ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Πως έζησε η Μυτιλήνη την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008

grigo1386292789

Η είδηση για την δολοφονία του Αλέξη, «έπεσε» στη Μυτιλήνη κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Αναταραχή στα φοιτητικά και νεανικά στέκια της πόλης και μια αυθόρμητη πορεία εκατοντάδων νέων οργανώνεται στα γρήγορα, που περνά μέσα από τα σοκάκια της. Μικροσπασίματα.

Την άλλη μέρα, Κυριακή απόγευμα, συγκέντρωση στην πλ. Σαπφούς. Εκατοντάδες κόσμος, πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Κάποια άτομα σπάνε τις τζαμαρίες της πόρτας. Κλείστηκε νέο ραντεβού για την Τρίτη το απόγευμα.

Την Δευτέρα το πρωί αναταραχή στα σχολεία του νησιού. Στη Μυτιλήνη μαθητικές πορείες

Την Τρίτη, συγκέντρωση στην πλατεία. Ίσως η μεγαλύτερη που είχε γίνει μέχρι τότε, τα χρόνια εκείνα, στην πόλη. Πορεία από την προκυμαία προς το πάρκο της πλατείας Αγ. Ειρήνης. Εκεί η πορεία σπάει στα δύο. Ενα μεγάλο κομμάτι της συνεχίζει προς το, τότε, κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης Λέσβου. Εκεί μικροαναστάτωση και ένα δακρυγόνο πέφτει από το κτήριο της αστυνομίας.

Τα νέα μαθαίνονται και στους υπολοίπους διαδηλωτές που έχουν ήδη γυρίσει στην πλατεία. Αποφασίζουν να πορευθούν ξανά προς την αστυνομική διεύθυνσή αυτή τη φορά, προκειμένου να συναντήσουν τους άλλους διαδηλωτές.

Στην αστυνομία, οδοφράγματα και φωτιές σε κάδους. Πετροπόλεμος. Η αστυνομία έχει συλλάβει ένα μαθητή. Η ένταση κρατάει αρκετά ώρα, μέχρι που ο μαθητής αφήνετε ελεύθερος. Οι διαδηλωτές γυρνάνε στην πλατεία.

Τις επόμενες μέρες, μαθητικές πορείες στους δρόμους της πόλης  και προς την αστυνομία και πορείες συλλογικοτήτων στις γειτονιές της.

Η έξαψη είναι διάχυτη στην πόλη, οι εφημερίδες κάνουν αναφορές σε «αναρχικούς» που έρχοντα, δήθεν, από διάφορες πόλεις της Ελλάδας στο νησί, που όμως ποτέ δεν ήλθαν, αλλά και «αναρχικούς» που φεύγουν από το νησί για την Χίο, αλλά ποτέ δεν φύγαν.

…..

Από τότε έχουν περάσει 8 χρόνια. Εκείνες οι μέρες, όπως και όλες οι άλλες σαν αυτές, ήταν και είναι του Αλέξη. Σήμερα, Τρίτη 6/12/2016, στις 6.00 στην πλ. Σαπφούς, συλλογικότητες της πόλης καλούν στην συγκέντρωση στην μνήμη του, όπως γίνεται κάθε χρόνο από τότε….