Με μια δεκάλεπτη διαδικτυακή όπερα με τίτλο “Ο Οσμάν μπέης και τα σαλιγκάρια” η βρετανική ομάδα Opera Circus προσπάθησε να θυμίσει στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό κοινό τα βάσανα του Οσμάν Κάβαλα, του Τούρκου μαικήνα των τεχνών και αγωνιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, που συμπληρώνει σχεδόν 1.000 μέρες στις φυλακές της Σηλυβρίας. Συνθέτης της όπερας είναι ο Νάιτζελ Όσμπορν, τον ρόλο του Κάβαλα παίζει ο τενόρος Ντάρεν Άμπραχαμς και στους ρόλους των σαλιγκαριών εμφανίζονται η Λόρα Λίξενμπεργκ και η Ναντίν Μπέντζαμιν.
“Θέλαμε να κάνουμε κάτι για τον άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή χρησιμοποιεί τον πολιτισμό για να χτίζει γέφυρες” έλεγε ο Όσμπορν μετά τη διαδικτυακή πρεμιέρα της όπερας. «Η αληθινή ιστορία του Οσμάν και των σαλιγκαριών είναι σαν μια ιστορία με νεράιδες, παράλληλα όμως παρουσιάζει όλες τις αλήθειες για τη μοναξιά της φυλάκισης σε απομόνωση και για τη συμπόνια και την αγάπη του Οσμάν για τη φύση και την ομορφιά» πρόσθεσε ο συνθέτης.
Όταν στις 18 Φεβρουαρίου ο Κάβαλα βγήκε ύστερα από 840 μέρες από τη φυλακή, είχε κουβαλήσει μαζί του τα δύο μοναδικά πλάσματα που του έκαναν παρέα στην απομόνωση. Δυο σαλιγκάρια που βρήκε στο μαρούλι που του σέρβιραν για βραδινό. Ο 63χρονος επιχειρηματίας και μέγας χορηγός του πολιτισμού στην Τουρκία είχε τότε αθωωθεί από το δικαστήριο για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης -αυτή ήταν η κατηγορία για τη συμμετοχή στο κίνημα για το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη το 2013.
Ωστόσο τον συνέλαβαν πάλι ύστερα από λίγες ώρες, αυτή τη φορά με την κατηγορία της εμπλοκής του στο πραξικόπημα του 2016 εναντίον του Ερντογάν. Για την ακρίβεια ως “γκιουλενιστή”, οπαδό του εξόριστου ιμάμη Γκιουλέν, πρώην συνοδοιπόρου του Ερντογάν στα πρώτα χρόνια του ισλαμικού ΑΚΡ στην εξουσία. Μια κατηγορία που ακούγεται εντελώς προσχηματική στα αυτιά όσων Τούρκων γνωρίζουν τον Κάβαλα και για την οποία δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη, όπως έχει αποφανθεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ζητά την απελευθέρωση του Κάβαλα.
Ο “κόκκινος εκατομμυριούχος”
Ο Κάβαλα, γόνος μιας πανίσχυρης οικογένειας βιομηχάνων, γεννήθηκε το 1957 στο Παρίσι, σπούδασε οικονομικά στο Μάντσεστερ και ίδρυσε το 2002 το Anadolu Kültür, το πιο εύρωστο πολιτιστικό ίδρυμα της Τουρκίας, το οποίο δραστηριοποιείται ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες και υποβαθμισμένες περιοχές. Είναι από τους πιο μεγάλους σπόνσορες της Διεθνούς Αμνηστίας και ο Ερντογάν τον χαρακτηρίζει “κόκκινο Σόρος της Τουρκίας”, καθώς έχει χρηματοδοτήσει, εκτός από καλλιτεχνικά σχήματα, δημιουργούς, σχολεία και πανεπιστήμια και ομάδες πολιτών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις.
Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες έχουν αρχίσει καμπάνια για την απελευθέρωση του Κάβαλα, μεταξύ των οποίων ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν και ο Ζουλφί Λιβανελί. Πίεση στην τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν να ασκήσουν ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Γάλλος φιλόσοφος Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και άλλοι πολλοί που έχουν προτείνει τον Κάβαλα για το βραβείο “Βάτσλαβ Χάβελ” για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προφανώς, δεν θα μπορέσει να πάει στο Στρασβούργο για να το παραλάβει…