ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Τα γαλάζια μάτια σου, μας καλούνε…

 

Πόσοι να θυμάται σήμερα την κυβέρνηση Νόβα του 1965; Τη μόνη Nova που ξέρει ο κόσμος είναι το συνδρομητικό κανάλι. Αλλά τον Σωτήρη Πέτρουλα του 1965, τον ενθυμούνται πολλοί.

Η ιστορία δεν είναι μουσειακό είδος που εκτίθεται σε βιτρίνα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ικανός να συνδέεται τόσο πολύ με το τώρα, ώστε να επιδρά επάνω του. Η ιστορία, επίσης, είναι αμείλικτη. Διαποτίζει το παρόν με τέτοιο τρόπο, όπως ακριβώς περιγράφει ο Βαλαωρίτης «Το ανδρειωμένο κύμα».

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου κι ημέρα Τετάρτη, ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας δολοφονείται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα. Η Ιστορία δεν τον κατέγραψε ούτε σαν κουκουλοφόρο, ούτε σαν «γνωστό άγνωστο», μήτε σαν ταραξία. Μπορεί τότε η αστυνομία, με απαγωγή της σορού να επεδίωξε να γίνει η ταφή του κρυφά από τους γονείς του, πριν ανατείλει ο ήλιος, αλλά η κηδεία του  πήρε τελικά μορφή διαδήλωσης και τ’ όνομά του έγινε τραγούδι, που σήμερα κάποια χείλη το ψάλλουν.  Αυτό δεν το υπολογίζει ο σημερινός υπουργός ΠΡΟΠΟ με τις ιδεακές ιδεοληψίες, που δεν μελετά τις γραφές κι αγνοεί ότι «η πιο σημαντική μάχη κερδίζεται με τις ιδέες, τα τραγούδια και με αναφορές στα παλαιά δεινά».

 

 

Ο Σωτήρης Πέτρουλας είναι ενεργός στην ιστορία. Τα γαλάζια μάτια του που μας καλούνε, σέρνουν ένα σύγνεφο ψυχές. Ανάμεσα σε αυτές κι αυτή του Βασίλη Μάγγου, η τελευταία Ιουλιανή ψυχή που χάθηκε πρόσφατα από τη ζωή, ένα μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικών. Να θυμηθούμε ότι και τότε, το 1965, είχε απαγορευτεί στην οικογένεια του Σωτήρη Πέτρουλα να πραγματοποιήσει με δικά της έξοδα νεκροψία, με τη μητέρα του Σωτήρη να αποκαλύπτει ότι η εκταφή της σορού απέδειξε πως το κρανίο του γιου της είχε δεχθεί ραφή από χειρουργική επέμβαση.

Το ψευδές επίσημο πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, που έκαναν αστυνομικοί με στολές γιατρών, έκανε λόγο για θάνατο που προκλήθηκε από ασφυξία λόγω δακρυγόνου. Ο θάνατός του δεν προήλθε από χτύπημα καπνογόνου στο κεφάλι του, όπως ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Ασφάλειας. Ο Σωτήρης δολοφονήθηκε από στυγερούς εγκληματίες, ποδοπατήθηκε, χτυπήθηκε αλύπητα στο κεφάλι με τα κλομπ.

 

 

Σε μία εποχή όπου στο όνομα της πανδημίας περιορίζονται δραματικά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, που ασκούνται περιοριστικοί όροι ευθέως αντίθετοι με άρθρα του ελληνικού Συντάγματος κι ο υπουργός ΠΡΟΠΟ εφαρμόζει το σύστημα «καλώς τα παιδιά, τρία μηδέν», ο Σωτήρης Πέτρουλας είναι περισσότερο από ποτέ ιστορικά ενεργός.
Εν έτη 2020 και 55 χρόνια μετά, παραμένει ο άσπονδος εχθρός τους, που γίγαντας στέκει εμπρός τους.