ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Οι μνήμες των νεκρών δεν σβήνονται με μαύρη μπογιά

Την νύχτα της 24 ης Νοεμβρίου στο λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο άγνωστοι έριχναν μαύρη μπογιά στο μνημείο με τα ονόματα των νεκρών προσφύγων που τοποθετήσαμε στο σημείο αυτό το 2013. Το μνημείο είναι φτιαγμένο με δύο ξύλινα κουπιά και μία επιγραφή, στημένο στα βράχια να αγναντεύει τη θάλασσα που έγινε τάφος για ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Στην επιγραφή του μνημείου ευχαριστούμε τους ψαράδες και όσους διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα με κίνδυνο τη ζωή τους και αναφέρουμε ενδεικτικά τα ονόματα προσφύγων που είχαν βρεθεί νεκροί στην περιοχή το 2013 αλλά και αργότερα σε παραλίες του νησιού.

Τον Gader Turkmani 14 ετών, που ζούσε στην Αθήνα με την οικογένεια του και ταξίδεψε για μία κηδεία στη Συρία αλλά δεν μπορούσε να επιστρέψει νόμιμα και αναγκάστηκε να μπει σε βάρκα.

Την Fatma Hadjas, μάνα με τα 3 παιδάκια της, Lodgen 3 ετών ,Abdul 6 ετών ,Ginan 7 ετών, που ο άνδρας της ζούσε στην Αθήνα και λόγω του πολέμου ξεκίνησαν να έρθουνε να ζήσουν με ασφάλεια μαζί.

Τον Ramazan Jomali 19 χρονό Αφγανό που τον έψαχνε ο αδελφός του, ο οποίος ήρθε από το Παρίσι όπου ζει και τον βρήκε νεκρό.

Όλα τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα θαλάσσια σύνορα στο αιγαίο δεν χωράνε σε καμία επιγραφή.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε μία τελετή μνήμης. Παρόντες είναι πάντα συγγενείς νεκρών.

Τον Οκτώβριο του 2017 έγινε το μνημόσυνο παρουσία των δύο επιζώντων γυναικών από το ναυάγιο της 25 Απριλίου 2017 όπου πνίγηκαν 22 άτομα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι συνταξιδιώτισσες και φίλες Mama Nicole,Chouchou,Gilaine; Sylva; Tedy, Fati, Pider;Peter, Junior
από τις δύο γυναίκες που επέζησαν μετά από 15 ώρες στη θάλασσα χάρη στους διασώστες που δεν σταμάτησαν να ελπίζουν ότι θα βρουν ζωντανούς. Και τις βρήκαν. Η Joelle ήταν τότε 8 μηνών έγκυος και γέννησε στη Μυτιλήνη ένα μήνα μετά τη μικρή Victoria, η οποία ήταν και εκείνη παρούσα στο μνημόσυνο.

Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπενθυμίζουμε κάθε χρόνο πόσο άδικοι είναι οι θάνατοι ανθρώπων που ψάχνουν ασφάλεια στην Ευρώπη και χάνουν τη ζωή τους συχνά λίγο πριν φτάσουν στο νησί.

Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μνημείο βεβηλώνεται από ανθρώπους δρώντας νύχτα με μαύρες μπογιές, μας θλίβει και μας θυμώνει. Μας δίνει ταυτόχρονα ένα λόγο παραπάνω να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερο σθένος και πίστη στον αγώνα μας για τη στήριξη όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και λόγο της πολιτικής των κλειστών συνόρων και του εκφοβισμού βάζουν σε κίνδυνο της ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα ονόματα των νεκρών θα ξαναγραφτούν στο μνημείο τις επόμενες ημέρες και θα συνεχίσουν να θυμίζουν σε όλους μας ότι χρειάζονται σίγουροι δρόμοι για τους πρόσφυγες και όχι ακριβοπληρωμένα ταξίδια θανάτου.

Ονειρευόμαστε το Αιγαίο να γίνει μία θάλασσα ειρηνική και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο.

Ευχαριστούμε όλες και όλους που αυτές τις ημέρες έδειξαν, ότι μνημείο αυτό ανήκει σε όλους όσους σέβονται τις ανθρώπινες ζωές ανεξάρτητα από εθνικότητες, θρησκείες και χαρτιά.