ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Σωτήρη Πέτρουλα σε πήρε η Λευτεριά.

Πριν από 54 χρόνια, την  21η Ιουλίου 1965 στη μεγάλη διαδήλωση της νεολαίας στην Αθήνα, που διοργάνωσε η ΕΦΕΕ κατά της κυβέρνησης των «αποστατών», και όπου ακούστηκαν  τα συνθήματα «Κάτω οι αυλόδουλοι», «Δημοκρατία»,  «Προδότες», «Μητσοτάκη κάθαρμα», «αποσταCΙΑ», «Κάτω η χούντα», «Εξω οι Αμερικάνοι», «1-1-4», στη διασταύρωση της οδού Σταδίου με τις οδούς Εδουάρδου Λω και Χρ. Λαδά, συλλαμβάνεται χτυπημενος από την αστυνομία ο αριστερός φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας. Μεταφέρεται στον σταθμό Α’ Βοηθειών στην Γ’ Σεπτεμβρίου όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του (από  αστυνομικούς με στολές γιατρών).

 Οι συνθήκες του θανάτου του μέχρι σήμερα είναι αδιευκρίνιστες. Πολλοί υποστηρίζουν ότι στραγγαλίστηκε. Ξεκινά μια συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της μητέρας του: «είχαν εκδοθεί και αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να φυγαδευτεί ο νεκρός και να πεταχτεί στη θάλασσα.»

Η σορός του νεκρού μεταφέρεται από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, στο Νεκροτομείο και στη συνέχεια κρυφά στο Γ’ Νεκροταφείο, ενώ το γεγονός αποκρύπτεται από την οικογένειά του. Μετά από πιέσεις και την υποβολή μήνυσης κατά της Αστυνομίας-κατόπιν υπονοιών περί στραγγαλισμού του νεκρού- γίνεται δεκτή η διενέργεια δεύτερης νεκροψίας και παραδίδεται η σορός στην οικογένεια Πέτρουλα. Στις 23 Ιουλίου η κηδεία του νεκρού αγωνιστή λαμβάνει παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της «Αποστασίας». Την Ελλάδα κυβερνούσε η «πρώτη κυβέρνηση των Αποστατών», με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο της Μάνης από γονείς αγρότες. Το 1946, η αριστερών φρονημάτων οικογένειά του αναγκάζεται να καταφύγει στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών συμμοριών της Δεξιάς. Ο νεαρός Σωτήρης τελειώνει το Δημοτικό το 1954 και εγγράφεται στην Εμπορική Σχολή, από την οποία αποφοιτά το 1960. Παράλληλα, εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του. Το 1960 γίνεται δεκτός, κατόπιν εξετάσεων, στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιείται στο φοιτητικό κίνημα. Στις κινητοποιήσεις για το «114» και το «15%» είναι ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη. Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής μιας ομάδας που υψώνει τη σημαία του «114» στην Ακρόπολη, στο Υπουργείο Βιομηχανίας και το Πανεπιστήμιο. Από το 1959 είναι μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ, και παρά τη διαφωνία του για τη διάλυσή της, εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1964 και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της. Τον Μάρτιο του 1965 το Κ.Σ. της Δ.Ν.Λ. του επιβάλει την ποινή της μομφής, λόγω διαφωνιών του με τη στρατηγική της οργάνωσης.

Από τον κύκλο των ομοϊδεατών του Σωτήρη Πέτρουλα ιδρύθηκε μετά το θάνατό του η Πανσπουδαστική Δημοκρατική Κίνηση (ΠΑΝΔΗΚ), που τοποθετήθηκε στ’ αριστερά της ΔΝΛ.