ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

«Ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει»

(EPA/MICK TSIKAS)

«Τα τρομοκρατικά πλήγματα του “Ισλαμικού κράτους” δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν δεν κατανοήσουμε τον θυμό των δραστών για την αδικία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Μέση Ανατολή», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «The Independent», Ρόμπερτ Φισκ, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζει τα προσφυγικά κύματα «ήττα εναντίον του ISIS», υπογραμμίζοντας ότι «οι πρόσφυγες ήρθαν προς εμάς επειδή ήθελαν να ζήσουν στη γη μας και η Δύση παρερμήνευσε το ζήτημα θεωρώντας το μια καταστροφή, ενώ ουσιαστικά ήταν ήττα για το ISIS.

◼ Τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Αγία Πετρούπολη και Λονδίνο και φυσικά όλα τα άλλα σε Παρίσι, Νίκαια και Βρυξέλλες δείχνουν ότι η Ευρώπη βιώνει έναν «ακήρυκτο» πόλεμο. Πιστεύετε ότι στο μέλλον αυτό μπορεί να σταματήσει και πως η Δύση μπορεί να μειώσει τις εντάσεις επιχειρώντας να λύσει το πρόβλημα; Είναι τελικώς εφικτό;

Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση πολύ προσεκτικά.

Αντιδρούμε -φυσιολογικά- απέναντι σε αυτά τα τρομερά εγκλήματα με υπερβολικό φόβο.

Ωστόσο πρέπει να επισημάνω επίσης πως μέχρι να καταλάβουμε ότι τεράστιες αδικίες έχουν γίνει στη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

Ξέρετε, υφίστανται τεράστιες αδικίες στη Μέση Ανατολή με τους ανθρώπους που ζουν εκεί και μέχρι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αδικίες πρέπει να επιλυθούν, αυτά τα φρικτά εγκλήματα δυστυχώς θα συνεχιστούν!

Αλλά ξαναλέω πως πρέπει να καταλάβουμε ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να συμπεριφερθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή με ευγένεια και αξιοπρέπεια και πρέπει να ενστερνιστούμε τα προβλήματά τους.

Μέχρι να το πράξουμε αυτό, αν δεν θα κατανοήσουμε κυρίως τον θυμό τους, τα φοβερά αυτά εγκλήματα δεν θα πάψουν να συμβαίνουν. Μόνο αυτό μπορώ να πω.

Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών ΜΜΕ, το ISIS έχει χάσει περίπου το 80% των εδαφών που κατείχε. Θεωρείτε ότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα που θα μειώσει την ισχύ και τη δράση του; Και τελικά είναι αρκετό για να ανακόψει τον ρυθμό του;

Ακούστε. Οταν οι πρόσφυγες πλημμύρισαν την Ευρώπη, πλημμύρισαν την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μια καταστροφή.

Εγώ λοιπόν δεν νομίζω ότι ήταν καταστροφή. Νομίζω ότι ήταν ένα θαυμάσιο πράγμα!

Οι άνθρωποι αυτοί δεν πήγαν στο ISIS. Δεν έτρεξαν προς τις περιοχές του ISIS.

Ηρθαν στη δική μας γη γιατί, βλέπετε, ήθελαν να είναι μαζί μας. Ηθελαν να είναι σαν εμάς.

Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί μια ήττα για το ISIS και αυτό που συνέβη ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν προς εμάς επειδή ήθελαν να ζήσουν στη γη μας.

Κι εμείς το αντιμετωπίσαμε αυτό σαν μια καταστροφή, ενώ ήταν ήττα για το ISIS. Το παρερμηνεύσαμε!

Η χώρα σας το έκανε και η δική μου το έκανε. Και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο ηλίθιος πρώην πρωθυπουργός μου, το έκανε και τώρα έχουμε άλλον έναν ηλίθιο πρωθυπουργό στην Αγγλία.

Και δεν καταλάβαμε τι σημαίνει (το μεταναστευτικό). Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να διακρίνουμε είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να ζήσουν στη γη μας.

Ηθελαν να ζήσουν σαν κι εμάς, με τις ελευθερίες μας, με τις προοπτικές μας. Κι αυτό ήταν κάτι καλό, όχι κακό.

Εκτιμώ λοιπόν ότι καταλάβαμε εντελώς, εντελώς, εντελώς λάθος τη λογική και τις ιδέες αυτών των ανθρώπων.

Η Τουρκία κατηγορήθηκε τα τελευταία χρόνια ότι βοηθούσε το ISIS. Εάν ο Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμα που του δίνει υπερεξουσίες, θα δούμε μια αλλαγή προς το καλύτερο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ή η υπάρχουσα κατάσταση θα επιδεινωθεί;

(Γέλια) Εδώ ο Ερντογάν δεν παραδέχεται καν τη Γενοκτονία των Αρμενίων που έλαβε χώρα το 1915.

Πώς είναι δυνατόν να κάνει καλύτερα τα πράγματα για μας; Ξέρετε, η Τουρκία είναι μια υπέροχη χώρα.

Μου αρέσει και την επισκέπτομαι συχνά με τη σύζυγό μου, αλλά ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει τελειώσει.

Δεν υπάρχει εδώ και πολύ πολύ καιρό και πρέπει να καταλάβει ότι διοικεί μια σύγχρονη χώρα.

Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει κι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα.

Η Τουρκία είναι μια όμορφη χώρα, οι πολίτες της είναι γενναίοι και αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Ερντογάν.

Η τελευταία μου ερώτηση, κύριε Φισκ, αφορά το μεταναστευτικό. Πιστεύετε ότι η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. θα εγκαταλειφθεί από την Αγκυρα ή όχι; Γιατί εάν σταματήσει την εφαρμογή της, η προσφυγική ροή θα διογκωθεί εκ νέου δραματικά με σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά.

Εκτιμώ ότι η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα από κάθε άλλη αραβική χώρα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι αραβική χώρα φυσικά, για την υποδοχή των προσφύγων και μάλιστα των μουσουλμάνων προσφύγων, που είναι η πλειονότητα αυτών που βρίσκονται στην Τουρκία.

Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Η Τουρκία έχει κάνει πολλά για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Συρία για παράδειγμα.

Αλλά δεν γνωρίζω εάν μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα.

Προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί και ο ΟΗΕ προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά αν θέλετε τη δική μου γνώμη, η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα απ’ όσα μπορεί.

Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία σε ό,τι αφορά την καλοσύνη που έδειξε στο να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Ποιος είναι

Ο 70χρονος κορυφαίος Βρετανός δημοσιογράφος έχει καλύψει από τις εξελίξεις στη Βόρεια Ιρλανδία τη δεκαετία του 1970 και τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2001 και την εισβολή στο Ιράκ το 2003.

Ζει μόνιμα στη Βηρυτό και έχει αποσπάσει τα περισσότερα βρετανικά και διεθνή βραβεία δημοσιογραφίας από κάθε άλλον ξένο ανταποκριτή, ενώ έχει ανακηρυχθεί επτά φορές Διεθνής Δημοσιογράφος της Χρονιάς.