ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Με τη ματιά ενός μικρομεσαίου…

apodeiksi-700x435

 

Δεν είμαι ειδικός, είμαι ένας μέτριος μικρομεσαίος, επαγγελματίας που βιώνω  την κρίση όλα αυτά τα χρόνια. Μου πέρναγε μερικές φορές από το μυαλό: Αφού δεν μπορώ να πληρώσω  με το εισόδημα που έχω στις εισφορές μου στον Ο.Α.Ε.Ε. για τι να μη γίνουν με βάσεις εισοδηματικά κριτήρια και ας πάρω και μικρότερη σύνταξη , αφού έτσι κι αλλιώς  ξαναμάθαμε να ζούμε  με  τα λίγα .

Βλέποντας το νέο ασφαλιστικό με φωτογραφίζει, θα πληρώνω επιτέλους λιγότερα, λες κάποιοι σε σκέπτονται ανεβάζεις ηθικό σου,  αυτοπεποίθηση, και έχεις ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει …

Όντως το νέο ασφαλιστικό βοηθά τους ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους, αυτοαπασχολούμενους με  χαμηλά εισοδήματα,  ανάλογα με την κλίμακα που βρίσκεται κάποιος στον Ο.Α.Ε.Ε., εισοδήματα από 18.000 € και κάτω θα πληρώνουν λιγότερα, από λίγο έως αρκετά .

Εισοδήματα από   18.000 € μέχρι περίπου 23.000€  θα είναι στο ίδιο  ασφάλιστρο και εισοδήματα από εκεί και πάνω θα πληρώνουν από λίγο έως αρκετά περισσότερα.  Δηλαδή όλοι θα πληρώνουν 26,95% του εισοδήματος τους από 5.000 € έως 100.000 € . Με την απλή λογική δεν είναι δίκαιο; Τι θετικά και τι αρνητικά μπορεί να έχει;

Κατ’ αρχάς είναι σχέδιο νόμου προς διαβούλευση και όχι νόμος προς ψήφιση,  με την καινοτομία ότι βρίσκεται στους μαζικούς χώρους για ζύμωση, βελτίωση και συζήτηση, δεν θυμάμαι να το έχω ξαναδεί στο παρελθόν και είναι  αυτό είναι το πρώτο  θετικό .

Αναδιανέμει τον πλούτο προς όφελος των οικονομικά αδύνατων οι οποίοι είναι η πλειοψηφία (230.000 δηλώνουν εισόδημα έως 10.000€ έναντι 295.000 που είναι το σύνολο των  ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων κλπ.) και  είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, βρίσκονται στο όριο βιωσιμότητας και επειδή το ασφαλιστικό δεν έχει ανάγκη από άνεργους που δυστυχώς  έχει πολλούς, τους βοηθά να συνεχίσουν να εργάζονται.

Αυτοί είναι το κύτταρο της οικονομίας και αυτό είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα αυτού του ασφαλιστικού στηρίζει τους πολλούς και τους αδύνατους αυτό είναι  το δεύτερο  και πιο δυνατό θετικό , πληρώνοντας περισσότερα,  αυτοί που μπορούν,  θα πάρουν και μεγαλύτερες ανάλογες των εισφορών τους συντάξεις.

Τρίτο θετικό μειώνει τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων (με όλα τα αρνητικά του) έτσι που και οι πιο αδύνατες επιχειρήσεις έχουν  χώρο και δεν συρρικνώνονται άλλο.

Επίσης τροφοδοτεί το υπό διάλυση (από τους επί 40 χρόνια κυβερνήσαντες που υφάρπαξαν τα αποθεματικά των ταμείων , με τον τζόγο του χρηματιστηρίου, τα δομημένα ομόλογα , το PSI ) υφιστάμενο ασφαλιστικό με πόρους ώστε  να επανεκκινηθεί και να είναι βιώσιμο.

Ας πάμε στα αρνητικά του όπως όλα τα μνημονικά μέτρα είναι κι αυτό  υφεσιακό . Δεν  προτρέπει σε ανάπτυξη και αυτοί που έχουν στο χέρι το μοχλό της μέσης ανάπτυξης στη χώρα μας θα έχουν ένα ακόμα αντικίνητρο, αυτό είναι το πρώτο αρνητικό .

Θα δώσει κίνητρα φοροδιαφυγής, δεύτερο επίσης σοβαρό αρνητικό . Γιατί δεν ήρθε πακέτο με το νέο φορολογικό;  Ούτως ώστε όλοι να  ξέρουμε τι πληρώνουμε είναι το τρίτο αρνητικό .

Όποιος γνωρίζει κάτι άλλο ας το σημειώσει. Το παραπάνω αφορά προσωπικές μου απόψεις και μόνο .

Ως γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης συμμετέχω στις κινητοποιήσεις  για το ασφαλιστικό,έχοντας δημοκρατική συνείδηση και ακολουθώντας την πλειοψηφία του κλάδου, που θεωρεί και μπορεί να έχει δίκιο, ότι θίγεται από το υπό διαβούλευση Ασφαλιστικό .