίνω. Όποιος δεν έχει πεινάσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων. Πρόσφυγες… «Εμείς» και «εκείνοι» στο ίδιο νησί, βίοι παράλληλοι που συγκλίνουν στην έννοια άνθρωπος».

Δήμοι και δήμιοι

Δυστυχώς, τη στάση του δημάρχου της Κω μιμήθηκαν και άλλες δημοτικές αρχές. Ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε με στόμφο «δεν θα το επιτρέψω να επαναληφθούν φαινόμενα παλαιότερα, να επιστρέψουμε στο 2012 και στο 2013, ή ακόμα χειρότερα στην κατάσταση της πλατείας Βικτωρίας με τις σκηνές και να γυρίσουμε πάλι πίσω στο παρελθόν. Δεν πρόκειται αυτό το πράγμα να το ανεχθώ». Αντίστοιχα, ο δήμαρχος Γλυφάδας έκανε «ύστατη έκκληση γιατί ανησυχούμε πάρα πολύ για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στην περιοχή», γυρνώντας μας πίσω στο χρόνο, όταν οι μετανάστες θεωρούνταν «υγειονομική βόμβα». Τη θέση αυτή συμμερίστηκαν και οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Π. Φαλήρου. Όμως, υπάρχει και η ακριβώς αντίθετη στάση. Η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμά – Αλιφέρη, έκανε έκκληση στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής: «Φέρτε μας πρόσφυγες, έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε». Οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν με τις βάρκες για να περισυλλέξουν κόσμο, οι γιαγιάδες τάιζαν τα μωρά, εθελοντές μαγείρευαν στα καζάνια των πανηγυριών και άλλοι φιλοξενούσαν πρόσφυγες στα σπίτια τους. «Το νησί έχει κερδίσει από αυτή την υπόθεση. Ανέκαθεν νιώθαμε ριγμένοι, επειδή δεν είχαμε γιατρό, δάσκαλο ή δραστηριότητες. Τώρα, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τόσο δύσκολες καταστάσεις, συνειδητοποιούμε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι ο άνθρωπος και η ζωή», δήλωσε σχετικά.
Και ευτυχώς, δεν είναι η μόνη. Ο δήμος Καλαμαρίας διοργάνωσε συγκέντρωση τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής, όπως και συναυλία. Το ίδιο έκανε ο δήμος Τρικκαίων, ο δήμος Βύρωνα, που ανακήρυξε τον Οκτώβριο μήνα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ο δήμος Καρπενησίου, ο δήμος Χαΐδαρίου, ο δήμος Νέα Προποντίδας, ο δήμος Κυνουρίας, ο δήμος Ιλίου, ο δήμος Θέρμης, ο δήμος Κοζάνης, ο δήμος Καλαμαριάς και άλλοι.

Λιλιπούτειοι εθελοντές

Τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να μην παρασυρθούν από το κύμα αλληλεγγύης. Έτσι, μαθητές και μαθήτριες οργάνωσαν τα δικά τους καραβάνια αλληλεγγύης. Οι μαθητές του 2ου Λυκείου Ναυπλίου συγκέντρωσαν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και αρκετά χρήματα για τους πρόσφυγες. Μαθητές των δημοτικών σχολείων Βούλας πήγαν στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι και παρέδωσαν στους πρόσφυγες ό,τι είχαν μαζέψει, μιλώντας με τα παιδιά των προσφύγων. Μαθητές των δημοτικών σχολείων Ωραιοκάστρου συγκέντρωσαν επίσης τρόφιμα και ρούχα, τα οποία παραδόθηκαν από τους γονείς με δικά τους μέσα, αφού ο δήμος δεν διέθεσε ούτε ένα φορτηγό για τη μεταφορά τους. Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης μαγείρεψαν και μοίρασαν φαγητό στους πρόσφυγες. Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Γέργερης, που προέρχονται από όλα τα χωριά του πρώην δήμου Ρούβα, έφτιαξαν σακίδια για τα προσφυγόπουλα που έρχονται στην Ελλάδα, όπου έβαλαν ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ζωγραφιές.
Ανάλογες κινήσεις έγιναν σε πάρα πολλά σχολεία και έτσι τα παιδιά πήραν την αλληλεγγύη και έξω από τις σχολικές αίθουσες. Στη Χίο, η 8χρονη Ερμιόνη συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση «Solidarity now» και βοηθά στην υποδοχή προσφύγων: «Πάω, βοηθάω, τους βγάζω έξω, παίρνω τα μωρά, πηγαίνουμε και τα ντύνουμε, βγάζουμε τα σωσίβιά τους», δήλωσε και πρόσθεσε, «θα βγω να πω τα κάλαντα μόνο και μόνο για να αγοράσω κάλτσες για αυτούς τους ανθρώπους».

Πάρε θέση

Στις 21 Μαρτίου, με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, πραγματοποιήθηκε ένα κοινωνικό πείραμα σε στάση του λεωφορείου στην Αθήνα. Το σενάριο αφορούσε έναν Μπαγκλαντεζιανό που κάθεται στη στάση και έναν Έλληνα που του επιτίθεται: «Δεν μου λες ρε, είχες και στη χώρα σου παγκάκια; Κάνε πιο εκεί να κάτσει άλλος. Σήκω φύγε, μην κάθεσαι μπροστά μου, δεν θέλω να σε βλέπω. Να πας στη χώρα σου, παλιοβρωμιάρη». Τέσσερις αδιαφόρησαν, δύο επικρότησαν, αλλά εμείς στεκόμαστε σε αυτούς, τους δεκαπέντε, που αντέδρασαν: «Τι είναι αυτά που λες τώρα; Άνθρωπος είναι και αυτός», «Σας παρακαλώ, λίγος σεβασμός, αν είναι δυνατόν», «Γιατί να φύγει κύριε; Οι ναζί μιλάνε έτσι. Ντροπή σου», «Αυτός ο τόπος δεν είναι για τους Έλληνες. Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Αυτός ο τόπος είναι για τους ανθρώπους που εργάζονται για αυτόν», «Ντροπή είναι αυτό. Να είμαστε ευγενείς. Όλοι ζώα είμαστε. Έχεις την εντύπωση ότι διαφέρουμε; Την ίδια αξία έχουμε όλοι».

Στα γήπεδα

Η Original, η μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών της ΑΕΚ, ναύλωσε στις 13 Σεπτεμβρίου πούλμαν και μετέφερε πρόσφυγες στο ΟΑΚΑ, οι οποίοι παρέλαβαν ρούχα και τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί και μετά παρακολούθησαν τον αγώνα της ομάδας με τον ΠΑΣ Γιάννενα για το πρωτάθλημα. Στην εξέδρα είχαν αναρτηθεί τα πανό «ΑΕΚ, μάνα όλων των προσφύγων» και «Είμαστε όλοι πρόσφυγες». Πανό που καλωσόριζε τους πρόσφυγες ανάρτησαν και οι οπαδοί του Ηρακλή στις εξέδρες του δημοτικού σταδίου Μυτιλήνης, ενώ συγκέντρωσαν είδη στα γραφεία του συνδέσμου στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο Απόλλωνας Πάτρας διέθεσε το γήπεδό του για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και κάλεσε «το φίλαθλο πατραϊκό κοινό να στηρίξει από το υστέρημά του την πρωτοβουλία αλληλεγγύης».

Οι δομές αλληλεγγύης στα ινία

Και φυσικά, από όλες αυτές τις κινήσεις δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι δομές αλληλεγγύης, που δρουν εδώ και χρόνια στη χώρα. Ιδιαίτερα τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες τους, ώστε να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχρηζαν ιατρικής βοήθειας. Σύμφωνα με το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο δόθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπου 740 ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ δόθηκαν φάρμακα στις δομές φιλοξενίας για περισσότερους από 600 ασθενείς. Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου συγκέντρωσε 252 εξάδες νερού και έστειλε στη Λέρο, μετά από έκκληση του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου. Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου οργάνωσε αποστολή στη Λέσβο, μαζί με τα Κ.Ι.Φ.Α. Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Αγίου Νεκταρίου, προσφέροντας ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε 500 πρόσφυγες.
Τέλος, διάφορες δομές δημιούργησαν την «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών», υποδεχόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά τους πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά ταλαιπωρημένοι. Όπως φαίνεται, η φλόγα της αλληλεγγύης διατηρήθηκε αναμμένη όλο το χρόνο που μας πέρασε, και μεταλαμπαδεύτηκε από πόλη σε πόλη και από γειτονιά σε γειτονιά. Ίσως αυτές οι κινήσεις περνούν στα «ψιλά» των ειδήσεων, όμως διαδίδονται ραγδαία από στόμα σε στόμα, επηρεάζοντας χιλιάδες ανθρώπους. Μπράβο σε όλους.

* Τα στατιστικά στοιχεία είναι από τη Eurostat και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους
Ιωάννα  Δρόσου
http://epohi.gr

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *