ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Τα ασυνόδευτα

ppp_533_355

Ναι, ναι, δεν έγινε διάλογος, είναι ακατάλληλο το κτήριο, μπορεί να γίνουν ατυχήματα. Ου, από μαλακίες του είδους να φαν” κι οι κότες. Για κάποιους αγνούς νησιώτες και παράγοντες της Χίου ο λόγος, οι οποίοι έχουν, λέει, εξεγερθεί γιατί μια ΜΚΟ νοίκιασε στο χωριό τους ένα κτήριο για να φιλοξενεί προσωρινά προσφυγόπουλα χωρίς οικογένεια. Παιδάκια που γλίτωσαν από τα κύματα του Αιγαίου, αλλά έχασαν τους γονείς τους κι απόμειναν «ασυνόδευτα». Δράμα μέσα στο δράμα, που πρέπει να είσαι πολύ να-μην-πω-τι για να σε αφήσει ασυγκίνητο.

Κι όμως. Κάποιοι Έλληνες το γένος και χριστιανοί ορθόδοξοι δεν τα θέλουν τα παιδάκια. Ξεσηκώθηκαν. Συμφώνησαν, λέει, να γίνει hotspot, αλλά έξω από το χωριό. Και με δέσμευση των αρμοδίων ότι κανένας πρόσφυγας δεν θα μπαίνει μέσα στο χωριό. Τα ασυνόδευτα όμως θα είναι μέσα στο χωριό. Θα βγαίνουν τη βόλτα τους στα ελληνικά σοκάκια, μιας και το κτήριο όπου θα μείνουν δεν έχει αυλή. Εξ ου και η δίκαιη αγανάκτηση: Ασυνόδευτα πλάι στα δικά μας, που και συνοδούς έχουν, και πατρίδα, και σχολεία, και σπίτια; Θεέ μου φύλαγε!

Εντάξει, πολλά μπορεί να επιστρατευτούν -μην τους αποπάρουμε κιόλας τους αγνούς νησιώτες- για την άγνοια, την ελλιπή ενημέρωση, και μπλα-μπλα-μπλα, μπας και κρύψουμε τα λερωμένα τ” άπλυτα. Πείτε μου όμως σας παρακαλώ: Πώς ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της κοινωνίας -που η μισή έχει προσφυγικές ρίζες- κύλησε ανεπαισθήτως στην ξενοφοβία; Πώς έφτασαν να κλείνουν τις πόρτες σε κατατρεγμένα παιδιά; Και πώς επίσης -άλλοι εκείνοι!- έφτασαν να βάζουν τα παιδιά τους να διαδηλώνουν για να μη γίνει στο χωριό τους προσφυγική… χαβούζα;

Έχουμε εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες όπου Γης, έχουμε παπάδες και δεσποτάδες να διδάσκουν να αγαπάμε τον πλησίον μας, έχουμε δασκάλους και καθηγητές σε κάθε χωριό, έχουμε δημοκρατική αυτοδιοίκηση. Κι ακόμα μένει ασυνόδευτη η αλληλεγγύη, ασυνόδευτος ο ανθρωπισμός, ασυνόδευτη η προστασία του απροστάτευτου, ακόμα και του μικρού παιδιού. Ασυνόδευτη τελικώς και η ειλικρίνεια μεταξύ μας, γιατί χρόνια και χρόνια ελεεινολογούμε την ξενοφοβία άλλων. Μέχρι να φτάσουν οι ξένοι στις ακτές μας.

Να λάβει τα μέτρα της η Ελλάδα της Αλληλεγγύης. Γιατί, αν δεν ανοίξουμε καθαρό και χωρίς μισόλογα μέτωπο με τη μουλωχτή και ανοιχτή ξενοφοβία, θα μείνουμε όλοι ασυνόδευτοι…