ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα του 1922 (video)

καταστροφή-σμύρνης

Το μικρό φιλμ που ακολουθεί είναι τραβηγμένο από τον George Magarian, που διετέλεσε διευθυντής στο παράρτημα Ικονίου της ΧΑΝ (YMCA).

Δείχνει εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά κυρίως από το τι ακολούθησε: την προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων, τις προσπάθειες περίθαλψης τους και την ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Η ιστορία, ως γνωστό, πολλές φορές επαναλαμβάνεται όχι μόνο σαν φάρσα, αλλά και σαν τραγωδία….

 

Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων) ή YMCA.

Αν και η YMCA δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, την ίδια στιγμή, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 86 χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο, το έσωσε από τη φθορά του χρόνου, και έτσι, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε αυτά τα μοναδικά σπαράγματα της μνήμης.