ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Παγκοσμιοποίηση για το 1% – «Δουλεύοντας για τους λίγους»

Με αφορμή την ετήσια συνάντηση των «ισχυρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, η μη κυβερνητική οργάνωσης Oxfam εξέδωσε έρευνα που καταγράφει τους τρόπους που οι πιο πλούσιοι και ισχυροί της γης, το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγούν στην ακραία ανισότητα. Ένα παγκόσμιο δίκτυο φορολογικών παραδείσων και offshore εταιρειών διευκολύνει τους οικονομικούς καρχαρίες να «κρύβουν» 7,6 τρις ευρώ…

capitalism1453123673

Έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, με τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους», που δημοσιεύτηκε πριν τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός, υπογραμμίζει την ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενη ανισότητα, τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες.

Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι οι πλουσιότεροι είναι αυτοί που υπόκεινται στο προνομιακό καθεστώς της υποφορολόγησης.

«Πλούσιες ελίτ έχουν οικειοποιηθεί την πολιτική εξουσία και ελέγχουν τους κανόνες του οικονομικού παιχνιδιού, υπονομεύοντας τη δημοκρατία και δημιουργώντας έναν κόσμο όπου οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι κατέχουν τον ίδιο πλούτο που κατέχει και το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν μέτρα για την αντιστροφή αυτής της τάσης. Απαιτεί μάλιστα από εκείνους που θα βρεθούν στο Νταβός να προχωρήσουν σε προσωπικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

H Oxfam υποστηρίζει ότι οι εν λόγω οικονομικές ελίτ κρύβουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους, ενώ υπολογίζει ότι τουλάχιστον 7,6 τρισ. ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε offshore».

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ:

πηγή: Στο κόκκινο