ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΚΛΕΙΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΧΑΝΙΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


Το παρακάτω υπόμνημα στάλθηκε στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων από κρατούμενους στην Κλειστή Φυλακή Χανίων. Οι φωνές από τις φυλακές –και όχι μόνον- κάθε μέρα πληθαίνουν, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού μέσα στους χώρους κράτησης. Παρ’ όλα αυτά, η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ περί άλλα τυρβάζουν. Οι κρατούμενοι όμως αγωνιούν και διαμαρτύρονται –και ορθώς-  φοβούμενοι για τη διασπορά του κορονοϊού μέσα στις υπερπλήρεις  φυλακές, όπου σήμερα βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 13000 άνθρωποι, στοιβαγμένοι σε κελιά και θαλάμους, καθώς η διαχρονικά ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η πάγια αναλγησία των ιθυνόντων, που έχουν στοιχίσει σε θανάτους και αυτοκτονίες,  θέτουν για μία ακόμα φορά σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους. Η Πρωτοβουλία στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων και ζητάει από τους αρμόδιους,  αντί να δίνουν συνεντεύξεις στο CNN, να αφήσουν τις μεγαλοστομίες (ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής: «Κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα και θα διασφαλίσουμε την υγεία των κρατουμένων απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού»…), να σταματήσουν να παίζουν με τις ανθρώπινες ζωές, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν  -χθες!- όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών μιας και εν προκειμένω  το αφήγημά τους περί «ατομικής ευθύνης» μόνο σαν ανέκδοτο  μπορεί να ακουστεί.  


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΠΡΟΣ  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ                                                                                                Αθήνα, 2 Απριλίου 2020ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:1) Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εδρεύει στην Αθήνα κι επί της οδού Π. Κανελλοπούλου 4,  εκπροσωπείται από τον Υπουργό2) Το Υπουργείο Υγείας που εδρεύει στην Αθήνα κι επί της οδού Αριστοτέλους αρ.17  εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό3) Γενικό Διευθυντή Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων4) Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής5) Άρειο Πάγο6) Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας7)  Εισαγγελείς  Επόπτες των  καταστημάτων κράτησης8)  Πρόεδρος  Ιατρικού Συλλόγου  Αθηνών9) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου10) Ονήσιμος Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων11) Επάνοδος Φορέας Μετασωφρονιστικής Μέριμνας
—————-ΘΕΜΑ: «Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ  ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ».
ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 557 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΤΕ ΑΝΗΚΕΣΤΗ ΒΛΑΒΗ , ΕΝΩ ΚΑΤΑ  ΤΟ ΑΡΘΡΟ 556 ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΕΧΕΙ ΝΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ  ΠΟΙΝΗΣ, ΦΥΛΟΥ ΚΛΠ.  ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΡΙΤΩΝ. Ο,ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΙΣΩΒΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΙΣΕΙ 20-22 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ, ΔΙΧΩΣ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ. Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΤΕ ΝΟΣΟΥΝ ΕΙΤΕ ΘΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ.
ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ Η΄ ΜΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, Π.Χ  ΝΟΜΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ Κ.Α.
ΖΗΤΑΜΕ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ,  ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΝΗΣ ΣΤΟ 1/3 ΝΑ  ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΟΥΣ  ΟΠΩΣ ΚΑΙ  ΣΤΑ 2/5 ΜΙΚΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΞΟΔΑ  ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΥΡΕΙΑ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΟΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ-ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ.  ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ.ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ  ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ  ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΟΠΟΥ  ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ  ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΕΣ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ΙΡΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ Κ.Α)  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ  ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ  ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ,  ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΘΕ ΨΥΧΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΝΑ  ΠΑΛΕΨΕΙ  ΓΙΑ  ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ.  Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ  ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΞΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ, ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ, ΤΟΤΕ ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΦΥΛΑΚΗ  Ή ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ  ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ  ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ  Ή  ΑΛΛΙΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ.ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ.ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!!!
ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ  ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ  ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!