ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ PARWANA AMIRI

Η Parwana έζησε κάποιους μήνες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ φιλοξενούσαν κάθε Παρασκευή τα γράμματά της για τις ιστορίες, το μακρύ ταξίδι και τις αγωνίες των προσφύγων. Σήμερα από τη Ριτσώνα συνεχίζει να είναι η φωνή των προσφύγων.

Δημοσιεύουμε μια συνέντευξή της μεταφρασμένη από την Donate4Refugees, από το πρωτότυπο, στο ανεξάρτητο ιταλικό https://frontierenews.it/

» Αυτές τις μέρες αποκλεισμού, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, οι άρρωστοι αφήνονται στη μοίρα τους και το φαγητό είναι σπάνιο. Καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με μία νεαρή πρόσφυγα που κάνει τα πάντα για να ακουστεί η φωνή των κατοίκων. Το όνομά της είναι Parwana Amiri, είναι Αφγανή, μιλάει πέντε γλώσσες, είναι δεκαέξι ετών και ονειρεύεται να μπει στην πολιτική για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των καταπιεσμένων.»

Εμείς, οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, είμαστε εγκαταλειμμένοι στο έλεος του κορονοϊού.

Τον Απρίλιο ο κορονοϊος έφτασε στην κατασκήνωση της Ριτσώνας, όπου μένετε. Πώς χειρίστηκαν την έκτακτη ανάγκη;

Μετά την ανακάλυψη των πρώτων λοιμώξεων στο στρατόπεδο, οι αρχές κήρυξαν καραντίνα και εμπόδισαν κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. Έχουμε μείνει εγκαταλειμμένοι εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, χωρίς καμία ιατρική βοήθεια. Οι μάσκες και τα γάντια έλειπαν, αλλά δεν φαίνεται να έχει σημασία για κανέναν. Εάν είχαμε λάβει τουλάχιστον πρακτικές οδηγίες για το πώς να συμπεριφερθούμε από άποψη υγιεινής, ίσως η έκτακτη ανάγκη να είχε αρθεί γρήγορα. Αλλά ήμασταν σαν αόρατοι. Κανείς δεν μας ρώτησε αν χρειαζόμαστε κάτι. Αρρωστημένες, ανάπηρες και έγκυες γυναίκες έμειναν μόνες. Η απάντηση ήταν πάντα η ίδια: μπορείτε να καλέσετε ασθενοφόρο αν χρειάζεστε. Ωστόσο, απέχουμε σχεδόν τριάντα λεπτά από το πλησιέστερο νοσοκομείο. Αν είχε υπάρξει έκτακτη ανάγκη η κατάσταση θα ήταν δραματική. Και στην πραγματικότητα ήταν έτσι. Ζήσαμε με τρόμο.

Πώς είναι η κατάσταση τώρα;

Υπάρχει τώρα μια ιατρική εγκατάσταση στο στρατόπεδο. Τα δείγματα λαμβάνονται κάθε δύο εβδομάδες, από ομάδα ατόμων που επιλέγονται τυχαία. Εάν υπάρχουν νέοι μολυσμένοι, οι αρχές παρατείνουν την καραντίνα 14 ημερών. Ως εκ τούτου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανανεώνεται σε τακτική βάση. Και αυτό είναι πρόβλημα.

Πόσοι άνθρωποι ζουν στο στρατόπεδο της Ριτσώνας;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από τρεις χιλιάδες πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Υπάρχουν επίσης πολλοί Κούρδοι που βρίσκονται εδώ τέσσερα ή πέντε χρόνια. Ζούμε στριμωγμένοι, είναι σχεδόν αδύνατον να ακολουθήσουμε τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης. Οι συνθήκες υγιεινής είναι τόσο ελλιπείς που ευνοούν την εξάπλωση του ιού · ταυτόχρονα, κάθε νέα λοίμωξη περιλαμβάνει την ανανέωση των ίδιων αυτών παθήσεων που επιτρέπουν στον ιό να πολλαπλασιαστεί. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Πιθανώς, ο αποκλεισμός μας θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα. «Το ότι είμαστε σε περίοδο Ραμαζανιού παίζει ρόλο στην προστασία μας.»

Τι εννοείς;

Η τελετουργική νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εξυπηρετεί, για όσους πιστεύουν, μια εσωτερική και πνευματική εξύψωση. Η στέρηση του φαγητού οδηγεί στο να θέλεις να βγαίνεις λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να φαίνεται σαν παράδοξο, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η «καλύτερη» στιγμή για σωματική απόσταση. Θέλω να δω τη θετική πλευρά: εάν η εξάπλωση του ιού δεν είχε εκραγεί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, πιθανότατα θα υπήρχαν πολλές περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον, κατά μία έννοια, η νηστεία μας οδηγεί να ξεπεράσουμε, ψυχολογικά, τις δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη τροφής.

Δεν υπάρχει αρκετό φαγητό;

Λαμβάνουμε μόνο σακούλες με αποξηραμένα φρούτα. Πολλά πράγματα λείπουν για να ετοιμάσεις ένα επαρκές γεύμα. Όπως κρεμμύδια, αλεύρι, πατάτες ή ντομάτες. Υπάρχει και κάτι άλλο. Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρείχε ένα ποσό μέσω οργανώσεων που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των προσφύγων. Σχεδόν ένα μήνα πριν, αυτά τα χρήματα κόπηκαν χωρίς εξήγηση ή επίσημη δήλωση. Πράγματι, κάποιοι άνθρωποι δεν έλαβαν τίποτα. Όχι μόνο δεν παίρνουμε επαρκές φαγητό, αλλά δεν μπορούμε να αγοράσουμε κάτι από τα μαγαζιά μέσα στο στρατόπεδο.

Πώς αντιδρά η ελληνική κοινωνία των πολιτών;

Το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού με τον οποίο έχω επαφή είναι αλληλέγγυο προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μας βοήθησαν πολύ οι Έλληνες. Όταν η κατασκήνωση δεν είχε ιατρικό τμήμα, οι ντόπιοι ήταν αυτοί που έφεραν τα φάρμακα που ζητήσαμε. Τις μέρες που απουσίαζαν οι πολίτες παρείχαν επίσης πάνες και άλλα είδη για μωρά. Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν είναι ποτέ μονόπλευρη. Υπάρχουν και πολλοί Έλληνες που πιστεύουν ότι οι πρόσφυγες έφεραν τον ιό. Όταν μπορούσαμε ακόμα να φύγουμε από τον καταυλισμό, συνέβη αρκετές φορές οι ντόπιοι να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετώπιζαν έναν πρόσφυγα, από φόβο μην κολλήσουν τον ιό. Γενικά, η έκτακτη ανάγκη για την υγεία έχει ενισχύσει τις ψεύτικες ειδήσεις για τους πρόσφυγες. Μερικές φορές μας έχουν κακομεταχειριστεί ακόμα και στο νοσοκομείο.

Πείτε μας για ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, παρακαλώ.

Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι επίσης γλωσσικά απομονωμένοι. Δεν υπάρχουν επαγγελματίες διερμηνείς, οπότε οι κάτοικοι του καταυλισμού της Ριτσώνας συχνά ζητούν να τους συνοδεύσω στο νοσοκομείο. Πρόσφατα πήγα στο νοσοκομείο με μια έγκυο γυναίκα. Οι γιατροί μας φέρθηκαν πολύ άσχημα. Δεν ήξεραν λέξη αγγλικά και περίμεναν να μιλάμε ελληνικά. Κατάγομαι από μια χώρα σε πόλεμο, αλλά παρ “ όλα αυτά κατάφερα να μάθω πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών. Τι λάθος έχω κάνει αν δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε; Γιατί φέρεσαι άσχημα σε ένα κορίτσι; Επιπλέον, η έγκυος γυναίκα που συνόδεψα ήταν σε ακραία κατάσταση · θα περίμενα από τους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης να δείξουν άνεση, ανθρωπιά, επιθυμία να βοηθήσουν Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το πραγματικό πρόβλημα ήταν η γλώσσα. Ένιωσα ότι δεν μας δέχτηκαν επειδή είμαστε πρόσφυγες.

Συγχώρεσέ με αν σε διακόπτω. Πόσες γλώσσες μιλάς;

Παστούν, Ντάρι, Αγγλικά, Τουρκικά και Γερμανικά.

Μόλις στα δεκαέξι, μιλάς ήδη πέντε γλώσσες άπταιστα. Πολύ περισσότερα από ό, τι μαθαίνει ο μέσος Ευρωπαίος σε μια ζωή.

Δεν το ξέρω αυτό και δεν είμαι σε θέση να το πω. Ξέρω, ωστόσο, ότι χάρη στην οικογένειά μου έχω ακολουθήσει την περίεργη φύση μου. Με ενθάρρυναν πολύ. Ήμουν 12 όταν άρχισα να μαθαίνω Αγγλικά, μετά επικεντρώθηκα σε άλλες γλώσσες.

Τι σου λείπει περισσότερο από το Αφγανιστάν;

Εδώ στη Ριτσώνα έχω τους γονείς μου, αλλά πραγματικά μου λείπει η υπόλοιπη οικογένειά μου. Νέοι φίλοι μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε, αλλά η οικογένεια είναι μία. Μου λείπει πολύ η αδερφή μου, που έμεινε στο Αφγανιστάν με τον άντρα της. Είχαμε μια μοναδική σχέση. Είναι τόσο παράλογο που έπρεπε να φύγουμε από τη χώρα μας. Είναι ακόμα πιο παράλογο να γνωρίζουμε ότι μπορεί να μην επιστρέψουμε ποτέ.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος που έφυγες από το Αφγανιστάν;

Σε μια χώρα όπου οι τρομοκράτες ματώνουν τακτικά πόλεις και χωριά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι απειλείται. Είχαμε και πολιτικούς λόγους που μας ώθησαν να εγκαταλείψουμε τον τόπο μας. Ξέραμε σίγουρα ότι κινδυνεύουμε. Και ξεκινήσαμε. Πρώτα πήγαμε στο Πακιστάν, μετά μέσω Ιράν και Τουρκίας για να φτάσουμε επιτέλους στο νησί της Λέσβου, στην Ελλάδα. Μετά από λίγους μήνες στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, μεταφέρθηκε εδώ στη Ριτσώνα.

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα πηγαίνατε;

Ψάχνουμε μόνο για καταφύγιο. Και οποιοδήποτε μέρος όπου θα μπορούσαμε να αισθανθούμε ασφαλείς θα μας ταίριαζε. Νομίζαμε ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε ειρηνικά εδώ στην Ελλάδα. Εάν όμως μας κακομεταχειριστούν στην ίδια τη γη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, ποιο θα είναι το μέρος όπου εμείς οι πρόσφυγες μπορούμε επιτέλους να αισθανόμαστε ασφαλείς;

Αν είχατε μόνο μία ευκαιρία να στείλετε μήνυμα στην Ευρώπη, τι θα ήταν;

Οι οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών μας διδάσκουν να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με ισότιμα, όμως γιατί δεν γίνεται αυτό; Το Covid-19 επηρεάζει άτομα ανεξάρτητα από την κοινωνική τους κατάσταση ή τη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την κατάσταση, η κοινωνία αντιμετωπίζει διαφορετικά τους ανθρώπους. Δεν πρέπει να περιμένεις μια τραγωδία πριν δείξεις αγάπη στους άλλους. Σκέψου τους άλλους. Βρεθήκατε σε παρόμοια κατάσταση κατά τη διάρκεια των πολέμων που έπληξαν την Ευρώπη τον περασμένο αιώνα. Να είστε συμπονετικοί. Σκεφτείτε τους άλλους και ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Η πανδημία μας δίδαξε ένα πολύ βαθύ ηθικό δίδαγμα: μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας μόνο δείχνοντας αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο εγωισμός βλάπτει τον εγωιστή πρώτα απ “ όλα. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι. Είμαστε ένα.

Τι κάνετε για να ενημερώσετε τον έξω κόσμο τι συμβαίνει μεταξύ των προσφύγων στη Ριτσώνα;

Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι σε αυτόν τον καταυλισμό προσφύγων και εμείς οι πρόσφυγες πρέπει να ακουστούμε. Γι “ αυτό είμαι πολύ δραστήρια στα social media και σε διάφορα blogs. Θέλω να σπάσω τη σιωπή σε εμάς τους πρόσφυγες. Ο χρόνος για απόκρυψη των προβλημάτων έχει τελειώσει, αλλά ο χρόνος να τα δεχτούμε ως αναπόφευκτα έχει φύγει. Πρέπει να καταγγείλουμε ό, τι δεν λειτουργεί και να διεκδικήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Αν ένα δικαίωμα δεν είναι οικουμενικό, αυτό δεν είναι δικαίωμα. Είναι προνόμιο, μια παραχώρηση. Αν τα μάτια μου δουν κάτι στραβό, παλεύω να το ισιώσω. Αν δεν μπορώ, τουλάχιστον θα προσπαθήσω να πω τι συμβαίνει. Σε αυτό πιστεύω. Και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να πετύχουμε ελευθερία και ισότητα. Γιατί αυτό μας αξίζει, ως ανθρώπινα όντα πρώτα απ’όλα και έπειτα ως πρόσφυγες.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή σας στην Ευρώπη;

Θα ήθελα να μελετήσω ό, τι έχει να κάνει με την πολιτική. Η διαχείριση πολλών καθημερινών προβλημάτων βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ότι η κοινωνία των πολιτών δίνει εξουσία σε εκείνους που κυβερνούν. Δεν ενδιαφερόμαστε για τις δημόσιες υποθέσεις, αφήνουμε στην άκρη τα δικαιώματά μας και παραμελούμε την πραγματική μας αξία ως ανθρώπινα όντα. Θα ήθελα να αγωνιστώ, όπου κι αν βρίσκομαι στο μέλλον, για τους πολίτες αυτού του τόπου. Ονειρεύομαι να σπουδάσω πολιτική επιστήμη γιατί η γνώση και η εκπαίδευση είναι το καλύτερο όπλο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των καταπιεσμένων. Είμαι ευγνώμων σε ανεξάρτητα περιοδικά όπως το Frontiere News που τους δίνουν φωνή. Παίζετε διπλά κρίσιμο ρόλο: δείξτε πραγματικότητες που πιθανότατα πολλοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνετε τους ίδιους τους πρόσφυγες να ακουστούν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Και αν η προσωπική ιστορία που μοιράζομαι μαζί σας καταφέρει να συγκινήσει ακόμα και τη συνείδηση ενός και μόνο ανθρώπου, για μένα θα ήταν η επιβεβαίωση ότι το να αγωνίζεσαι για αυτό που πιστεύεις είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κοινωνία.