ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Πίσω από τις «ροές» υπάρχουν άνθρωποι: Ο πρόσφυγας τρομπετίστας που επέστρεψε στη Χίο

Ο Μιλάντ Χαουάμ από τη Δαμασκό πέρασε πριν από 4 χρόνια από τη Χίο ως πρόσφυγας και κατάφερε να φτάσει ως τη Γερμανία. Είχε σπουδάσει Κλασική και Αραβική μουσική στη Δαμασκό, συνέχισε στη Γερμανία την εξέλιξή του ως μουσικός και χθες, Πέμπτη 6/2, το βράδυ ανέβηκε στη σκηνή του πνευματικού κέντρου της Χίου.


Πριν από τέσσερα χρόνια ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και συνέχισαν το ταξίδι τους για την Ευρώπη – πριν οι ευρωπαϊκές χώρες κλείσουν ερμητικά τα σύνορα και μετατρέψουν τα νησιά σε τόπους εγκλωβισμού.

Αυτές τις μέρες, ο Μιλάντ Χαουάμ, καταξιωμένος μουσικός πλέον, επέστρεψε στη Χίο και ανέβηκε στη σκηνή του Ομήρειου Πολιτιστικού Κέντρου στην πόλη του νησιού, και μαζί με άλλους τρεις μουσικούς από τη Συρία – τον G H A Y S, τον Σαλάμ Αλχασάν και τον Άχμαντ Χάνι – έδωσαν μια εκπληκτική παράσταση στα πλαίσια του Chios Music Festival. Στο τέλος, ανέβηκαν στη σκηνή και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου του νησιού που είχαν προηγουμένως συμμετάσχει σε εργαστήρια με τους τέσσερις μουσικούς.

Aποσπάσματα από την παράσταση στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου

To πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε ξανά και ξανά τους τέσσερις μουσικούς, δικαιώνοντας την πρωτοβουλία των εμπνευστών του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, Λ. Βενιάδη και Όλγας Holdorff – Μυριαγκού. Ανάμεσα στους θεατές, και λίγοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές αλληλεγγύης και είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μουσικές της πατρίδας τους.

Chios Music Festival20 ώρες πριν

Τα παιδιά των Μουσικού Σχολείου Χίου και Φιλαρμονικής είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν από τους μουσικούς Milad Khawam, G H A Y S, Salam Alhassan και Ahmad Hani. Η όλη προσπάθεια κατέληξε σε μια δυνατή σύμπραξη πάνω στη σκηνή, την επόμενη ημέρα στη συναυλία των καλλιτεχνών στο Ομήρειο Πνευματικό Κεντρο Δήμου Χίου!
/////
Students of Chios Music Scool and the Philarmonic orchestra had the opportunity to attend a workshop by Milad Khawam, G H A Y S, Salam Alhassan and Ahmad Hani. Their efforts resulted in a powerful guest appearance in the artists” concert the next day at Omireio Cultural Centre of Chios!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, σαλόνι και εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, εσωτερικός χώρος
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας, σαλόνι και εσωτερικός χώρος

+17

4212

Τι ωραία συνύπαρξη: Η ανάρτηση του Chios Music Festival για τα εργαστήρια των τεσσάρων Σύρων μουσικών με τους χιώτες μαθητές του Μουσικού Σχολείου

Η χθεσινή παράσταση ήταν ίσως η καλύτερη απάντηση στους ακροδεξιούς και ξενόφοβους. Θύμισε ότι πίσω από κάθε έναν αριθμό των επίσημων δελτίων των «ροών» υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι, με όνειρα και ικανότητες, που κουβαλούν ένα πλούτο που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν. Πραγματικοί άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις άκρες της Ευρώπης-φρούριο, στα καμπ της λάσπης και της μιζέριας, όπως αυτό της ΒΙΑΛ, 7 χιλόμετρα από την πόλη της Χίου.

Πραγματικοί άνθρωποι που δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν σε ακόμη πιο φριχτές κλειστές φυλακές, όπως αυτές που σχεδιάζουν πυρετωδώς οι κυβερνώντες. Πραγματικοί άνθρωποι που θυμίζουν πόσο επιτακτική ανάγκη είναι η αντίσταση στην απάνθρωπη ακροδεξιά επέλαση, αυτή που το πρώτο που κάνει είναι να αρνείται την ανθρώπινη υπόσταση σε εκείνους που φτάνουν στις ακτές των νησιών.

Με πληροφορίες από astraparis.grchiosphotos.gr

Αλ.Π.